Политолози: Кабинетът да направи доказателствата публични

Проф. Антоний Тодоров и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR
16 юни 2021 18:00, Анисия Иванова
21

Служебният кабинет отчете системен безпорядък, тотален хаос и затъване в блатото във всички ведомства.

"Най-важното е, че вече имаме институционализиране на слуховете, които всички знаехме. Никой от обществото не е изненадан от скандалите. Това е едно добро начало. Задачата пред служебния кабинет е да направи необратима тази тенденция - да направи публични всички доказателства. Заявката, че връщат нормалността е малко амбициозна. Дали нормалността ще се върне, това зависи от две неща - как ще протекат изборите и какво правителство ще бъде съставено", каза политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че тече предизборна кампания и имаме политически играчи, които също трябва да говорят по темите, изнесени от служебния кабинет.

"Нищо не се е променило от предишните избори - играчите са същите, процентите са измеримо същите, разказът е същият. По-важният въпрос е ще има ли играч, който ще иска да управлява, за разлика от предишния парламент", изтъкна Панчугов.

"Партиите повториха платформите си. Отново преобладава поведението: Дайте да минат изборите и после ще го мислим. Това е изключително погрешно. Важно е кой и защо управлява, сега е моментът този разказ да се случи като ясен дневен ред. Хубаво е политическите формации, които припознават един или друг министър (от служебния кабинет - бел. ред.), да направят този избор публичен", посочи още той.

Политологът проф. Антоний Тодоров заяви, че трябва да гледаме на този служебен кабинет като на нещо извънредно, тъй като това не е просто поредният служебен кабинет.

Още по темата

"Новите извънредни избори са двойно извънредни. Служебното правителство трябва да организира изборите, но заварва ситуация и трябва да управлява текущите дела. Този отчет се налагаше и вероятно ще има още един. Обществото очаква да чуе от министрите какво са свършили. Съгласен съм, че не може да възлагаме големи очаквания на един служебен кабинет. Залогът е всичко започнато да върне някакви баланси в политиката", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му служебният кабинет трябва да се занимава с политиките, но не може съвсем да се държи като редовен кабинет.

"Трябва да се дискутират политиките и развитието на страната. Партиите трябва все по-ясно да го заявяват, а не всеки да се държи така, сякаш вярва, че ще спечели половината депутатски места и ще управлява сам. Документите, които партиите публикуваха, са онези, които видяхме и на 4 април. Не показаха заявка за това как виждат бъдещото управление. От "Има такъв народ" заявиха, че този път няма да бягат от тежката отговорност. Ако сериозно се занимават със своя политически проект, трябва да го докарват докрай", обясни проф. Тодоров.

Той е на мнение, че Слави Трифонов добре е премерил собствените си способности и е видял, че е по-силен в шоуто - няма да бъде по-силен в парламента.

"Не мисля, че това (отказът му да се кандидатира за депутат - бел. ред.) ще доведе до сериозна криза в "Има такъв народ". Неговото истинско изпитание ще бъде, ако формира правителство и влезе в управлението. Един политически проект не може да се ограничи в 4-5 изборни правила", подчерта политологът.

"Ако трябва да си представим, че става дума за среща на два големи воденични камъка, ние сме малкото камъче между тях, което ще бъде смачкано. Ние сме част от Западния свят. От друга страна, Русия не е фактор за подценяване и не става въпрос само да се създават страхове. Това би могло да бъде добра стъпка към нормализиране на отношенията", коментира проф. Тодоров.

По думите му законът "Магнитски" не визира специфично България или страни от бившия Съветски блок, а страни от целия свят. Правителството прави всичко възможно, за да предпази публични дружества и държавни ведомства от възможността да попаднат по ударите на такова законодателство, изтъкна той.

"Това показа, че не сме изолиран случай. Това не е една губерния, в която едни хора държат във феодални зависимости българското общество. България е част от една доста интегрирана икономика. Не може да си позволим да мислим, че нещата минават незабелязано и безнаказано. Най-голямата промяна е, че даде аргументи на обществото да подкрепи една такава промяна и ясно показа кои са виновниците", каза на свой ред Панчугов.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какви доказателства да извадят, като всичко празни приказки, само и само за да вземат властта.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и фалове да допуснат някои министри от кабинета няма да бъдат отстранени. Спецов, Мецов, Узунов и д.т. ще си живуркат колкото и омацани да са в калта. Янев знае, че в противен случай ще трябва да си ходят. Вадят далаверите на предишните, а собствените такива не случайно потулват. Това ли им е честното управление.
17
0
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха, СМЕХ преди 1 месец
Ами тия "ДОКАЗАТЕЛСТВА", се държат в тайна ,бе.....ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ , ЧЕ СА " ПУНТА МАРА"----ДОКАТО ИМ МИНЕ "ПУНТА".. НА ИЗБОРИТЕ.....
16
0
 
