Василев дава АПИ на прокурор, имало обществени поръчки с един участник

Договори за 31 млрд. лв. са възложени от 2019 до април 2021 г.
68
Василев дава АПИ на прокурор, имало обществени поръчки с един участник
Снимка: АПИ

Договори за огромни суми над бюджета си е сключвала Агенция „Пътна инфраструктура“ от 2019 г. до април т.г. Резултатът е ситуация, в която магистрали не могат да се завършат и трябва или да се налеят още пари, или да се преговаря с фирмите и затова отговорните ще бъдат дадени на прокурор, обяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от bTV.

Още по темата

До април 2021 г. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) възлага дейности четири пъти над одобрения бюджет. От 2019 г. до април тази година АПИ е поела допълнително ангажименти за текущ ремонт и поддръжка над стойността на договорите за над 2,5 млрд. лева над бюджета, с който разполага, с обяснението че останалата част от парите ще се осигурят от пътните такси.

За първите четири месеца на 2021 година АПИ има надвишение на годишния бюджет за текущ ремонт с 1.3 млрд. лева, информираха от МФ.

В периода 2018 до 31 май 2021 г. са реализирани приходи от 122 млн. лв. от пътни такси при планирани 1143 млн.лв., обявиха от финансовото министерство по време на дискусията. През миналата година е била планирано през пътни такси АПИ да събере 450 млн. лева, а е събрала 77 млн. лева, добави министърът.

Разходът на държавата за периода 2018 - 2021 г. по два договора за проектиране, изграждане и поддръжка на тол системата е 321 млн.лв. има приложения към анекс с изпълнителя, с които отпадат значими технически параметри от първоначалния договор без намаляване на стойността на договора., посочиха от финансовото министерство.

Това е причината да не можем да завършим нито една магистрала. По този модел не може да имаме читави пътища, въпреки заделения огромен ресурс за тях, подчерта Асен Василев.
 
„Това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално, както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. Истината е че тази сметка трябва да я платим или да предоговаряме с някои от фирмите. За около 300 - 400 млн. лева вече сме поставени пред свършен факт и сметката ни е изпратена“, каза финансовият министър.

По думите му вече са проведени разговори с МРРБ и прокуратурата ще бъде ангажирана. „Това ниво на наглост и безотговорност може да се оправи само с правила и тежки наказания. Тук една агенция (АПИ) си възлага дейности с лежерно нареждане към Министерския съвет да намери отнякъде парите", каза Асен Василев.

В периода 2019 г. - април 2021 г. държавата е сключила договори за 31,4 млрд.лв., възложени от разпоредители с обществен ресурс. От посочената сума публичните предприятия са получили 19,299 милиарда лева , а разпоредителите с държавен бюджет – 12,111 млрд. лева.

През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени 18,976 млрд. лева.; през обществени поръчки с един участник – 3,997 млрд. лева, а без обществени поръчки (с т.нар „ин хаус“) – 8,438 млрд. лева.

Най-големите крайни изпълнители на договори с обществен ресурс в периода 2019 - април 2021 г. Са:  Консорциум Аркад с 2,587 млрд. Лева; "Автомагистрала "Хемус" АД - 960 млн. Лева; "ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин" - 599 млн. Лева; "Фарма Консорциум" - 595 млн.лева; "Твел АОА" - 428 млн. Лева; "ЕС Билд" (през ДП "Пристанищна инфраструктура") - 393 млн. лева.


68
Още от Избори 2021
Политическият взрив на Слави е по-малък от този на Симеон и Борисов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ке ни трябват 3-4 главни прокурора, за да излезем от този батак. Проблема е че разполагаме само с един каскет в момента...
62
4
 
2
 
! Отговори
Бунтата преди 2 седмици
Тролове гербави,пишете и плюйте колкото си искате против Слави,но партията му пак ще ви...!!!!А служебното правителство пак ще е на власт и след тези избори,колкото и да ви обещават Америка и Туск,че ще ви купят пак власта.Ввче сте в списъка на централния!!!!
61
5
 
