Кой е възможният 56-и премиер, който ще е по "калъпа" на Слави?

Дали все пак протестните партии няма да предпочетат да продължи Янев?
9 юли 2021 16:38, Елка Василева
253
Кой е възможният 56-и премиер, който ще е по "калъпа" на Слави?
Снимка: архив, БГНЕС

Две неща са абсолютно сигурни преди изборите тази неделя. Първото е, че премиер повече няма да е Бойко Борисов, независимо какъв е резултатът. Второто е, че премиер няма да бъде и Слави Трифонов, независимо какъв е резултатът.

Поне това са заявките от лидерите на ГЕРБ и “Има такъв народ” - двете партии, които са на фотофиниш за победител на 11 юли.

Засега по-реални изглеждат шансовете на Трифонов да състави правителство, пише „24 часа“. Вижда се и силното желание на “Да, България” и “Изправи се! Мутри вън!” да са част от бъдещата изпълнителна власт. Чу се и ясното предупреждение на БСП, че без тях няма да има кабинет. Остава и очакването, че част от министрите на служебното правителство, назначено от Румен Радев - основно икономическият екип, ще продължат с победителя на 11 юли в едно редовно правителство.

Още по темата

Че може да бъде отговорен и без да заема постове във властта, Трифонов повтори и пред френския “Монд”. И описа профила на бъдещия министър-председател, когото си представя - някой, който е учил, говори езици и достойно представя България. Пред “Монд” е категоричен, че има предвид едно име. Не го посочва.

В общи линии описанието звучи като обява за работа в престижна компания. С малката добавка, че Трифонов едва ли ще е единственият работодател на следващото правителство. Което разширява кръга от кандидати.

“24 часа” отвори банката “кадри” на бъдещата изпълнителна власт и подреди 10 възможни премиери.

В тази група петима отговарят напълно на профила, описан от Слави Трифонов пред “Монд”:

1. Асен Василев, настоящ министър на финансите

2. Кирил Петков, служебен министър на икономиката

3. Атанас Пеканов, сегашен вицепремиер по еврофондовете

4. Любомир Каримански, финансов експерт на ИТН

5. Николай Василев, вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев

И петимата имат солидно образование, придобито в чужбина и впечатляваща кариера.

ИТН не крият, че харесват Асен Василев и Кирил Петков и поне биха им предложили да запазят постовете си, а защо не и да се изкачат в йерархията на изпълнителната власт. Двамата са били канени и в “Шоуто на Слави” и той също открито е показвал симпатии. Казват, че действията на финансовия министър и икономическия министър са подкрепяни и от “Да, България”. Което още повече увеличава шансовете им да останат в редовно правителство, ако то е коалиционно без участие на ГЕРБ и БСП.

Финансовият министър Асен Василев има най-сериозните шансове да изкачи последното стъпало до премиерския пост. Все пак той има и опита от две служебни правителства - едно на Росен Плевнелиев и сегашното на Румен Радев. А както се усеща, президентът и Слави Трифонов в повечето случаи гледат в една посока за бъдещето на държавата.

Действията на Асен Василев показват реално по-голям размах от тези на финансов министър с хоризонт от месеци. Вицепремиерът не само се нагърби да актуализира бюджета - задача, която в крайна сметка възложи и президентът Румен Радев, но и с доста по-дългосрочната цел да вдигне чувствително пенсиите. А в една застаряваща България темата “справедливост” за възрастните е доста чувствителна.

Василев и Петков предприеха заедно една от най-сериозните промени - смяната на екипа и политиката към бизнеса в държавната банка за развитие. Като прибавим и сагата по санкциите “Магнитски”, чиято тежест изцяло финансовото министерство изнася, постът на Асен Василев като следващ премиер изглежда все по-реалистичен. Той досега не е коментирал вероятността да остане в коалиционно правителство. Единствено Кирил Петков на директен въпрос дали би приел подобна оферта уклончиво обяснява, че иска да си свърши работата в служебното правителство.

Младият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, който също се вписва в профила на Слави, не успя обаче да се изяви ярко в служебното правителство. Вероятно защото е зает с една от най-тежките задачи - писането и защитаването на Плана за възстановяване. Все пак България чака по него от Брюксел 10 млрд. лв. А и Пеканов е натоварен да изготви стратегия за цялостно развитие на страната за следващите 10 години.

