Атанас Пеканов срещу Фандъкова: Проектът за метро няма да бъде ощетен

Оптимизирахме половината проекти по Плана за възстановяване
41
Атанас Пеканов срещу Фандъкова: Проектът за метро няма да бъде ощетен
Снимка: БГНЕС

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Служебният кабинет търси вариант за намаляване на други средства за столицата по Плана за възстановяване и устойчивост - например за ВиК.

По-рано тази седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова не се съгласи с част от нововъденията в плана.

Тя не се съгласи и с предложението на Пеканов столицата да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво. Според нея регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея има манипулация по въпроса.

Планът има цел за  възстановяване след COVID кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население.

София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1.3 млн. души, това е концентрация, а не средствата, заложени в Плана. Не мога да приема фрази като "София получава "безплатен обяд", който сега ще й спрем", нищо подобно - София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци", допълни тя.

По отношение на спора със столичния кмет Йорданка Фандъкова вицепремиерът коментира, че темата се преекспонира. “Казаното от мен има добра икономическа логика и обществото я споделя. Столицата се развива добре, това е отчасти автоматично – така е със столиците почти навсякъде по света. Изказванията ми не са били атака към конкретен проект и метрото няма да бъде засегнато”, заяви вицепремиерът.

„За съжаление екипът на г-жа Фандъкова не я информирал достатъчно добре за някои детайли – в чл. 3 на Регулацията, създаваща Механизма за възстановяване и устойчивост, ясно е посочено, че Плановете трябва да допринасят за териториалната и социална кохезия”, обясни Атанас Пеканов.

„Проектът за метрото няма да бъде ощетен. Търсим възможности заложените 560 милиона, концентрирани за софийски проекти, да бъдат намалени, Тези 200 млн. лв, които бяха споменати, са за ВиК, относно които имаме дискусии дали е правилно да бъдат реализирани, защото тези ВиК мрежи са под концесия и не е ясно дали може да се помага така на концесионера“, каза още той и подчерта, че е поел поста с няколко лични приоритета, отнасящи се най-вече до образованието и здравеопазването, където в новия вариант на Плана за бъдат отпуснати повече средства.

„Имаме сериозен проблем с проекта за напоителните системи. Има сериозни притеснения дали във вида, в който е заложен в момента, проектът няма да навреди на околната среда“, разясни още той по отношение на някои от проектите в стария вариант на Плана.

Приоритет за Пеканов остават здравеопазването, образованието и енергетиката. Има зададени критерии от ЕК, трябва да спомагат за зеления преход. Надграждаме някои пера, в други е имало излишни разходи, коментира Пеканов.

Още по темата
Даде като пример за добър проект този за STEM центрове, като се предвижда национален такъв, в който да се обучават преподаватели.

Ще увеличим и средствата за фотоволтаични клетки, каза Пеканов.

По половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост е имало оптимизация през последния месец, изчисли вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се изпълняват заложените цели. Тази година по плана предварителното финансиране е 1,6 млрд. лева. Нито една държава все още не е получила средства по този механизъм, каза Пеканов.

В края на юли служебният кабинет ще е готов с работата по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още служебният вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Атанас Пеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 2 години
Фандъкова ! - милиарди се изсипваха в София и какво направи ? екно голамо НИЩО !!!
32
12
 
6
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Този Петканов е може би най-лицеприятното лице от този кабинет. Стои добре, умерен е и може би има експертиза. Но, подозирам, че не е достатъчно широко мащабен, което е нормално за възрастта му, и с недостатъчно перспективно мислене. Проектите, които спират ще костват на София и на България години изоставане. Решенията са тесногърди и рискуват бъдещето на страната. Младежът акцентира на образованието,ама навярно не знае, че точно в образованието се наляха много пари последните години.Но е добър!
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този Пеканов е едно комсомолско плямпало, изпълняващо заповеди.
30
3
 
12
 
! Отговори
коментар преди 2 години
Когато оялите се политици ги обвинят в нещо обикновено се включва някаква група от хора като се обявява че са потърпевши. Напр. софиянци са ощетени, Виновни са новодошлите в София, виновни са тия дето вземат над 3к лева, еди кой си обиждал гласувалите за еди коя си партия... А цялата работа е следната, първо от доста години се знае че се формират мегаполиси, политиците без изключени крадат и защитават интереса на "бизнеса", почти нищо не е направено в перспектива. Всичко останало е бау бау
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ощетете го идио ти социалистически! Ще спечелите сами изборите на ГЕРБ! Ще ви бият този път с двоен процент!
28
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в цял свят няма метро да работи на загуба! забравих че в републиката на тиквата си назначават фирми на връзкари (лоялни на тиквата некадърни тиквеници) които точат и пълнят шкафчетата на тиквата и приятеля му дерибеевски
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е крадено там..
26
4
 
3
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Коментар 26 под дрога ли е писан?
25
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще саботират Държавата до последно - тоест още 1 седмица.
24
22
 
27
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Шайката на руския шпион Радев съсипа държавата.Спря махистрала Хемус и гепи отделените 1.35 млрд лева за нея. Обрече Северна България на мизерия. Сега спират и метрото. Как досега всичко се съграждаше и като налазиха червените всичко се съсипа изведнъж?
23
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозна като Фандъкова.
22
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проектът за метрото ще остане, но на Фандъкова ще й резнат краденето, а като няма какво да внася в Чекмеджето, Тлъстия ще й ние дузпата
21
16
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Фандъка се тревожи че няма да може да отчете комисионните на боко тиквата а той когато не му дават става много лош
20
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, ясно. София има нужда от метро, но няма нужда от вода. Много благодаря на служебното правителство, че ми разясниха плана. И ще гласувам за Радев на мук.
19
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 Колко акъл има Пеканов още не ясно. Когато го разберем може вече да е късно. Факта ,че се е съгласил да бъде министър в едно такова хайдушко правителство не говори добре за него.
18
9
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Толкова много безмислици за толкова кратко време!?!?!?Браво на министъра.
17
6
 
5
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 2 години
На бяла магарица по-точно.
16
21
 
24
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Още два месеца хаос и повишаване на цените предизвикани от управлението на Фигуранта и Баце ще се върне на бял кон!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен14 Това го каза Фандъка.Чети внимателно.
14
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма място за сравнение.Доктор по икономика във Виенския университет и нашата учителка по рушки...