Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!

Всеки е в правото да сезира компетентните органи, обясни той
19 юни 2021 11:05, Петя Славова
95
Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!
Снимка: БГНЕС

 В управлението служебното правителство е констатирало недостатъчен професионализъм и почтеност. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред bTV.

"Чух  упрек, че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само?", попита Стоилов. И припомни, че "имаше един закон, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, когато бяха опрощавани задължения за десетки милиони".

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията", още служебният министър.

"Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях натова предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията", допълни той.

Още по темата

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон", посочи той.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.".

Служебният министър на правосъдието даде конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

"Или пък прехвърлянето на определени дейности отдържавата в т.нар. "ин хаус" изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари", допълни той.

"До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на  съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет", заяви Стоилов.

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
15
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
"Чух упрек, че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само?" Моля някой да ми каже, че само на мен това ми звучи като изказване на един известен български футболист.
29
2
 
30
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Абре Янаки ти като си голям професионалист Защо не оправи нещата преди да дойде Бойко на власт От както се дипломира си Депутат Колко години дрема в парламента
28
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, като се сетя за "професионализма" на правителствата на БСП И МИ СЕ ДРАЙФА.За кражбата на 1 милиард и 800 хиляди долара и купоните при Луканов. За инфлацията при Виденов, За плоския данък при Станишев.За напъните на Нинова да ни ваксинира със Спутник, от който вече руснаците бягят като изоглавени и твърдо отказват да си ваксинират.
27
4
 
21
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет", заяви Стоилов.? КОИ ДЕСИТИЛЕТИЯ?Стоилов, малко съм те бил във В.Търново.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, вашето мнение защо беше необходимо прокурори и следователи, които от 1880 г. до 1944 г. и сетне по времето на Т.Ж. и двете категории магистрати отново бяха в Министерството на правосъдието и в МВР (следствието) , да се вадят от там и да се прави във ВСС ПК?! Директива на ЕК или инициатива на Б.Б.? И дойде на власт във ВСС Ив.Г.! PS По времето на Живков гл.прокурор и председателят на ВС, както и шефовете на РП и председателите на РС, се избираха,
25
2
 
19
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ преди 2 години
ЯНАКИ СТОИЛОВ ПРЕД БНТ НА 15 ЮНИ ОТЧЕТ НА ПРОВЕРКАТА В ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО- ГЕРБ СА НАРУШАВАЛИ ЗАКОНИТЕ ЗАКОННО! ЕТЕ ТОВА СА ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДНИ ВИЗИОНЕРИ...
24
11
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 26: И преди две години никой не мислел да притеснява Божков докато си е носел пачките във финансовото министерство. Има още много гербаджийски далавери за разплитане.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По какви критерии и кой има правото, на констатации? Миродавни ли са те? Какви са основанията за уволнението, за пенсиотиранията вече ни е ясно. Той и Рашков е за пенсия. Президентът и премиерът, вече са в пенсия, като военни. Чистка. С това ще се запомни марионетното правителство на Радев.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо ама преди 10 години никой не си и помисляше да скочи на Божков, а сега човека който му скочи е изкаран най-големият враг на правосъдието.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В корумпирана система, какъв професионализъм търсите. Там всичко е наши хора и роднини.
20
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки изборите ще ги спечелят тези които вкарат Стареца с пачките при бай Ставри. Като ви гледам как меко пипате като леворезбови нема да спечелите нищо. Или иначе казано. От трите най длъгото.
19
0
 
11
 
! Отговори
куку преди 2 години
До полковник КолевОт военен акъл не искам всички сте с повредена психика да се кланяте пред повишите
18
10
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 711136860 преди 2 години
Господин Стоилов, не чуват гласоподавателите нищичко за укрепване на граничните ни линии с Турция и Гърция. Също така избягвате темата с незаконните от гледна точка на чвешките права кредити,които поробиха икономически българите. Не се чува абсолютно нищичко и за това,че Родината ни е пълна с мигранти,които живеят най-често в най-скъпарските райони в българските градове. Борисов вкара умишлено мигранти. Вие май продължавате неговата политика. Безсрамие!
17
5
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
България я оправя вид "Китайска културна революция" - нищо друго!
16
4
 
12
 
! Отговори
куку преди 2 години
Какво самочуствие което го има та , дава оценки на всички в министерството . Той е един обикновен парашутист попаднал случайно на този пост (старите хора са казали че, понякога и в кокоши *** огрявало слънце)
15
1
 
14
 
! Отговори
много ефективен е преди 2 години
До Анонимен 16Сменят се хора с други хора с цел спечелване на изборите!Ако това е борба с корупцията,значи си с объркани понятия!
14
2
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Понеже ти си професионалист, Стоилов, защо хляба поскъпна 20 % ?? Кога ще смените националната валута с рубли ? Скоро ли ?
13
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А бе, Стоилов, ти кой беше ?
12
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мрънкайте колкото искате, но служебния кабинет може би е най- ефективния срещу корупцията в последните 20 години. Наритаха кошера с осите и бая хвъркнаха да си търсят щастието на друго място. Много българи го виждат и се радват искрено.
11
5
 
18
 
! Отговори
мерси,янаки преди 2 години
Големи професионалисти сте,спор няма!Олиото вече е 4 лева!Продължавайте в същия дух!