МВнР към Скопие: Спрете омразата и без малцинствени претенции

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет
25 юни 2021 18:00, Красимир Ангелов
136
МВнР към Скопие: Спрете омразата и без малцинствени претенции
Снимка: БГНЕС

Ефективното изпълнение на Договора следва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Скопие трябва окончателно да снеме малцинствените си претенции към България. Властите в РСМ трябва да реабилитират жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското им самосъзнание. РСМ трябва да адаптира учебниците, така че в тях да се отразява обективно общата ни история. Това се чете в позиция на МВнР, разпространена ден, след като нашата страна блокира засега бившата югорепублика по пътя ѝ към членство в ЕС.

България бе принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет "Общи въпроси". На същото заседание България даде положителна оценка за постиженията на Република Албания в процеса на реформи и каза своето "да" за приемане на преговорната й рамка.

Още по темата
Позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Тя отговаря на убеждението ни, че политиката на разширяване на ЕС следва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги. Българската страна продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани.

Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика и наш неизменен ангажимент. В тази връзка сме твърдо решени да продължим диалога с Република Северна Македония и сме фокусирани върху намирането на прагматични, устойчиви и взаимно приемливи решения на предизвикателствата, които са наследени от миналото, се чете в позицията на МВнР.

По време на срещите на премиера Зоран Заев на 17 юни 2021 г. в София с президента Румен Радев и министър-председателя Стефан Янев, както и в разговорите между министрите на външните работи Светлан Стоев и Буяр Османи, от страна на Република Северна Македония беше изразена готовност за изпълнение на следните ангажименти:

- В най-кратки срокове Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион „Северна Македония“, част от който се намира в суверенните граници на България. След изпращането на тази Вербална нота България веднага ще спре да настоява за употреба единствено на дългото име „Република Северна Македония“ в ЕС и международните организации;

- Република Северна Македония окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

- Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Този исторически жест от страна на Република Северна Македония би отразил на практика общия ни европейски цивилизационен избор;

- Република Северна Македония да адаптира с България съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история, залегнала като централен елемент в Преамбюла и чл. 8 ал. 3 на Договора за добросъседство, както и с оглед премахването на учебно съдържание, насаждащо омраза към България (чл. 11 ал. 6);

- Идентифициране съвместно с България и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, насаждащи омраза срещу България и българите.

София препотвърждава желанието си да продължи с проучвателните консултации и всички необходими други форми на двустранни преговори със Скопие. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към практическо изпълнение на поетите на високо ниво ангажименти. Тяхното точно и без отлагане изпълнение ще бъде тест за искреност и добра воля. Това ще ни позволи да се придвижим в действително положителна посока.

В продължение на двустранния диалог, министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати днес писмо до своя колега министър Буяр Османи, в което се изразява очакване за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония, както и готовността на българската страна за намиране на трайни и устойчиви решения.

Независимо от предизвикателствата, Република България и Република Северна Македония следва да развиват пълноценни, искрени, предсказуеми и основани на Договора за добросъседство, отношения във всички области. Нашата страна е дала безброй доказателства за своята готовност за това.

Ефективното изпълнение на Договора следва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Това е вътрешен за ЕС процес. В същото време, демонстрираният от Република Северна Македония открит подход по тази тема, вкл. утвърждаването в Преговорната рамка на критериите за добросъседство, следва да бъде приветстван.

Българската страна изразява готовност за конструктивен диалог и по време на предстоящото Словенско председателство, както и при следващите председателства на Съвета на ЕС, с цел постигане на реални и устойчиви резултати в процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, което несъмнено би било от полза за целия регион и неговото европейско бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
България иска признаване на малцинства по целия свят,но България не признава малцинства.Това е *** френия. Всеки народ си има майчин език и в Македониа е македонския,а в България е българския.Всички славянски езици на Балканите са близки,а българите даже казваме,че не сме и славяни.Да бъден благодарни на Славянските просветители.
114
1
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 2 години
а што *** бевте окупатори
113
3
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Българин може да се разбере много по-лесно с македонец, говорещ на местен диалект, отколкото на официалния македонски език. Това е валидно даже за охридски или костурски диалект, които са най-"особени", а в Източна Македония на практика си говорят на български. В Пиринска Македония никога не се е говорило това, което се нарича "македонски език". Затова и се е налагало да пращат учители оттам, за да побъркват децата.
112
2
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Македонският език (или литературна норма) представлява основа от най-югозападния диалект, ашладисан и нашпикован със сърбизми, чисти сръбски заемки и доста новоизмислени думи. Комисията за кодифициране на езика си е измисляла нови думи на основата на произволно взети славянски корени от всички славянски езици. Някакъв такъв есперантистки подход, който са приложили съветските филолози, акуширали раждането на този хибриден език.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така - най-важното е обективно отразяване на историята в учебниците. А не да учат децата, че сме били окупатори.
110
4
 