Сред малкото експерти от “Има такъв народ”, които публично се изявяват извън сценаристите на Слави, е и Любомир Каримански. Името му се споменаваше като фаворит за поста министър-председател още преди вота на 4 април. И той като тримата “харвардци” от служебния кабинет е завършил престижно висше образование във Великобритания, но в Лондонското бизнес училище. Има над 20-годишен опит в банковия сектор, а освен това е и автор на по-голямата част от икономическата програма на “Има такъв народ”.

Очакванията сега обаче са банкерът Каримански да поеме БНБ, тъй като след месец изтича мандатът на настоящия гуверньор. Става дума за 6-годишен мандат и за Слави, ако е първа политическа сила, ще е по-важно да има финансова стабилност, гарантирана от експерт на ИТН.

Освен от състава на служебния кабинет вариант да се търсят кандидати за премиер за програмно правителство имало и сред други бивши министри. Като единственото условие било те да не са компрометирани и да не са свързани с БСП, ДПС или ГЕРБ по някакъв начин.

Подобен избор, особено от средите на НДСВ, би могло да бъде подкрепен и от президента Румен Радев, който при съставянето на първото си служебно правителство през 2017 г. показа ясно предпочитание към бившите царисти, избирайки Огнян Герджиков за служебен премиер.

Като завръщане към икономическия профил на премиера и задължителното престижно образование стояла кандидатурата например на Николай Василев. Завършил в чужбина, има солиден управленски опит като вицепремиер и министър на цели три министерства - икономика, транспорт и държавна администрация. Николай Василев е демонстрирал добра комуникация с бизнеса и с различни политически сили.

Има успешен частен бизнес в последните 13 години.

През годините Трифонов е демонстрирал открито, че одобрява хора като Николай Василев, Милен Велчев, Соломон Паси, а Меглена Кунева тв водещият дори публично подкрепи за президент.

Участници в преговорите за първото правителство на Симеон Сакскобургготски са споделяли, че Николай Василев е имал готовност тогава да поеме премиерския пост, тъй като царят до последно се колебаел дали да не остане извън правителството и да подели изпълнителната власт между т.нар юпита, сред които Ники Василев и Милен Велчев, от една страна, а от друга - лобито на юристите - Огнян Герджиков и Пламен Панайотов.

Сега това, което би “спънало” една премиерска кариера на Николай Василев в правителство, подредено от Слави Трифонов, е участието му в кабинета на тройната коалиция. Тогава НДСВ управлява заедно с БСП и ДПС. А малкото говорители от “Има такъв народ” поне до този момент публично са поставили като условие членовете на едно програмно или коалиционно правителство да не са били свързвани с БСП и ДПС.

Като вариант за премиер редовно се споменава и името на Соломон Паси. Въпреки че атрактивният атлантик не се вписва пълно в профила на Слави Трифонов. За негови много добри отношения с тв водещия политик и евентуална номинация се заговори през април, когато бившият царски външен министър гостува в телевизията на Слави 7/8. Тогава обаче коментира, че не би поел премерски пост, но евентуално би се съгласил отново да е първи дипломат. Той бе такъв в правителството на Симеон Сакскобургготски и вкара България в НАТО.

Проблем пред номинация на Паси било обаче и неговата позиция против мажоритарните избори, зад които твърдо стои “Има такъв народ”.

Кандидат за премиер на Министерски съвет в коалиция е и Христо Иванов, като лидерът на “Да, България” сам се номинира преди дни в интервю за “Свободна Европа”. “Естествено, че мога да поема отговорността да си довърша работата до резултат и ще направя всичко необходимо за това България да се освободи от това потресаващо положение.”

„Готов съм да направя всичко необходимо, включително и да поема тази отговорност. Но има други решения по отношение на този пост", заяви Христо Иванов в началото на седмицата.

"Премиерът е функция на много въпроси. Не е просто име с тиренце "министър-председател" срещу него. Бих подкрепил премиер с административна компетентност и лидерски качества, който обаче е със съзнание, че трябва да връща власт, да връща към парламента, към общините и структурите на местната власт. Трябва да сме наясно каква програма имаме, каква конструкция на мнозинството имаме и как си представяме ролята на премиера", каза обаче Христо Иванов на 2 юли пред Нова телевизия.

