Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона

Бившият министър е изнасял информация която е дългосрочна тайна
20 юни 2021 19:58, Нели Христова
120
Финансовият министър: Кирил Ананиев е нарушил закона
Снимка: БГНЕС

„Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчноосигурителна тайна. Прокуратурата трябва да се заеме с това. Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск”, заяви в ефира NOVA финансовият министър Асен Василев.

За него е проблем, че бившият финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които самият Василев няма достъп. Той смята, че изнасяйки тази информация, Ананиев е нарушил закона, и призова прокуратурата да се самосезира.

Василев коментира и обвиненията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с данъци.

„Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор, не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем”, каза министърът.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти.

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното – всички неща да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки”,

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните.

„Автомагистрали не са възлагали обществени поръчки, те са ползвали инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин”, посочи Василев.

Преди дни министърът разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Той е по сигнали за нарушения в дейността на структурата, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. Пред NOVA той обясни, че предварителните факти са доста притеснителни.

„В НАП преориентирахме служителите да работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. Резултатите вече започват да се виждат”, сподели Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много "убедителен" отгово.. Няма да ви кажа, защото това е тайна. По същия начин малкият шеф Янев, слуга на големия шеф Радев, твърдеше, че ако отговори на въпроса има или няма доказателства за подслушване, ще наруши закона. Т. е. - не е нарушение на закона да казваш, че има подслушвания, но е нарушение да казваш, дали има доказателства. Това е върховенство на манипулацията, за което новото правителство заслужава не един, а една колония от скунксове.
34
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев ще дава Ананиев на прокурор, а крие за далаверите на Спецов и другите крадци от служебното правителство. Бойко Рашков не е декларирал едни 645 000 лева щото ги забравил. Видите ли.. забравил ги-не били голяма сума и направо си ги забравил, че ги притежава. За укриване и недеклариране на доходи що не даде Рашков на прокуратурата, а дава Ананиев? Нищо не става от Василев. Той е ялов и само до фалити ще докара България с разширения списък на хората.И това е по поръчка на В. Божков.
33
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живо и здраво да е това момче! Няма вече ГЕРБ
32
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че в харвард дават дипломи ПРО ОРИЕНТА
31
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо пак неадекватен !Кажи за спецов кой ти го натрапи?Кажи как са приходите в държавата вече 2 месеца?Още харчите боковите пари но не спирате да плюете и да не вършите нещо полезно
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя опуления с лакираните нокти се оказа много куха лейка бе :) Предишния министър имал достъп до информация в министерството, до която този опуления нямал :)))))) Да не е в PDF формат? Питай оня зеленочорапестия да ти обясни как се чете :)
29
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес бг ,яко куса от обора на герб
28
13
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
До кафяв гербер. И чистачките да махат, че те са висши кадри на ГЕРБ.
27
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте Мишо Константинов, че след изборите ще е късно. Пак ще даде гласове на ГРОБ.
26
1
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
А бе, , същите далавери, ако не и по-големи, стават и с обществените поръчки. Да не говорим, че почват едни обжалвания, мотания и работата се свършва хем много по-бавно, хем пак некачествено.
25
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече знаем, че господин Кирил Ананиев е злодей, защото е от ГЕРБ! Няма какво да се занимаваме с това в момента. Нали е в процес на изчегъртване. Сега, обаче, въпросът е: чист ли е господин Спеца или е средно дребен/средно едър мошеник, използвал служебното си положение за лично облагодетеслтване, заемащ мястото на предишния злодей, управлявал НАП
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев първо да каже кой предложи Спецов!!! Как човек като Спецов продава фирмата си с 6 милиона оборот и 1, 3 милиона дългове към хазната на България на сламено лице с 6 присъди за 500 бг. лева и сега е назначен като шеф на НАП ?
23
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само му вижте муцинат на този, и онзи на НАП и рашков..... Тотални деградете.Жалка и майка на Булгария
22
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравоо, мачкайте *** ГЕРБ и сие.
21
6
 
26
 
! Отговори
ГАЛОП ИНТ. преди 2 години
До Калеко Алеко КАЛЕКО , ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗЧЕГЪРТВАТЕ МАГИСТРАЛАТА ЗА ГЪРЦИЯ , КОЯТО БАТ БОЙКО НАПРАВИ , СЛЕД КАТО ВАШИТЕ БАТКО И БРАТКО ОКРАДОХА ЕВРОФОНДОВЕТЕ ...ИЗЧЕГЪРТАЙ Я ЦЯЛАТА МАГИСТРАЛА И ЩЕ ВИДИШ КАКВО ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ ???
20
7
 
29
 
! Отговори
маджо преди 2 години
ОФШОРКОВ , ХАРВАРДОВ ... АБЕ , РЪБ , В ХАРВАРД ТАКА ЛИ ВИ УЧАТ , КАК ДА КРАДЕТЕ И ДА ИЗТОЧВАТЕ ДДС НА UK ???
19
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ананиев е бъзлива душичка на своя глава няма да направи нищо ако Бибитко не му звънне по телефона. Помните ли прослувутото обаждане АЛО Таньо. Да се търси огговорност не от Ананиев а от този дето му е звъннал по телефона или устно му наредил.
18
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма намалена ставка на акциза върху горивата за отопление. Това правителство е доста некомпетентно.Намалената ставка премахна Ваньо Танов през 2017 г. Оттогова всички горива, независимо от предназначението са с един и същ налог.
17
13
 
8
 
! Отговори
не не преди 2 години
До Чебурашка НЕ, НЕ ЗНАЧИ, МОЖЕ ТАКАВА ДА Е УГОВОРКАТА, ЗАЩОТО И ПРЕДИ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ! И БАЦЕ ЩЕШЕ ДА СЪДИ КОРУМПЕТА...ХА, ХА! НЕКА ВИДИМ ПРИСЪДИ!
16
12
 
13
 
! Отговори
присъди кога преди 2 години
Господине, ще ви повярваме че наистина имате желание да управлявате честно и прозрачно, когато вземете 58 -те МИЛИОНА, които съда разпореди ДОМУСЧИЕВ да заплати на държавата...Когато бутнете незаконните строежи на Марешки, Вълка, "подпорната стена" и пристанището за яхти на Доган, когато разследвате продажбата на ТЕЦ Варна...и още куп такива! А най-вече, когато Баце и всички по-горни ЛЕЖАТ ефективно както по света...Засега не правите НИЩО, само ГОВОРИТЕ, ама и те ГОВОРЕХА, а кервана си вървиииии