100 млн. лв. авансово за една нощ: Малкият бизнес е бил ощетен

Разкритията направиха министрите Кирил Петков и Виолета Комитова
Обновена: 17 юни 2021 17:01 | 17 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
88
100 млн. лв. авансово за една нощ: Малкият бизнес е бил ощетен
Снимка: МРРБ

Действията в Държавната консолидационна компания при поддръжката на язовирите и тези на фирма "Автомагистрали", отпускала милиони за ремонт на пътища и свлачища, са довели до обедняване на обществото. Малкият бизнес е бил ощетен и не е имал шанс да се конкурира с по-големите фирми. Това съобщиха  министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на икономиката – Кирил Петков, на брифинг днес.

Около необходимостта от работа в посока включването на повече малки и средни предприятия в изпълнението на проекти, възлагани от държавни компании, се обединиха двамата министри.

На брифинга те информираха за извършени проверки в дружествата „Автомагистрали“ ЕАД и „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.

От думите им стана ясно, че не е имало обществени поръчки, те са били възлагани на конкретни фирми, на стойност няколко милиона лева. Една от ангажираните фирми от "Автомагистрали" е получила авансово 100 млн. лева за една нощ.

Министър Комитова посочи, че констатациите от извършената от МРРБ проверка на „Автомагистрали“ ЕАД и в доклада на Сметната палата съвпадат. Тя напомни, че за 84 свлачища и срутища през последните 2 години авансово са раздадени средства, като досега е укрепено срутището по пътя за Рилския манастир. Министърът изрази мнение, че шансът за завършване на останалите обекти, за които още няма проекти, в срока по сключените за тях договори – до края на

Още по темата
годината, е минимален.

Същата схема има и за магистралите, където авансово са платени 1,5 млрд. лв. на фирми, които нямат проектна готовност. Прескочени са обществените поръчки. Определени фирми сами са си определяли цените. Предприет е огромен инвестиционен риск и към днешна дата строежите не могат да се започнат, отчете министърът.

Трябва да върнем обществените поръчки там, където трябва да се изпълняват, като става дума за пари от бюджета, като те не трябва да се изпълняват на инженеринг, каза Виолета Комитова. Случили са се и други дефекти – пренебрегнали сме и пазарната икономика, и конкурентния принцип. Този модел трябва да бъде напълно насочен в друга посока – на повече малки и средни компании, които са гръбнакът на средната класа, заяви регионалният министър.

Министър Кирил Петков обобщи, че проблемите в двете министерства са много общи – и при язовирите, и при магистралите има дружества, които служат като шапки за разпределяне на средства без обществени поръчки.

В Държавната консолидационна компания има следния проблем – 416 язовира, като 82% от работата по тях и договорите им са сведени до 7 компании. 7 компании, които строят на различни места в България и от 416 язовира в момента има само 10 завършени, които реално даже не са пуснати в експлоатация и не са напълнени. Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири не е влязло в техния контрол, затова седят празни, обясни той.

С концентрацията на тези фирми конкуренцията е нула. Вместо малки и средни предприятия, участват огромни мастодонти, които сами могат да се финансират през търговски банки, коментира министър Петков.

"Бившите надзорници на Българската банка за развитие, без правна значимост, са обжалвали своето уволнение", съобщи още министърът на икономиката Кирил Петков. Той определи това действие като игра и предвижда да пусне иск, с който да се опита да спре обжалването.

Петков уволни членовете на надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска заради отказа им да се явят на среща с него. Смяната реално дойде, след като надзорният съвет отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
Краси преди 2 години
ВСС са за затвора !
54
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа е да спрат всички строежи в страната, просто се чудят как да ви го съобщят.
53
11
 
7
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
*** от Банкя намирил лампата на Аладин уи поискал от духа да му умножи акъла по 5.Духът му казал, много съжалявам но 5 * 0, пак e 0.
52
13
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Кой от министрите на Фигуранта е по-голям лъжец, Бойко Рашков, Кирчо Харварда или Комитова?
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шайката в затвора! Ограбиха България, безсрамници.
50
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необходимо е незабавно да бъде обявена шайката Гроб извън закона, членовете и да бъдат преследвани и имуществото им да бъде конфискувано!
49
16
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Радев - дайте ся да мехнем тези фирми, за да сложим нашите :)))))))))))))))))))))))))
48
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаме да я има България трябва изчегъртване на ГЕРБ до последния бандит.
47
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРОБ поставиха нов рекорд по крадене. Все се е крадяло, ама такова тъпчене на чекмеджета не е имало. Изверги!
46
9
 
14
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
*** от Банкя е казал на всичките си калинки в администрацията - "Изтрайте до 11.07, после се връщаме". Затова са всички саботажи. Ще му излезе крива сметката.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не напразно го кръстиха болгаро-ликвидатор.
44
12
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Предизборният щаб на Рундю в действие :))))))))))))))))))))))))))))))))) Ако имат доказателства да ги дават в съда, иначе общи приказки.....
43
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистът Борисов и неговата престъпна, болшевишка шайка разграбиха и съсипаха България!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30. Едното няма нищо общо с другото, глу.пак.
41
12
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Този П.тков е много смешен. Само 7 фирми били ангажирани да ремонтират язовирите .А бе, шушляк, колко фирми да има в малка България, които могат да правят това? Да не сме Китай?
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм съгласен за строежа на магистрала няма как да се строи от малки фирми с по 5 души персонал и всяка фирма да строи по 1 км. Тука се изхвърлиха повечко
39
8
 
11
 
! Отговори
РАзбира се преди 2 години
КОгато става дума за големи обекти разбира се трябва да подкрепим малките фирми и вместо с багери да докараме хора с лопати. Егати популизма.То комунистите само това си знаят. Как се строи магистрала без техника която струва милиони или да се върнем към ТКЗ-сатата и всичко ще е наред.И вземете да изпратите вече тези "констатации" в прокуратурата и да видим има или няма проблем. Стига с тази предизборна агитация.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз познавам един мастодонт от ГЕРБ. Не е взел един чужд договор, дори изгони инвеститорите, които бяха дошли вече в бегето.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие май не разбирате - България трябва да инвестира така, че да създаде мастодонти на наша територия, дето да почнат да вземат външни проекти и да внасят капитала тук.Щял свят за това се бори - големи корпорации от всякакъв ти, да са на тяхна територия и те да си вземат данъците.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив вярваме, че бегето е люлката на корупцията в ЕС.Санкциите на братята по закона Магнитски са доказателство.