Спор между Кузманов и Кралев: Разследват се 14 договора с ДЗЗД дружества

Те са на стойност 11.5 млн лева
4 юли 2021 16:03, Нели Христова
32
Спор между Кузманов и Кралев: Разследват се 14 договора с ДЗЗД дружества
Снимка: БГНЕС

Разследват се 14 договора с ДЗЗД дружества, които са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11.5 млн. Това каза служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов в интервю за NOVA.

„Българският спортен тотализатор работи и няма да спре да работи. Нормално беше да погледнем с какви фирми работи Министерството и установихме, че тотото работи с фирма на Божков. Проверки текат непрекъснато. Много интересни факти се разследват за 14 договора с ДЗЗД дружества, които са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11.5 млн. 7 от тях са с един и същи човек на един и същ адрес. Други също са на един същи адрес и човек. Издадените фактури са 001 т.е. първа фактура“, посочи той.

„В деня на всеки един договор се подписва и анекс, който казва кога ще се изпълни това нещо, и на всички тях се извършва 100% авансово плащане. Изпълнението ще започне, когато има скица за строеж, а това не се знае кога ще е това. Тези дружества трябваше вчера да ми изпратят какво са свършили. Проверката си върви. Тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът. Тези договори са сключени и парите са раздадени. Тук има противоречие с договора, защото се плаща авансово 100%“, допълни Кузманов.

По думите му конфликт между бившия министър на спорта Красен Кралев и председателя на Федерацията по ММА Станислав Недков-Стъки няма.

От своя страна бившият министър Красен Кралев отговори на обвиненията във Facebook. Ето какво написа той:

Поредна порция лъжи на Кузманов!

С наближаването на изборите предизборният щаб на Румен Радев започва да се изнервя. Разбраха, че трудно се "изчегъртва" постигнатото в последните три мандата на Бойко Борисов и започват да говорят откровени лъжи. Първо "изчегъртаха" магистрала "Хемус", сега посегнаха на физкултурните салони на децата, ако правилно съм разбрал изявлението на Андрей Кузманов в Нова телевизия.

След избълваната порция лъжи тази сутрин ще си позволя да внеса малко яснота, за да не продължава служебният министър да се излага с изявите си.

Осъзнавам, че трудно ще разбере написаното поради очевидната липса на опит и познания, но все пак ще опитам:
Господин временно изпълняващ длъжността министър, нека ви запозная със следните факти:

1. Тотото има оперативна самостоятелност. Договорът с "Декарт" е от 2011 г. и е сключен след напълно прозрачен търг. Последвалите договори е нормално да бъдат с този, който е създал системата. През 2011 г. едва ли някой е чувал за "Магнитски" в България.  Аз съм избран за министър три години по-късно.

2. След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в училищата, правителството на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати в началото на 2020 г. С условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.

След одобряването на списъка на училищата от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството.

Съгласно ЗОП в тях могат да участват физически и юридически лица и техни обединения. Тъй като за проектиране и строителство съгласно специализираното законодателство има различен регистрационен режим е позната практика различните дружества да се обединяват. НО СЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПОРЪЧКАТА, А НЕ ПРЕДИ ТОВА-ПО ЗАКОН! При това положение е нормално фактурата да е с номер 0001.

Интересът не бе голям, но за сметка на това имаше доста обжалвания. По които компетентните органи се произнесоха в полза на ММС.

В края на 2020 г. стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани отново за 2021 г. Заради това се взе решение да се използва предвидената от ЗОП възможност за целево отпускане на средства срещу предоставена 100% гаранция. Тя е за целия срок на договора и карат изпълнителят да бърза, защото има повече разходи по такси и премии по това.

След март, когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната Община и назначаването на строителен надзор по време на строителството.
ТАКАВА ПОРЪЧКА НЕ Е ОБЯВЕНА И ДО ДНЕС ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ. За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как.