Мая Манолова също е вариант за министър-председател, каквато номинация тя би приела. Едва ли обаче Слави Трифонов и Румен Радев биха били спокойни с темпераментна лидерка на "Мутри вън!" в изпълнителната власт.

Милен Велчев вече е много по-близо до бизнеса, отколкото до политиката. Име във финансовата сфера, 55-годишният Милен Велчев също отговаря на профила на търсения от Слави за премиер. Бизнес ангажираните активисти на “Демократична България” обаче не са най-големите му почитатели. А и самият Велчев едва ли планира да се откаже от своите проекти и да се върне в политиката.

Реалистите обаче прогнозират, че заемащият в момента поста служебен министър-председател Стефан Янев ще е 56-ият премиер на България. Очаква се редовно правителство да не бъде съставено поне до есента. Коалиция на т.нар. партии на протеста - ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", става все по-трудна за постигане с наближаването на изборите. Първоначално лидерът на ДБ Христо Иванов се оплака, че го притеснява липсата на комуникация с партията на Трифонов. "А диалогът е необходим, защото трябва да мислим за държавата и за отговорността да бъде излъчено амбициозно правителство на промяната", подчерта Иванов. Като неговата позиция, непроменена от края на 45-ия парламент, е, че новото НС е задължено да излъчи кабинет, който да е анти-ГЕРБ, но отново оставя извън него опцията за подкрепа от ДПС и БСП.

От страна на ИТН засега също липсва протегната ръка. Напротив, първо зам.-шефът на партията Тошко Йорданов обясни, че няма нищо лошо да има три и четири пъти избори, преди да се излъчи правителство.

А в четвъртък главният секретар на партията Виктория Василева категорично заяви, че те компромис по три точки няма да направят - въвеждане на напълно мажоритарни избори за депутати, намаляване на партийната субсидия на 1 лв. и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Това са трите точки от референдума на “Шоуто на Слави” от 2016 г.

ДБ обаче са категорично против пълен мажоритарен избор за депутати, биха склонили евентуално на някаква смесена система, стана ясно от изявления на Иванов по време на кампанията. А без съюз на ИТН и ДБ постигането на мнозинство в какъвто и да било вариант става просто невъзможно.

Слави и ДБ се различават и по вижданията си за съдебна реформа. Трифонов държи на моментално отстраняване на Иван Гешев и пряк избор на нов главен прокурор, като в интервюто за “Монд” го поставя като по-важна задача дори от съставянето на правителство. Хората на Христо Иванов обаче държат на доста по-дълбока реформа като изваждане на прокуратурата от съдебната власт или поне премахване на прокурорската квота във ВСС, освен махането на Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От трън та на глог! Тоя беше министър при тройната ламя! Нали ще маха статуквото,как така връща хора от тройната коалиция,се едно всичко пак по старому. Къде отиде шахматистката световен шампион? Министър на здравеопазването ще е жена защитник на ваксините,това отново е лъжа за нас хората,защото Слави излъчваше предавания,как ще се бори срещу ваксинацията и лъжите,а накрая ни предлага човек на фарма мафията!
188
1
 
5
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Чалтар Славчо във властта ? Ееее то бива майтап ама толкоз не бива...Пак ли ше връщаме мутрите от 90 те години ? Не вярвам ама с тая дрогирана младеж знае ли човек ?
187
2
 
0
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Успех на изборите. При нас отива към 8 часа вечерта. При вас, ще зазорява и изборните другари ви очакват. Давайте смело и каквото стане, а дали ще стане или не - все тая, но продължавайте да гласувате. Гласуване до дупка му е цаката.
186
2
 
1
 
! Отговори
Скандинавец преди 2 години
Няма значение кой се крие зад Б. Методиев Б., но изявлението във форума не е безоснователно. Посещенията в Турция, агитациите по места, купуването на гласове и други ишменди капели говорят красноречиво, че ГЕРБ ще спечелят и много вероятно коалират с ДПС и СДС. Това ще е краят на пенсионерската комунистическа банда окупирала властта в момента. ИТН са разработка на ДС и БСП и също могат да се коалират. Едновременно с футболното зрелище има и политическо такова в България. Забавна неделя предстои.
185
2
 
