Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво

"Има такъв народ" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС
23 юни 2021 18:12, Нели Христова
366
Тошко Йорданов: Корупцията беше издигната на държавно ниво
Снимка: БГНЕС

В България политиците са на върха на корупцията. Това заяви пред bTV заместник-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Заедно с него в студиото беше и водачът на листа Ива Митева.

„Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. (…) Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не за да няма За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба“, каза Йорданов и допълни, че ако корупцията в държавния апарат се ограничи, това ще направи българите по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отказа да коментира с кои други политически сили би се коалирала партията в следващото Народно събрание. Той добави, че такъв разговор може да има, след като резултатите от изборите са ясно. И все пак ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, независимо от обстоятелствата.

„Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега“, добави той и не изключи варианта отново да върнат мандата.

„Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга уговорка, и кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има много парламентарни хватки, за да се прекрати заседание, няма как да се продължи да се работи без мнозинство. По-достойното поведение е да кажеш: „Да, ние не можем, но не искаме да ни извивате ръцете“, посочи Митева.

Йорданов обясни, че ПП „Има такъв народ“ е създадена заради липсата на политическа реакция след решенията от референдума през 2016 г. „Политическата класа го неглижира, изхвърли го в кошчето, без да броим фалшификациите, които направиха и ние доказахме в съда. Имахме два пътя или да се откажем, или да продължим“, добави той.

Митева заяви, че е избрала да влезе в политиката, защото има много закони, които трябва да бъдат преразгледани: „Аз влязох, защото се изморих да променяме ежедневно законите, изморих се хората да не знаят всеки ден какви права и задължения имат. Смятам, че Народното събрание трябва да започне по-бавно, по-задълбочено, по-обмислено трябва да се правят законите“.

Според нея новите депутати първо трябва да преразгледат законите, свързани със съдебната власт.

„Време е за нов Висш съдебен съвет. Тази форма, която е приета през 2015 г. е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квота, трябва да се разделят. Прокуратурата трябва да се отдели от съдебната власт. (…)Спецсъда и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, но това трябва да стане много внимателно“, посочи Митева.

Йорданов допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за „бухалка“. Зам.-председателят на ИТН обясни, че партията не се отказала от мажоритарния вот и ще работи за въвеждането му в следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
12
 
12
 
! Отговори
Слабоумен Тикволюбец преди 2 години
Аз обичам Бойко Борисов и ще глсувам за ГЕРБ ( ако разкрият секция в Карлуково)
222
10
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Шат , Шат. Шат ............на Тиквата главата
221
10
 
12
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 2 години
Обичам когато герберунгелски троляк тука вие като бито пSе.Кеф ми става някак си на душата , да гледам как се гърчи и го чета с удоволствие
220
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия които се борят срещу корупцията да попитат СЛАВЧО КАК купи ГРАДИНКАТА в центъра на СОФИЯ? Аз също искам! ДА ГО попитат ЗАЩО ПЛЮЕ срещу ББ ,ДАЛИ не е заради забраната да построи сграда в тази ГРАДИНКА! Много БОРЦИ срещу корупцията, САМО КАКА ПЕНА не дава рушвети на катаджии, защото няма книжка !
219
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Тошко
218
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ГЕРБ! Оставка на Борисов Бай Тошо 2
217
6
 
17
 
! Отговори
до данс преди 2 години
вкарайте Чалгун в списъка с лица опасни за сигурността
216
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавен арест на гербавите престъпници! Забрана на шайката Гроб!
215
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 224 Защото адвокатите на мутрите няма как да пишат закони против тях, защото аз като човек, който си плаща данъците нямам право да гласувам защото по това време съм решил да стимулирам българския туризъм, защото зеления чорап е извадил от скрина някакви червени мишоци, които ми казват кой крив, кой прав. Какво ще направят орел, рак и щука ще се съберат и ще направят правителство? Кой им вярва? Дали народа няма да излезе пак срещу КОЙ? Кой ще е да е той?
214
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 230 Ама много грешиш! С Бойко или без него,се развиваме!-:) Ако го няма Бойко и утре слънцето няма да изгрее ли? Ми той и Сталин да беше,щеше да има движение при всички случаи!-:) Леле леле! Бог слънце Буда нема ли го и край така ли? Много сте го закъсали покрай това с филиите с мас а?-:(((((((
213
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави, чалгаря - обединителя на българи и роми!
212
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При БОЙКО задръстените границите да си печете дупето на гръцко,при КОМУНИСТИТЕ ИНЖЕНЕРИ УЧИТЕЛИ И МЕД.СЕСТРИ РАЗМИНАВАХА ДА МИЯТ ДУПЕТА В ГРЪЦКО, ЗАЩОТО ВСИЧКО ФАЛИРА !ИЗБЕРЕТЕ РЕЦИКЛИРАНИ КОМУНИСТИ КАТО МАЯ,ТАНЯ ВИДЕНОВ И ПЕВЕЦ НА МУТРИТЕ И ЧАКАЙТЕ НОВО БЪДЕЩЕ С МИКА ЗАЙКОВА! ПОЩУРЯХТЕ И ОГЛУПЯХТЕ?МАСОВО
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
беззаконие и насилие - новото верую на българина.
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен не ме е страх от ИТН,МЕН МЕ Е СТРАХ ОТ ТЕЗЕ КОИТО плащат, от първия транш имаме безброй СЕКЦИИ вместо в ЛОНДОН В ТУРЦИЯ ПЛЮС УВОЛНЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ НА МИТНИЦИТЕ ДА БОРЯТ КОРУПЦИЯ В МВР И МИТНИЦИ И ШЕВ НА НАП СКРИЛ ДАНЪЦИ ДА СЪБИРА ДАНЪЦИ И ШЕВ НА МВР СТРАННО ЗАБОГАТЯЛ ПЛЮС ОЦЪКЛЕНИ ХАРВАРДЧЕТА !ЗА ВТОРИ ТРАНШ КЪМ ФАЛИРАЛАТА КОБЕЛАРКА КАКВА ДАЛАВЕРА СЕ ЗАДАВА!
209
4
 
15
 
! Отговори
аха преди 2 години
Бойката се завръща по-силен от всякога на 11!
208
3
 
15
 
! Отговори
разяснител преди 2 години
Чалгоран е опасен за националната сигурност. Затова
207
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета форума. Някои хора доста ги е страх от ИТН. Защо ли...
206
14
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 219 Аз не съм го и " припознал" бре! Па камо ли да го мисля по всяко време! Тази комунистическа мутра,пожарникарче,па после след 1989 г направи фирмата си Ипон за охрана! Па чрез нея пази Тато,па после Мадридският крадец Симеон.Па миналата година,чрез охранителите си,в полицейски униформи.Би протестиращите искащи да си ходи! Но нали е мутра и нагъл,въпреки пнката,прие я но остана до края! И след 2 ялови опита,най накрая изкара един цял мандат! И то чрез предателите патерици патриотите!
205
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, добре ми беше. Всеки случай, много по-добре, отколкото при другите.
204
3
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До помнещ. Докъде ни докара ли? До най-успешните години на прехода. А ти си се плюнчил колкото искаш с твоите глу.пости.