Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво

"Има такъв народ" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС
23 юни 2021 18:12, Нели Христова
366
Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво
Снимка: БГНЕС

В България политиците са на върха на корупцията. Това заяви пред bTV заместник-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Заедно с него в студиото беше и водачът на листа Ива Митева.

„Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. (…) Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не за да няма За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба“, каза Йорданов и допълни, че ако корупцията в държавния апарат се ограничи, това ще направи българите по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отказа да коментира с кои други политически сили би се коалирала партията в следващото Народно събрание. Той добави, че такъв разговор може да има, след като резултатите от изборите са ясно. И все пак ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, независимо от обстоятелствата.

„Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега“, добави той и не изключи варианта отново да върнат мандата.

„Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга уговорка, и кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има много парламентарни хватки, за да се прекрати заседание, няма как да се продължи да се работи без мнозинство. По-достойното поведение е да кажеш: „Да, ние не можем, но не искаме да ни извивате ръцете“, посочи Митева.

Йорданов обясни, че ПП „Има такъв народ“ е създадена заради липсата на политическа реакция след решенията от референдума през 2016 г. „Политическата класа го неглижира, изхвърли го в кошчето, без да броим фалшификациите, които направиха и ние доказахме в съда. Имахме два пътя или да се откажем, или да продължим“, добави той.

Митева заяви, че е избрала да влезе в политиката, защото има много закони, които трябва да бъдат преразгледани: „Аз влязох, защото се изморих да променяме ежедневно законите, изморих се хората да не знаят всеки ден какви права и задължения имат. Смятам, че Народното събрание трябва да започне по-бавно, по-задълбочено, по-обмислено трябва да се правят законите“.

Според нея новите депутати първо трябва да преразгледат законите, свързани със съдебната власт.

„Време е за нов Висш съдебен съвет. Тази форма, която е приета през 2015 г. е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квота, трябва да се разделят. Прокуратурата трябва да се отдели от съдебната власт. (…)Спецсъда и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, но това трябва да стане много внимателно“, посочи Митева.

Йорданов допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за „бухалка“. Зам.-председателят на ИТН обясни, че партията не се отказала от мажоритарния вот и ще работи за въвеждането му в следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Орешарски си мислих, че хората са си научили урока и повече ньма да гласуват за ***, да ама не, тошко тъ пото и компания, ще вземат едни 20 процента и давай пак задна ...
242
9
 
14
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Боката пак е първи, червени говедца! Лошо ви е, че излизате окончателно след 10 дена. Гудбай
241
13
 
1
 
! Отговори
Слабоумен Тикволюбец преди 2 години
Аз обичам Бойко Борисов и ще глсувам за ГЕРБ ( ако разкрият секция в Карлуково)
240
9
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Шат , Шат. Шат ............на Тиквата главата
239
4
 
9
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Бойко, мачкай червената ***, шефе!
238
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особеността на корупцията в България е, че на практика корумпираните и корумпиращите са едни и същи - мутрите от ГЕРБ.
237
6
 
10
 
! Отговори
Тошко африкански преди 2 години
Я сте казали нещо смотано, я съм ви отрязал някой крайник.
236
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне 12 години ще трябват, за да се изкорени модела Борисов и България да стане нормална държава.
235
4
 
19
 
! Отговори
МЪЛЧАТ КЪТ ЧЕРЕПИ преди 2 години
ЕЙ ГО ТЕ НА ПИЯН ТОШКУ НОВИЯТ ПОЛИТИК- СПРЕТЕ АЛКОХОЛА И БЕЛОТО, ЧЕ СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ ВЪПРЕКИ МИЛИОНИТЕ НА ЧЕРЕПА.
234
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоше, ако на входа на парламента сложат дрегер, тест за наркотици и изискване да си се къпал - нямаш шанс да влезеш.
233
4
 
14
 
! Отговори
ИСТИНА преди 2 години
Тази партия от какво се издържа ? Кой стои зад тях - отново мутрите и задкулисието !!! Долни лъжци !!!
232
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всички приказки на всички политици преди изборите са еднакви и седнат ли на стола всичко се забравя. Та и с тези е така. Колкото и да си добър в политиката управляваш ли ти няма да се харесаш на народа. Слави явно знае тази истина и ще гледа тези треторазрядни актьори, които менеджира от залата... Големия проблем на корупцията е администрацията и глупавите закони... Как си мисля Тошко да изкорени това явление, като знае, че всеки втори, който се назначава е с мисъл как да взема без работата
231
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадците от всички партии в затворите.................прокуратурата къде спи???Защо им плащаме заплати на тия некадърници????
230
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който гроб копае, сам пада в него.
229
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вкараме Гроб в гроба!
228
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквената cгaн трябва да бъде бита зверски с тояги и след това предадена на милостта на тълпата!
227
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли по-важни новини в тая държава та ни занимавате с марионетки? Тоз до вчера беше на заплата,от днес ще е на комисионна.Дайте някоя научна статия та народа да научи нещо ново.Тия клишета като тоя са ни омръзнали.Всеки тръгнал да ни ,,оравя'',аман вече.
226
11
 
12
 
! Отговори
КуКу преди 2 години
Чалгадция , ама натакова с 200 банкялийската тиква
225
13
 
7
 
! Отговори
Марко и Снежина преди 2 години
Ние сме за чалгата братчетата ми. Тоз ще дава амбалаж доста пиянка изглежда...
224
10
 
19
 
! Отговори
аз преди 2 години
Този фъфлещият още ли го дават по новините. Дори и децата разбраха, че е с нисък коефициент на интелигентност. Ама нали е с болнавия. И двамата се правят на общественици, интелектуалци. А немогат на вързано куче хляб да дадат.