11
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
е как да ги направи като няма такива . всичко е един казал на един а той казал на бабите пред блока , а те на мая общата и рашкОФ .
15
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само уволнени, трябват осъдени и да връщат каквото са откраднали...Корупция и кражби. Наблюдавани с години от САЩ. Пълни провали са тези крадци и търговци на човешки органи.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказателствата са за пред съда, а не пред обществото.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ СА НАРУШАВАЛИ ЗАКОНИТЕ ЗАКОННО- ТОВА КАЗА МИНИСТЪРЪТ НА ЧЕРЕПОВАТА ХУНТА- МЛАДЕНОВ...СЛЕД ТЕЗИ ВЕЛИКИ ОТКРИТИЯ ОТ ЕДИН МИНИСТЪР Е ПО ДОБРЕ ДА СЕ ЗАМЪЛЧИ.
12
2
 
18
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 месец
ХА,ХА,ХАААА---АБЕ , ТИЯ "ДОКАЗАТЕЛСТВА" .....В ТАЙНА ЛИ ГИ ДЪРЖИТЕ ,БЕ...И ЗА КОГО....??!
11
0
 
19
 
! Отговори
Ха, ха,ха, СМЕХ преди 1 месец
КОИ "ДОКАЗАТЕЛСТВА" ПО-ТОЧНО.....ЩОТО ДО СЕГА , ТАКИВА ...НЕЩО ХИЧ ГИ НЯМАААААААА....ХА,ХА,ХААААА
10
3
 
19
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
До 3. И ти ще се изнервиш скоро с тази диктатура, която ни залива в момента. А ти къде ги видя? Това, че лизачите на фигуранта ги виждат е ясно. Само че ти прочете ли хубаво какво написах за съда? Другото е пунта Мара, пич.
9
1
 
13
 
! Отговори
Свидетели сме на преди 1 месец
Междукланова война...
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шумотевица и прах в очите на плебса,който ги подкрепя, като във вица то не били компютри а компоти.В това време си уреждат издладнелите партизани.
7
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези неща са ясни от години на всеки нормален български гражданин, с изключение на членовете на шайката Гроб и на троловете на Севда! Също така и на подкупоратурата на милиционера с каскета.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредни общи приказки по закон доказателствата се дават на прокуратура и следствие всичко остало е нарушение.
5
2
 
11
 
! Отговори
nilesev преди 1 месец
Е как да няма(може би, имам усещане, вероятно, изглежда и т. н.) Всеки,, компетентен" български съд ще ги приеме, както и 80% ивохристовчета.
4
7
 
24
 
! Отговори
Иванчо преди 1 месец
Всичко е кьорфишек,ще мине и замине защото няма доказателства ,защото си ги измислят разните афери.Дайте ги на градския прокурор и да видим срещу кого ще се обърнат т.нар. доказателства.Янеф и всинцата други са гола вода комун,яги
3
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИзнервенНе се нерви, пази си нервите, важни са за здравето. А това, че само лакеите на Борисов/ГЕРБ не виждате скандалите и друг въпрос. Царят е гол!
2
7
 
28
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
Адски се нервя, когато някой ми говори от името на всички. Ей го и тоя Панчугов - никой в обществото не бил изненадан от скандалите. И как пък никой, ето аз (а сигурно и много други) съм изненадан от т нар. "скандали". Защото виждам само кьорфишеци по медиите без нито едно, повтарям, нито едно доказателство. И кога ще се научат, че тези неща се доказват в съда и чак тогава можеш да обвиняваш, а не така от екрана.
1
8
 
34
 
! Отговори
Тодор преди 1 месец
Абе вие като,че ли падате от друга планета?!Какви доказателства искате като няма.Не ги ли чувате какво говорят-може би,нямали да съзират прокуратурата,усещали?!А ако им вярвате ,че ще има честни избори значи сте много наивни-те.затова правят тази чистка навсякъде. Лъжите са инситуционализирани благодарение на Радев и радевите партий ,целия ОФ.