2
 
! Отговори
Бунтата преди 2 седмици
Ейййй само Слави ви е в устата!!!шубето е голям страх!!!!страх ги е тези *** до ушите гербари,че краденето им свърши и обувките им сочат към затвора!!!Язък,че няма вече Белене и та да ги изведат прасетата дето докара от Америка!!!!Да живее Слави и партията ИТН
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха ха. Вземете и изтеглете pdf файла от Държавен Вестник за магистралите. 160+ страници ако ви се чете. Обвиненията че подизпълнителите си били наели охрана. Реално всичко друго е фарс за изборите срещу тиквата. Честито овчари кyхи.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По принцип това с обществените поръчки е много порочно. Печелят тези които предлагат евтино изпълнение. Което разбира се няма да е качествено.
58
2
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 2 седмици
много пъти малки фирми са взимали поръчки, за съжаление обаче нямат капацитет да я изпълнят в срок и/или качествено. Нямат пари и започват да искат от възложителя, защото там е така - първо работиш, одобряват и чак тогава ти плащат парите. Започват да чупят ръце и да увъртат. Служебното правителство наговори един куп лъжи. И да не забравя - много ми е интересно кой точно ще работи в тоя завод за електромобили?! Чужденците дето гласуваха за Слави ли?
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До "Осигурено от ГЕРБ": По пътя към морето мини по магистрала Хемус, ако си жив на пристигане, целуни една ръка на Баце, задето ви построи пет магистрали само на юг, а северняците ги остави да се трепят по селските черни пътища! Ама иначе данъците са все едни и същи за всички български граждани!
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, Василев! Дай АПИ на прокурор. Ама на Лаура Кьовеши я предай, а не на нашия каскет Андрей Вишински!
55
3
 
10
 
! Отговори
Лаура преди 2 седмици
Значи Асене, народът ще ви подкрепи, ако нахлуете във фирмите получили милиардите и конфискувате всчико. А обикновените работници, тях щя ги назначите към Автомагистрали АД, и така ще се достроят пътищата. Въпросът е поне част от ресурса , който Баце и Пеевски са окрали чрез обръча от фирми да се възстанови. Иначе съдебните дела ще се точат с години.
54
4
 
10
 
! Отговори
Осигурено от ГЕРБ преди 2 седмици
Много крадене, много нещо, а магистралите ги няма /или са в ремонт/ В неделя тръгвам за морето и се чудя колко часа ще вися в задръствания! 11 г. ГРАБЕЖ И ЕДНО НИЩО
53
1
 
1
 
! Отговори
пецата преди 2 седмици
Тя фирмата от началото е писана на хасан хасанов от село долно вълче тръново който няма 1 кв имот за вземане , ще му вземете скъсаните потуривсичко се знае но нека има малко предизборна гюрлотия
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До50Около Чирпан я строи Станишев бе чалгарче
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господин Борисов има вид на простодушен чичак от народа, но всъщност е изключителен профеор в кражбите и измамите, от който младите гербери могат много да научат.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Герберите платили 500млн километра магистрали, а налице само 30на км нагънат асфалт около Чирпан.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе кокорчо, мин.седмица откраднахте 500млн. От Хемус със обществена поръчка ли ги взехте
48
2
 
14
 
! Отговори
Плосък Гербер преди 2 седмици
Eми така ли се строят 500 000 000км магистрали? Аххахаахахах
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, ти си просто си *** и вярваш на всичко което напишат по медиите.
46
7
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
Тези мафиоти ограбиха българския народ и пак има тролове на герб да пишат хвалебствия за крадците
45
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работата е там, че шайкаджиите не се плашат от даване на прокурор, тъй като е известно, че главния прокурор е техен верен копой. А на предходния гербаджия с опорната точка за машините на Сиела, да му напомним, че сегашния договвор на Сиела се явява анекс на договора, който предишната ЦИК, оглавявана от шайкаджиите е сключила за същото. И не само това, но те не са и платили доставката на предишните машини за вота на 4-ти април, писали "плащането е до 30.06.", т.е. следващите да плащат
44
19
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 седмици
Голяма логика, няма що!-защото трябвало да се преговаря с фирмите,АПИ трябвало да бъдат дадени на прокуратурата, значи..Смешни са тези решения на служебното правителство!-те не са компетентни в дълбочина на ситуациите,хващат някаква временна, текуща ситуация извън общата картина и пищят от злобно щастие..Няма логика да се сключват договори извън бюджета без някаква визия за решение на проблемите - този министър не говори нищо за това, ние нямаме мнението на АПИ явно неслучайно, важна е пушилката