Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!

Всеки е в правото да сезира компетентните органи, обясни той
19 юни 2021 11:05, Петя Славова
95
Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!
Снимка: БГНЕС

 В управлението служебното правителство е констатирало недостатъчен професионализъм и почтеност. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред bTV.

"Чух  упрек, че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само?", попита Стоилов. И припомни, че "имаше един закон, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, когато бяха опрощавани задължения за десетки милиони".

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията", още служебният министър.

"Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях натова предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията", допълни той.

Още по темата

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон", посочи той.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.".

Служебният министър на правосъдието даде конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

"Или пък прехвърлянето на определени дейности отдържавата в т.нар. "ин хаус" изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари", допълни той.

"До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на  съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет", заяви Стоилов.

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщат откраднатото и в затвора! Точка!!! Бяха отвратителни всеки ден се влачат по медиите и лъжат и лъжат...Мислеха, че са успели достатъчно да опростачат народа и да го манипулират. Оказа, че са успели само с 20%.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
78 политици и магистрати, не са декларирали пари и имоти навън. Прокуратурата ги крие цели две години......
48
2
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Ромите командвани от бункера, разбиват тези имоти, превръщат ги в развалини, ограждат имуществото, несменяемите полицаи на Тиквата се подиграват с българите. Питат за краденото, вероятно го вземат от ромите, но никога не го връщат на хората, а го носят на Тиквата.
47
2
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Държавата е пълна със с,р,у,т,и,щ,а. от имоти, за които роднини не могат да се разберат нито за цени, нито за дялове. Дайте възможност всеки да си продава самостоятелно частта от имота. Щастливци са тези, които са единствените собственици на имоти. Реализират ги бързо и безпроблемно. Ето затова аз имам само едно дете. Това е причината.
46
1
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Г,е,п,и,р,а,с,т,и,те го измислиха да се продават цели имоти, а роднините не се разбират и ходят да хранят бесните им адвокати. Разберете, насила хубост не става. Разрешете да се продават идеални части на имоти, както е при земята.
45
3
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Кога ще разрешите да се продават идеални части на недвижими имоти?? Не можем да се понасяме с роднините!! Те правят така, че имотите да се събарят. Градове и села са станали срутила. Роднина, не означава приятели и насила не става!!!
44
1
 
9
 
! Отговори
РАДЕВАТА ШАЙКА преди 2 години
ЧАГЪРТА ЯКО РОДИНАТА МИ. ТЕ ДОВЕДОХА ОТНОВО МУТРИТЕ И ВЪРНАХА МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ.
43
2
 
8
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Я нанкай бе , Янаки, за друго не ставаш !
42
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство показа как трябва да се работи! Можем само да сме благодарни, че се наеха да се ровят в мръсотията.....
41
3
 
16
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Аз констатирам клиентилизъм , поставяне на съдебната система в зависимости и всяване на страх в служителите на държавата. Защото всеки може да бъде изхвърлен с думите недостатъчен професионализъм. Това е лошо! Отговорност носи Радев и БСП.
40
4
 
11
 
! Отговори
бъдеще преди 2 години
Това правителство опропасти България с МИЛИЯРДИ ЕВРОСРЕДСТВА с пропуснати срокове и ровене в празни чекмиджета.
39
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 НАЙ ВЕРОЯТНО СИ ХАРЕСАХТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ СТЪКИ ИЛИ СЛАВИ. Е ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВТОРА ШВЕЙЦАРИЯ.
38
1
 
14
 
! Отговори
Олеле преди 2 години
На поредния конгрес на БКП ли ?
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професионализъм липсва масово на всички нива. Във всеки колектив има2-3 ***, които влачат останалите.
36
5
 
18
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
ами този професионалист да каже как е станал професор. повече от 20 години е в народното събрание, с работно време от 9 до 6. и кога е чел лекции? през нощта ли?
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно съм много ***, защото мислех че Божков е бандит пък той се оказа онеправдан герой и много свестен човек. Също като Баневи, Боксови, Стайков и други спонсори на червените. Ама явно никой не трябва да се закача никой от тези симпатяги. Айде спечелете изборите, ВСС да избере ваш прокурор и повдигнете дела срещу спонсорите на ГЕРБ. Ама като бяхте на власт не повдигнахте. А по времето на тройната коалиция защо не изчегъртвахте ами далаверата вървеше и всичко беше ок.
34
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех на БСП, дано си утроят гласовете и резултата на изборите!
33
7
 
24
 
! Отговори
Ж.Виденов преди 2 години
А професионализмът на другаря Стоилов го видяхме, когато фалираха всички банки, а той си мълчеше като пукал.Сега става същото, вижте инфлацията и цените в магазините.
32
13
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Колкото по са крали по...пищят,по това се отличават на Боко...специалистите.
31
25
 
8
 
! Отговори
Алеко Калеко преди 2 години
Да се чегъртат всички гербави далавераджии! Незабавно