3. Парите на федерациите са отпускат по напълно прозрачна процедура, която е пряко обвързана с техните постижения. Може би Андрей Кузманов е забравил, че в колоезденето има нова федерация и тя няма как да получи "голямо" финансиране. И все пак отпуснахме 200 000 лева за провеждането на обиколката на България, за което бе специално благодарено на ММС на пресконференцията преди началото й. Когато откриваш нещо, което е направено от други, трябва поне да се запознаеш за какво става въпрос. Разбирам болката на президента на модерния петобой, но все пак очаквам толкова дългоочаквания пробив в този традиционен олимпийски спорт, в който в България работят едва 14 клуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Крадлев преди 2 години
Гнусен гербераст и крадец!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЗЗД е дежурна схема на ГЕРБ и не е само там,а от най-обикновен павилион на улицата за продажба на сандвичи и кафе,та до сделки и поръчки за милиони.Слагат едни бушони да изпират едни пари и уж нямат нищо общо гербаджиите.Реално обаче се ползват с протекциите на силните в ГЕРБ чак до Борисов.Имаоще доста да се рови в тези схеми със ДЗЗД.
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство няма право да върши друго освен да подготвя избори. Иначе се превръща в най-обикновен предизборен щаб.
22
5
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Айде и тоя да не остане назад, че не няма време за социалистическото съревнование между министрите кой повече "разкрития" ще направи.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петко НАВЕДЕНИЯТ ДОНОСНИК НЕ Е АВТОР НА ТАЗИ ФРАЗА,ДРАГИ. Изплагиатсктвал я е от знаменития Виктор Суворов...*** кво д да ги правиш-комунисти,сър....
20
2
 
19
 
! Отговори
Крадлев вън преди 2 години
Да разследват всички спортни игрища които направиха по селата без нито едно дете само двама пенсионери за да откраднат евро милионите.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е честит на русенци кандидата за депутат варненския ***,уличен в далавери,които скоро ще станат известни на българската общественост.Във Варна хората не искат и да чуят за него,затова е запратен в един от най европейските градове в държавата,гр. Русе.Значи там хората са по глупави от варненци,щом им натрапват този който може да мине за "чисто жито".Да,ама не,беше казал един знаменит журналист и истински човек,Петко Бочаров!
18
4
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
"Наследството на Борисов ще тежи поне в следващите 50 г....Тоя човек РАЗРУШИ МОРАЛА на огромни групи от хора....Всички НЕОБРАЗОВАНИ и НАГЛИ хора получиха ПЪЛНА ЛЕГИТИМАЦИЯ и наводниха пространството!.....А умните хора вървят с наведена глава и не смеят да излеят протеста си..."
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях, само това ще кажа. Кралев, ти си пълен ***. Казвам ти го като човек цял живот занимаващ се със спорт. Трябва да си ходиш заедно с Бойко. Не че нещо ще се промени с новите, които и да са те, но много крадохте и трябва ви спрем...
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От спорта съм. Кралев е такъв лъжец, че нямам думи. За него важи с пълна сила старата приказка:"Тази шия не е от туршия". Този път абсолютно и без съмнения на 100% съм съгласен с Кузманов.
15
2
 
10
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Поради същата причина не арестуваме Боко тиквата, Каракачанов и Пеевски.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прасен Крадлев-новата булка на бай Ставри Страстния...
13
1
 
11
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
До ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Кралев няма белезници,които да са му станат,за да му закопчаят ръцете, човека е 160кг. Кажи кви белезници да купиме за тоя кит?
12
2
 
10
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
Кралев, ти бая си КРАЛ, така че се скрий в някоя дупка и поне не раздвай коментари.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ МАЛКО И ГЕШЕВ ЩЕ ПРАТИ ПРОВЕРКА НА РАШКО.... НЕКА МИНЕ 11.07
10
4
 
14
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 2 години
При тези доказателства , ако имахме Главен Прокурор , Кралев трябваше да е с ръце на гърба закопчани с белезници и в ареста .Но Уви .
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралев е стара мутра ... от най-старите. Бойко подбираше най-гнусните мутри по места да му служат, Кралев е един от тях
8
4
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
не знам защо но повече вярвам на кузманов и изобщо на кралев
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, защо така форумците тука цъкат минуси за 19те имота на Рашков? Що така другари? Пак ли като при БКП не може да питаме за властта като вече е червена? Бойко махна Цветанов заради апартаменти, сега премиер има ли? Рашков с 19 имота ли ще ни спасява от корупцията на ГЕРБ?
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една страна, щом президентът си е назначил служебното правителство, той си носи политическата, законова и морална отговорност за всеки един министър и за всяка една дейност на този екип. От друга страна, всички които критикуват екипа от ехидно до грубо било то с лъжи или истина помагат да вървим напред единни анти гербални, анти корупционно устремени и законо събрюдаващи. ЗАСЛУЖАВАМЕ БЪДЕЩЕ, ЩАСТИЕ И РАДОСТ.