БСП иска Министерство на електронното управление и високите технологии

Е-управлението трябвало да е приоритет на бъдещото управление
28
БСП иска Министерство на електронното управление и високите технологии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии, съобщиха от пресцентъра на партията.

В момента за развитие на сектора на информационните технологии отговаря Министрество на транспорта и информационните технологии, а за електронното управление – Държавна агенция към Министерския съвет.

Ефективното въвеждане на е-управлението и развитето на сектор на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото управление на страната.

Новото министерство следва да работи в няколко ключови приоритета като промяна на Закона за електронното управление, така че то реално да заработи, въвеждането на дигитални трудови книжки, както и нормативна промяна, така че да се въведе по-добра защита на интелектуалната собстеност.Ключова задача пред предлагато министерство е и начертаването на пътна карта за развитие чрез Национални стратегия като „Цифрова България 2025“.

В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката.Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии е най-бързоразвиващият се сектор у нас, като ръстът за последните 3 години е 22%.

„До 2024 се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от БВП,а постъплениятав хазната от платени данъци и осигуровки щенадскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектора ще надхвърлят 60 хил. души. Това е критичен вертикален сектор на икономиката, от който са зависими всички останали. Не може да е поставен като добавени последни думи към министерството на транспорта“, заяви кандидатът за народен представител и втори в листата за 23 МИР Благовест Кирилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
бсп не трябва ли първо да спечели доверието на хората и после да иска??
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Те сегашните чегъртачи назначиха милиони "Спецовки", навсякъде: от МВР до министерство на Културата, от областни до учители, от митница до строители.... Ама, така е, защото Боко не вкара в затвора всички крадливи престъпници. Бог да пази България!!!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък, искам Импексова, Милиончева, РОвч., Гоце, Черепа, Ковача, Стайкови, Минюви, Баневи, Прокопчо, Рашко, Рундьо, ***, Бойкикев, СтанишеФ, Малинов, гнома и мавъра, Чалгоса, мая общата, Мултигруповата, калинките от всички партии, Минчоо, Доганя, бабикьосания, хаджибоклука, и т.н. олигарси, агенти на ДС и КГБ, деца и внуци на комунистическитте сатрапи: Да бъдат съдени и осъдени на доживотен затвор, без право на помилване, и работа в урановите мини. Ама, защото сме ***. Бог да пази
18
0
 
9
 
! Отговори
Бсп. преди 2 години
Еее,не свикнахте ли с нас.Ние винаги си искаме по нещо.
17
1
 
12
 
! Отговори
?!?!? преди 2 години
Определение за оксимкорон: БСП и високи технологии.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите управляващи трябва да намалят поетапно администрацията, първостепенна задача и работещи административни електронни услуги. А не просто да назначат близките на постове.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние искаме а не ви виждаме в политиката ама сте се забили като ръждив пирон у дъска.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението се топи администрацията се увеличава. И сега са много министерствата като например на спорта и туризма, нещо да се е направило за масовия спорт-достъпни спортни съоръжения, поддържани адекватно, вместо раздаване на пари на сламени федерацийки
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Друг може да ти корумпира компютъра обаче.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Що? Ти като знаеш отде се включва компютъра и кво? Не може всеки да знае всичко.
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти какви си мислиш?Че комуниста Бойко знае от къде се включва компютъра?
10
0
 
8
 
! Отговори
Само още едно преди 2 години
министерство ли искат?Ами министерство на мидите и водораслите,на червеите,на дроновете-вср високи технологии за БСП.И понеже активистите на БСП останаха малко,дайте сега всички да се набутат в някакво министерство.*** наистина е голяма бяла птица.
9
1
 
11
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Тя БСП всичките министерства иска и цялата власт и 51% от депутатските места. Е, последния път имаха 15% подкрепа, затова саботираха НС и направиха превратче. Има едно нещо, което БСП не иска и това са честни избори, щото може още да се срине. Служебното правителство и Зеления чорап силно и всеотдайно работят за саботиране на изборния процес и непрозрачност на вота, а чалгопитеците истерясват: ура, изчегъртахме Герб истатуквото, ура, другари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И затова ли в Техпарка сложиха разни патийни дечица да командват? Социалистическите башибузуци сме ги гледали много - социалистическата форма на колониализъм. Ще им публикувате ли шпионските досиета, за да видим агент Чипанов какви ги е вършил докато е учил в Германия - става въпрос за топенето на другарчета, за интелектуалните кражби от дугите ни е ясно. Нещо "донесъл" ли е на българската икономика, или и той като Головински 30 години изучава рака, но няма нищо внедрено като лекарство или друго
7
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Сигурно някой "харвардска внука" е измърморила докато хапва кюфтета на гости на баба си. Иначе от къде ще им дойде такава идея?! Те само за гепане и постове си говорят в клубовете.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чудят се тия кво да измислят за да точат пари я за къщата на Нинова, я за оня Румен Овчаров, не се наядоха бре, гати бездънните гърла, оправиха се до 9-то коляно и още и още искат
5
2
 
12
 
! Отговори
по настояване на ГРУ преди 2 години
БСП иска Министерство на електронното управление и високите технологии
4
0
 
6
 
! Отговори
тая аман преди 2 години
"Волната ездачка" *** нали години наред беше в парламента и "крепеше" с бездействие и с гласуване с ДПС порочния модел ГЕПП!? Сега ли се сети за "електронното управление", като в него потънаха близо ДВА МИЛИАРДА, докато тя с БСП кротко получаваха заплати за НИЩОПРАВЕНЕ? И защо министерство - за да могат поредните "калинки" от всички цветове да намерят топли местенца с баснословни заплати? ТАЯ ДРУГАРКА ПРОСТО НЕ СЕ ТЪРПИ и нещо около нея от край време е доста неясно - ОТ СДС изведнАЖ оглав
3
4
 
0
 
! Отговори
Невероятно но факт преди 2 години
Чрез внедряването на Синтетичната Телепатия света приключи, вече ББ, ген. Василев и Георгиев ДАНС решават кой да има бизнес и кой не! Задават се войни и то какви!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им разбират главите на псевдо-левите комунисти от високи технологии ?