Въвеждаме еврото от 2024 г. и без преходен период

Левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство само в продължение на месец
Обновена: 30 юни 2021 18:48 | 30 юни 2021 18:48, Красимир Ангелов
221
Въвеждаме еврото от 2024 г. и без преходен период
Снимка: БГНЕС

България потвъри първоначалната си цел за въвеждане на еврото от началото на 2024 г., като сега стана ясно, че се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

Това става ясно от резюмето на Националния план за въвеждане на еврото в България, който бе приет на заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, съобщиха от Министерство на финансите (МФ).

Още по темата
Документът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Индикативна дата за членство във валутния съюз се запазва на 1 януари 2024 г.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

"Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната", пише в прессъобщението от МФ.

Проектът на Националния план ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на единната валута, съобщава Investor.bg.

В него са ефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото в Република България, уточняват от финансовото министерство.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
1
 
! Отговори
pomaklar преди 2 години
До тогава афроазиятският расистки съюз ще се разбие
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2024 год . Започваме МАГЗИНЕН ТУРИЗЪМ под мотото "" ОЧИ ПЪЛНИ - ТОРБЕТА ПРЗНИ " !!!!!!
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблеми, със Слави и Божков начело на България, всички ще сме милионери. Те наистина, а ние гражданите душевно!
182
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дойде еврото ще настане спекула с чудовищни пропорции. Ясно е какво ще се случи с цените на всички стоки и услуги и как търговците ще обясняват "да, бе, то цената си е същата, само дето е обърната в евро", докато слагат нечовешки надценки. И ако не вярвате, че това ще се случи, само помислете за колко лева се продават черешите на едро от производителя и колко е надценката в магазина, където ги купувате като краен потребител. И прочетете за "опита" на UK да въведе еврото, интересно е.
181
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Убиват последната частица суверенитет, останал на България и я поставян на колене, в наведена позиция пред господарите-банкери-интернационалисти, които нямат родина, но да си вкъщи навсякъде по света
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 196То не е отговор. Изписал си два коментара и нищо не си казал.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 153Зле си ти, защото си ти. Никой друг не ти е виновен за това.
178
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че лева вече е вързан към еврото, не виждам каква е голямата драма.
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-добре вкупом на площада всички да си изгорим парите поне да няма какво да крадат а и ще стане добро зрелище
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкопахте ли си гроба, че после няма да имате сили?
175
3
 
10
 
! Отговори
Сланина и дзурла! преди 2 години
Мда...тво ще е краят..яка мизерия !
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са ни 8-те Ф16-ки за 3 млрд долара? Четох че Дания си поръчали 24 Ф35 за 6 млрд евро. Както и да го смятате така ни преметнаха хамериканците че сме направо смешни
173
2
 
11
 
! Отговори
Haha преди 2 години
От тиквата какво очаквате? Нали трябва да лапнат още +50% инфлация отгоре на подписаните договори и дръжавни поръчки!
172
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дупе да ни е яко! Дано дотогава ЕС се разпадне!
171
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей брей , ще приемем еврото 2024 година . От кога производството на синтетична дрога се счита за работеща ИКОНОМИКА ??? 250 000 наркозависими в България . 2024 год. Изтича три годишният задължителен срок ,,но дали ще ни допуснат да съсипем евто валутата не се знае.
170
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е минал през това знаят че цените ще се повишат с 25-30% а за някой дори и с 50%. В Гърция се случи абсолютно същото, Италия. Само ние си мислим че ще ни подмине защото все сме тарикати и доста прости
169
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е била малка и слаба държава. Който не в пожелал той не ни е превземал и управлявал. Е сега е ред пак на запада. БГ се превръща в 5 колония на ЕС и да знаете че не го правят защото много им се иска да се оправим. ЕС си гледа интереса на ЕС. За съжаление ние никога не сме го разбирали това и си мислим че ще ни помогнат. Е резултата на помагане е видим - няма икономика, няма туризъм, няма население, нищо
168
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малцина ще станат свръхбогатите, мнозина ще обеднеят. На последните отсега им се обяснява колко ще им е "хубаво".
167
1
 
11
 
! Отговори
???? преди 2 години
Референдум.................няма ли да има??Не виждам протестиращи нещо да има.................или като няма кой да даде по 50 лева, никой не протестира, така ли???
166
3
 
18
 
! Отговори
???? преди 2 години
Защо всички важни за България решения се приемат без референдум??Членството в ЕС, НАТО, приемането на еврото???Ясно е ....................България остана само една територия, с почти никакви характеристики на държава!Ясно е и друго............политическият и финансов елит на България продължава да продава страната си!!!