ВАС няма да разгледа жалбата на партията на Божков срещу списъка

Няма обстоятелства за настъпили вреди, за да се иска спиране на изпълнение на акта
22 юни 2021 22:07, Петя Славова
7
ВАС няма да разгледа жалбата на партията на Божков срещу списъка
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия Гражданска платформа "Българско лято" против Решение № 441 на Министерския съвет от 04 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на политическа партия Гражданска платформа "Българско лято" да участва в насрочените за 11.07.2021 г. избори за народни представители. Правото им на участие е обезпечено с регистрацията им с Решение № 131-НС от 26 май 2021 г. на ЦИК и с изтичане на преклузивните срокове за заличаване на регистрацията им преди тези избори, предава Bulgaria ON AIR.

В хипотезите на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс само съответната партия може да поиска заличаването на регистрацията ѝ за участие в изборите и то не по-късно от 32 дни преди изборния ден (който срок вече е изтекъл), а не служебно от ЦИК.

Поради това понастоящем не е налице законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за същото лице по силата на този акт.

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество.  

Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 месец
Не бойте се деца, при 400 секции в Англия, Черепа ще си купи поне 4.5-5.0 % с помощта на Сл.Тр. и под благосклонния взор на протестърските водачи, в момента служебни министри и ексдепутати, нови лица до един и радетели за подмяна. Власт на Божков не му трябва, само имунитет. БСП ще си манипулира изборите тук, в България, с помощта на служебния надпартиен кабинет и всенародния обединител Президента на всички българи (ако са за БСП)
6
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 1 месец
До ЛаикМи то не е, като да драскаш глупости, нали ка ун !
5
0
 
3
 
! Отговори
Маик преди 1 месец
Разликата между оставя без разглеждане и отхвърля е огромна.
4
2
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 месец
Чао Череп.
3
0
 
3
 
! Отговори
Лаик преди 1 месец
За несръчно боравещите с правната материя бихте ли пояснили , моля Ви - **няма да разглежда** колко се различава от **отхвърля** визираната жалба ?!!!?
2
2
 
0
 
! Отговори
Според преди 1 месец
Хипотезата на преклузивната алинея няма законов интерес в претенцията на претендентите за парламента...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ко ко ко каза?