Актуализация на бюджета: За какво ще има пари?

Най-важна трябва да бъде надбавката от 50 лв. към пенсиите
29 юни 2021 22:37, Нели Христова
25

Служебният кабинет готви актуализация на бюджета. За какво ще има пари?

"Приемаме, че имаме 1,5 млрд. лв. (събрани допълнително от служебното правителство), с които ще можем да финансираме мерките за подпомагане на бизнеса и домакинствата", заяви икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ в студиото на "Денят ON AIR", визирайки мярката "60/40", мярката за медиците на първа линия и надбавката от 50 лв. към пенсиите.

Според него най-важната промяна в актуализацията трябва да бъде именно "вплитането" на 50-те лв. в пенсиите под формата на ръст, заедно с индексацията по "швейцарското правило".

"Големият проблем на тази мярка не беше просто, че се увеличават разходите, а самият начин, по който се случва това увеличение. Тази мярка беше експлицитно предизборна. По този начин не може да се прави социална политика, защото тези пари не са свързани с това как функционира осигурителната система. Те са изцяло политическо подаяние", посочи от своя страна главният редактор на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Вариантът, обсъждан от финансовото министерство, е да се преизчислят пенсиите, а не задължително да бъдат "вплетени" тази надбавка от 50 лв. към пенсиите, стана ясно от думите на Вулджев.

"Три са понятията - преизчисляване, индексиране и увеличение на пенсиите. КНСБ е против преизчисляване на пенсиите, тъй като поне 900 хил. пенсионери няма да получат нищо, а други ще бъдат ощетени за сметка на други", изтъкна Костов.

И подчерта, че КНСБ е "за" увеличение на пенсиите, не чрез преизчисляване.

"Целта ни е една и съща с тази на финансовото министерство, просто те предлагат нещо, което ще създаде хаос в цялата осигурителна система и при настоящия дефицит, без да реши проблема на пенсионерите. Проблемът на пенсионерите са ниските пенсии, които трябва, първо, да се индексират чрез "швейцарското правило" и, второ, да бъдат увеличавани с някакъв процент ежегодишно", добави икономистът.

Вулджев не се съгласи със събеседника и обясни, че преизчисляването на пенсиите е "възможно най-справедливото решение", именно заради новата методология.

"Хубаво е периодично да се случва преизчисляване на пенсии, защото иначе те се изплащат на остаряла база. Те не са преизчислявани из основи от 2008 г.", посочи главният редактор на ЕКИП.

Според него преизчисляването ще е справедливо и към пенсионерите, които няма вследствие да получат увеличение на пенсията, защото "такава им е осигурителната база - всичко е пропорционално на това, което си внесъл".

"Целта ни е една и съща, просто предлагаме по-различен начин, различна методология, по която да стигнем до нея", увери Костов.

И двамата са съгласни, че 50-те лв. трябва да бъдат интегрирани по някакъв начин в пенсиите, както и че ще е по-удачно актуализация на бюджета да се направи от следващо, работещо правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
И НИЕ преди 2 години
Евала на служебното правителство, за един месец събра 1.5 милиарда лв. до края на годината още 9 милиарда и България става рай. Само уточнете къде ще раздавате безплатните наркотици, защото само дрогирани ще ви повярват.
17
0
 
3
 
! Отговори
А де... преди 2 години
Може ли да ,,ограбиш'' държавата, а в същото време да има пари?Все едно в едно семейство. Сестрата крещи , че братът е откраднал, а парите са си в къщи прибрани.А най малкото братче се хили, че кака и батко се карат.
16
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До ?!? ЗАЩОТО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА. ТОВА СТАВА САМО С РАБОТЕЩ ПАРЛАМЕНТ КЪДЕТО СЕ ГЛАСУВАТ АКТУАЛИЗАЦИИТЕ. САМО ЛАЕТЕ И ОПЛЮВАТЕ. НЕСПОСОБНИ СТЕ ДА МИСЛИТЕ.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи иска, хора които нищо не са работили да получават същите пари като тези които са работили цял живот, но са се пенсионирали по старото правило! КНСБ не са прави, за други неща може би да, но тук НЕ! Малко уважение към труда на хората! Никаква индексация никакво увеличение, трябва да се преизчисли по ЧЕСТЕН начин. За какво са работили тези хора?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има пари за пликове със сигурност
13
2
 
3
 
! Отговори
а преди 2 години
Ще има пари за това, което е отредило Слънцето. Иначе, духане на супата.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите престъпници ограбиха държавата така, както и турчин не я е грабил, но троловете им тук се опитват да ни убедят, че сме слепи! Наглостта ви няма граници!
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се създаде нов народен съд за шайката Гроб! Може и с малко пари, двама войници и един офицер да чете присъдата.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Ще има пари за 15 милиона дози препарати за набиване до откат, по този начин ще спестят и от пенсии, и от социални помощи, а и ще повишат приходите от наследствени данъци, нотариални такси за уреждане на прехвърляне на собственост и също от ДДС на погребални услуги.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При новия бюджет пари ще има за ковид. За друго не.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКТУАЛИЗАЦИЯ НЯМА ДА ИМА
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ще има пари?......:)))))))) ...........Основно за БКП бивши и настоящи придворни и за техните роднини по устав.:)))))))...Винаги така е било а за редовия българин питка с червени връзки.:))))))))))))) ....Ако не знаете кои са от БКП ще ги изброя: Герб, БСП, ДПС, Патриоти и Неволи, Има Такъв Оборот и Събуди се Не е Сън!:))))))))
6
9
 
15
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Ква актуализация, бе хиени червени? Половин милиард от АМ Хемус, половин от здравеопазването, още половин от добре функциониращата икономика, която Герб ви оставя, като съсипете нечии бизнеси и ура, другари, за два месеца изчегъртахме всичко читаво, създадено от сатаната ББ. А ви остава една седмица. Позор, грабители нагли! И лъжете пенсионерите, че се грижите за тях! За гладните си гуши се грижите, лъжци нагли!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За комунистите разбира се !Може ли Рашкоф да има 29 апартамента(клозета)Е па немаш ли пари да си купиш 30.Кръгла цифра е!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не е ли време да върнем БНБ на държавата? Да решава държавата колко пари и кога да печата? Да излезем от хомота валутен борд? Да изгоним златодобивните чужди компании, да си вадим златото и да върнем златното покритие на лева?Е с тези политици дето ни се предлагат няма как да стане. Никой от тях не засяга темата с банките и финансовата ни зависимост отвън
3
5
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Малко бре що не ги идексирате с 1000 лева под масат, ама другото правителството да трябва да реши това. Карикатури комунистически.
2
6
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Хе-хе, че кога и как служебното правителство ще събере този милиард и половина в повече. Те са си били в бюджета, ама тези клоуни трябва да намират с какво да се хвалят. Като оня харвардския язовир дето всеки ден е по студията.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за Ци-Ци!