Рекорден брой на секциите в чужбина за изборния ден

За първи път гласуват в Доминиканската република и някои острови в Гърция
5 юли 2021 09:49, Петя Славова
16
Рекорден брой на секциите в чужбина за изборния ден
Снимка: БГНЕС

784 секции в 68 държави са открити за вота на 11 юли. Така изглеждат предстоящите избори, броят на секциите в чужбина този път е безпрецедентен, на някои места по света сънародниците ни ще имат възможността да гласуват за първи път, съобщава БНТ.

По данни на външното ни министерство разкритите секции в чужбина са с 69% повече от тези за изборите за Народно събрание на 4 април. Тогава секциите бяха 464. За сравнение на парламентарните избори през 2017г. и 2014г. бяха разкрити съответно 371 и 426 изборни секции.

Още по темата

На предстоящите избори на 11 юли 110 от разкритите зад граница секции се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, а 674 секции ще бъдат открити извън тях.

8 избирателни секции ще бъдат разкрити в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства – Исландия и Доминиканската република с по 1 секция, Люксембург, Малта и Нова Зеландия – по 2 секции.

Марияна живее в град Транеберг, разположен на Датски остров. Тя е доброволка в организацията на изборите там, в града за първи път са разкрити секции за изборите.

Българите зад граница ще могат за първи път да дадат своя глас в Доминиканската република и на някои гръцки острови - Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония пък за първи път ще бъдат открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

Във Великобритания и Северна Ирландия разкритите секции са 135, увеличението спрямо предишните избори 286%. Помним, че на изборите през април опашките пред секцията в Лондон не бяха никак малки, много хора дори не успяха да гласуват и като цяло сънародниците ни там се сблъскаха с редица проблеми. Поради тази причина потърсихме отговор на въпроса на какъв етап е подготовката на изборите там към този момент.

Броят на секциите в Европа бележи абсолютен рекорд на предстоящите избори - 483 секции в 22 държави. Проучихме и каква е организацията на изборите във Виена.

В Германия разкритите секции са 117 или със 70% повече спрямо изборите през април. В Турция - 112 секции, 220% увеличение спрямо април 2021г. В САЩ - 58 секции (66% увеличение спрямо април 2021 г.) В Испания - 67 секции (26% увеличение спрямо април 2021 г.) В Гърция - 32 секции (60% увеличение спрямо април 2021 г.).

В Азия, Австралия и Океания сънародниците ни ще могат да гласуват в общо 7 държави в 16 секции. В Близкия изток и Африка са разкрити 16 секции в 13 държави, в Северна и Южна Америка – 80 секции в 7 държави.

Предварително подадените заявления от българите зад граница този път са 71 170. Това е с близо 17 000 по-малко от изборите преди 3 месеца, това разбира се, не означава задължително, че по-малко българи ще гласуват, тъй като знаем, че заявленията не са задължителни и българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас и без да са подали такова заявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
дали преди 2 години
са сметнали гласовете от чужбина при последните прогнози или ще се окаже че са познали колкото предния път ;)
11
0
 
2
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
ние сме богати, на следващите избори ще платим за още повече секции, браво на славчо, само чалгата ще ни оправи
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До поздрави отСидней Ами стой си в Австралия бе.Що се натискаш да гласуваш за феодалния чифлик. Препоръчвам ти да си вземете Чалгатрон там.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да си гласува за когото иска. Но това да бъде по убеждение или съвест. Държава в която си продаваш гласа за 30, 50, 180 лева, което означава, че ти живееш в голяма мизерия. Това означава, че тези хора ще определят бъдещето ми... Няма как да го приема...Това не е победа! А това в което живеем в момента е Бананова република!!!
8
5
 
3
 
! Отговори
поздрави отСидней преди 2 години
Поздрави от Австралия. Не вярвайте че не се гласува в БГ когато има избори в други държави. Гласува се разбира се, преди 2 години когато тук гласувахме в БГ в София имаше секция за австралйски граждани. Работата е там че Е РАЗРЕШЕНО да се изпрати бюлетината по пощата. ЗАТОВА няма да видите австралйци пред урните в София. И още нещо да ви призная една тайна, аз не съм крепостен селяянин на месния феодал че да съм длъжен да му живея в чифлика, още по малко да ми казва дали ще гласувам или не
7
1
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
до тук добре.проблема на предстоящите избори идва от далеч по малкото избиратели които ще отидат до урните най вече заради отпускарски пътувания както и че андрешко няма постоянство.избирателната активност ще бъде разочароваща
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ако не знае ,че ДПС е купил Слави -добро утро .Много важно е да имаме секции в Хаити ,Бермуда и Дом.република .Ама си е баш важно да утроим гласовете от Турция.Това е главната цел на шоумена.
5
0
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"В Турция - 112 секции, 220% увеличение спрямо април 2021г." БРАВО! Целта на Славуцата е изпълнен пред господаря Доган. Парите са взети, а ние знаем, че за един чалгар-шоумен най-важното са парите, не политиката
4
0
 
19
 
! Отговори
благодарим ти Слави! преди 2 години
Благодарение на ИТН и лично нарциса Слави секциите в Турция са рекорден брой. В комбинация с манипулираните машини ще имаме 30% за ДПС
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който живее и работи в България само той да гласува,какви са тези секции навсякъде. Например в съседна Гърция,когато имат избори- не се откриват секции у нас,а гърците се прибират....такова нещо като в Турция да определят и да гласуват....а те дори не знаят български няма никъде.......
2
2
 
8
 
! Отговори
секция в Нарния преди 2 години
Явно ще има много фиктивни секции, защото такъв град Транеберг, разположен на Датски остров не съществува.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секциите в Турция са вмъкнати така, между другото, а знаем какво се случва там. Служебното правителство дума не смее да отвори за това. Иначе "чегъртат". :)))))))