1
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
А българската образователна система изостава от изискванията на променящята се политическа обстановка на Балканите. Едва ли някой от вас може да посочи учебно заведение (общодостъпно), където да се изучава албански език (вторият най-лесен за научаване в света след английския). Единствено в Софийския университет. Скоро с албанците ще имаме много по-тесни взаимоотношения и трябва да бъдем подготвени с кадри.
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕВЕРОЗАПАДНА Македония ,,, Сменяте името и ви пускаме в Е.С.
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в България е имало Македонци и са изучавали Македонски език? В една държава с едни и същи управляващи първо въвеждат Македонски език в училище,а след това същите са срещу това те да се наричат македонци и ги преследват и вкарват в затвора за същото? В Македония нашите комунисти вече нямат влияние.А това което правят нашите политици в момента е подобно и е в интерес на шефа им Путин.Абсолютна идентична ситуация.Путин действа и в двете държави чрез продажници.Целта е влияние и пари.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво Ви пречи на вас ако някой се възприема за Македонец в България.За мен не е важно кой как се възприема какво изповядва.Важното е скъпи съграждани дали краде ,дали е корумпиран,дали спазва законите.Много ми е жал за вас като виждам колко много сте изостанали,щом се давате да Ви манипулират.Да в България медиите не са медии ,а са обвинители и манипулатори в полза на управляващите и богатите.В България няма истинска журналистика.У нас престъпници ни управляват.
106
0
 
8
 
! Отговори
То преди 2 години
Донякъде е добре, че се случва всичко това, та поне да се види ясно кой кой е ! Дори лицемерният албанец си показа рогата изпод чалмата !
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...МНОГО ИНТЕРЕСНО... МАКЕДОНИЯ ДА СПРЕ С ОМРАЗАТА!А БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ СПРЕ?ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ ЕСТО ГОСТУВАТ В ТЕХНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ,А ТУК НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ ДОСЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА КАЖЕ МНЕНИЕТО СИ В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР." ____________ 1) Не крещете, това не е аргумент. 2) Виждали сте БГ македонци по ТВ, но... Македонска идентичност в Р България няма. Има българи родени в Шопско (географска област), в Македония (географска област) и т.н. Няма етноси мизиец, добруджанец, македонец...
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не е едно и също. Бг и маке са едно и също а бг и турци са коренно различни народи. Освен това турци поробват бг, а не бг турци.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петър Чолаков Не почва от 1934 г. а от 1878 г. Македония е отделена от България и върната на Турция. Като не е заедно с България, населението там почва да се обезбългарява. После балканските войни и още по-малко българи. Накрая остава малко и се учи на сръбски Ако не беше Хитлер, щеше сега да е чист сръбски. Но заради Хитлер о Борис, Сталин прави компромис, за да угоди и на Тито и на българи, че там не са сърби или бг, а са маке.
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 1923 г. е гражданска война в България. Българи се бият срещу българи. Комунисти срещу фашисти и царя. Много българи са загубили роднини и имоти във 7 години войни и въстават срещу царя. Няма никакви македонци.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Константин Матеев Македонистите са във вихъра си, когато трябва починали хора да ги обявят за македонци. Те са с мултиаспектно виждане на историята и разглеждат историята отзад напред, т.е. от сегашно време към минало време. Щом сега има северни македонци, тогава и техните родители и деди са северни македонци.
100
1
 
6
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
И аз имам въпрос за моята прабаба и нейните 4 деца от Кукуш. Помня малко странния език, на който говореше прабаба ми, но също така отлично помня, че всички те винаги са се чувствали българи и искам само да разбера как се получава така, че роденият в същия малък градец малко преди прабаба ми Гоце Делчев не е бил българин. Това искам да го видя изяснено в учебниците, за да не се налага да го обяснявам аз на децата и внуците си, че може нещо да сбъркам, а пък и те на мене може и да не повярват.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ИМАМ ЕДИН ТАКЪВ ВЪПРОС.МОЯТ ДЯДО Е БЕЖАНЕЦ ОТ КУКУШКО,ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ,НО ЖИВЯ И УМРЯ В САНДАНСКИ И АЗ МНОГО ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ,ЧЕ ТОЙ ГОВОРЕШЕ ПЕРФЕКТЕН ГРЪЦКИ И ДОРИ ПИШЕШЕ НА ГРЪЦКИ.ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ Е УЧИЛ В ГРЪЦКО УЧИЛИЩЕ ТАМ...ТОВА ПРАВИ ЛИ ГО ГРЪК!?
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименкакви престъпления срещу българите не мога да разбера?а за престъпленията срещу македонците под пирина?за тях няма ли възмездие?как са затваряни в затворите,как са ги разстрелвали по улиците на селата и след това са им окачвали телата по стълбовте да плашат населението...за вартоломеевата нощ 1924 г.,когато стотици македонски патриоти са избити в пиринска македония?
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в община самоков има едно село,което до преди 70-80 години се е наричало сръбско село,с документирани етнически сърби там още от турско.според вас това не е ли достатъчно,за да поискат сърбите признаване на етнически сърби в българия?
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са истински искания към Северна македония. Не герберските *** глуппости на Банкянския старец. Осъждане на югославския режим за престъпленията срещу българите в Югославска Македония. Осъждане на сръбския режим на репресии, на Кралска Югославия и на Титова Югославия.