Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!

Всеки е в правото да сезира компетентните органи, обясни той
19 юни 2021 11:05, Петя Славова
95
Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчен професионализъм!
Снимка: БГНЕС

 В управлението служебното правителство е констатирало недостатъчен професионализъм и почтеност. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред bTV.

"Чух  упрек, че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само?", попита Стоилов. И припомни, че "имаше един закон, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, когато бяха опрощавани задължения за десетки милиони".

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията", още служебният министър.

"Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях натова предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията", допълни той.

Още по темата

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон", посочи той.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.".

Служебният министър на правосъдието даде конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

"Или пък прехвърлянето на определени дейности отдържавата в т.нар. "ин хаус" изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари", допълни той.

"До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на  съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет", заяви Стоилов.

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Еми----" калинки " , завършили право тук ,таме , к, во искаш !
69
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
И като се замисля - точно такива некадърници, назначени по втория начин на държавна работа гласуват за Герб. И явно са много, затова Герб няма да падне под 20%.
68
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ако говорим сериозно - нормално е Стоилов да констатира недостатъчен професионализъм. Защото навсякъде са пробутани хора на този или онзи, т.е. шуробаджанащина. Да се осигури държавна хранилка за разни некадърници. Търси се работа за човека, а не човек за работата.
67
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Морски, ужасно си прав! Просто ги казваш нещата едно към едно!
66
1
 
4
 
! Отговори
Morski преди 2 години
" констатирано недостатъчен професионализъм"!!! Абе *** юридически, в кой закон пиче какво е " достатъчен професионализъм" И тоя ни е министър на Правосъдието!!! Цялото Правителство е пародия! Отиваме здраво в блатото на комуно-социалистите- за пореден път! Гърция вече е получила 30 млд. Евро по " Плана за възстановяване" , а нашите още не са го внесли!!! То парите ще бъдат раздадени от ЕС по тоя план и после пак за нас нищо! РадееееФ всичките ти министри са некадърници- до един!Заедно с теб
65
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Стоилов е стар онанист, такива гледат като ударени или ошашавени. Най-добре да спре да се обажда, че става смешен.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сякаш не е бил депутат от времето на Луканов досега,не участвал в правна комисия,не е участвал в фалита на държавата,ограбването на банки,та сега открил корупция.Голям откривател и върти суче все към ВСС както му е заръчано.А,бе като беше депутат веднъж не спомена ВСС,а сега след като погнаха олигарсите и влезе в тяхното правителство разбра че органа на съдебната власт е проблем.Защо има съмнения,че вашата сбирка и поръчковите партии са новите другари с куфарчетата но вече с крадените пари.
63
1
 
6
 
! Отговори
Вашият съд преди 2 години
Ми да, само вие сте професионални, ама убийци на демокрацията и свободата. Вашият професионален народен съд разстрел цвета на нацията.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки не беше ли от БСП? Може и да не ми отговаряте!
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готови сте да осъдите всекиго, а СЕБЕ СИ? В какво вие сте добри?! Какво е направил Янаки Стоилов като коли и беси, ОСВЕН, ЧЕ ВСЯВА СТРАХ?! КОЕ ДОБРО В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ Е ПОСТИГНАТО СЪС СТРАХ?!КЪДЕ Е ДУХОВНОСТТА ВИ, Г-Н СТОИЛОВ?! ДУХОВНОСТ НА ФЕЛДФЕБЕЛ!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нищо за един месец,само уволнения и информация как крали от всички министерства
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще разследвате Пламен Узунов?
58
3
 
14
 
! Отговори
izh преди 2 години
И това нагло човече, без нито един ден трудов стаж, / аслъ то какъв стаж от адвокатче, ама нейсе/ седнало да дава акъл на народа. Абе аланкоолу ние не сме Курнерлия или румен Фуражков , анадън му, 30 години нищо не правиш, а банковата ти сметка вече е на ниво осигуровка на правнуци
57
2
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Дайте възможност да си продаваме идеалните части от имотите. Много роднини се ненавиждат и това става причина за разрушените сгради. Като добавим, че сме ромска държава, където цари хаос, създаван от бункера, то това е крайно наложително.
56
9
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
На тези, които преживяват от откраднато като тиквата какво ще вземете? На босия цървулите.
55
9
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Връщат откраднатото и в затвора. Сякаш тиквата ще върне откраднатото някога?? Ще върне на босия цървулите. За него трябва само Народен съд. Арестуваните го и го изядете на площада. Народът ще го осъди с камъни, както му се полага!
54
4
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Дайте възможност всеки да си продава идеалните части самостоятелно, за да могат да се поправи разрухата, която донесе мародерскот о управление на Герб юристите. Какво да правят хора, които нямат пари да плащат тези високи хонорари на адвокати и съдии, които всяват интриги между глупавите роднини???
53
0
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Сякаш пък в БГ тези политици плащат данъци на къщите за гости??А за сара, ите??
52
2
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тръгнали дърти кому няги да ''оправят'' България, както я ''оправиха'' няколко пъти вече досега ! Егати наглостта, егати безочието, и ... що за глупост от страна на гласуващите за тях !!!
51
9
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Сякаш пък Блеевски, и Тиквата плащат данъци?? Но както се вижда за милиони, няма закони.