3
 
! Отговори
Б. Методиев Б. преди 2 години
За сега си мълча. Само гледам сеир. Да не се окаже накрая, че сте ме подценили, като играч, и логично сте загубели всички залагания. :) Не случайно на 7/11 ще се състоят две световни събития - футболният двубой м/у Италия и Англия и изборите в България. 7/11 е известна дата и с мастертерористичната атака в Лондон, но и с други събития, където низвергнатите, като Мен, винаги са победители. Вече съм ви изработил с унията между мен, ДПС, СДС и още една партия. Само глейте кво става след утре!
184
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
И накрая пчеличката Мая. Много е жадна за власт. Ама няма да я огрее. Хората я виждат типична лека жена. Освен ако не влезе в такава коалиция, че все пак да й предложат министерско място. Ако се сформира някакво правителство, то ще бъде за да усвои едни 29 милиарда Е, отпуснати на страната ни като помощ от ЕС за борба с пандемията. Според мен голямо крадене ще падне.
183
2
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Да, така е, когато шоумените станат политици. Уди Алън отдавна е дал пример в сборника разкази "Ако импресионистите бяха зъболекари" и по-специално в "Кратко, но полезно ръководство за гражданско неподчинение". В Свещената Библия отдавна е речено: "...и нищо ново под слънцето." Данте тоже е прозрял истината: "Надежда всяка тука оставете", но има и контрацитат: "Надеждите и мераците умират последни". Изорните резултати са решени, но вие гласувайте за вътрешно удовлетворение. Успех !
182
3
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Изпратете Бойко, хората в Европа го познават и му се доверяват. Опитен е и има харизма.Не му трябват езици, освен панирани.Има преводачи.Половината изброени не стават и за маса.Всичко се решава на масите. Или сте много наивни или не сте наясно.
181
0
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Тия образованите, немогат да импровизират в моменти, които трябва да вземат решения, те са като Робокоп по устава и по буквата.Когато 27 те влязат сутринта да заседават общи приказки ала бала сутринта, след обяд вратите се затварят за 7-10 от 27 те и тогава тия вземат решения, които останалите само се съгласяват, иначе ще спрат потоците с пари. И вълка сит и агнето цяло. А тия образованите сега, мислят че ще преобърнат света и решенията ще трябва винаги да питат Санчо Панса . Не ни трябват тия
180
6
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Рашков министър на МВР
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С куц кон и дребно магаре само на преж !
178
3
 
6
 
! Отговори
Да не би да е преди 2 години
Азис? Той има визия, говори и езици и след като го гледай в 2-3 предавания мисля, че има доста повече акъл от предложения списък.
177
2
 
8
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Интересна статия, но да не бързаме. Нека да минат изборите. Гласувайте, утре вашият глас има значение.
176
3
 
25
 
! Отговори
ПроСтакУйчиндолски преди 2 години
Чалгарят има изключителни заслуги ,поради 30 годишния неуморен труд,даден за опростачване на младото поколение и изобщо на българската нация, и ще остави трайна следа в "Алеята на славата" на *** !Анатема,Чалгар !
175
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На четвърти го хвана шубето да се коалира от раз с мая щото вижда хората колко я обичат с БСП не става тогава е аут още преди да си е отворил устата и на това му се вика в шаха цайнот но Радев му е най на сърце ще вкара комунистите през задния вход !!!!! Но българския народ отново ще им набие шутове през парадния с бял автобус
174
2
 
20
 
! Отговори
Пред Монт преди 2 години
Слави каза, че иска Евросъюза да е държава, за да не може личности като Виктор Орбан да забраняват рекламата на хомосексуализма. Демек обицата държи на хомосексуализма. Който не вярва да прочете интервюто.
173
2
 
16
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
От тези пет, три са от правителството на Радев т.е. БСП а един е от тройната коалиция на Станишев и Царя. Този финансовия "експерт" на ИТН за да не е без хич ли го сложиха в списъка? Интересно е да се види биографията му. *** все пък това че от 5 човека 4 да са на БСП ако не ви говори достатъчно за г-дин Трифонов тогава не знам какво. Иначе Славчо бил против статуквото в което такива като Манолова и Дочева не влизат явно. Наздраве бръснене. И честито правителство на БСП.
172
3
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
КОЙ Е ВЪЗМОЖНИЯ ПРЕМИЕР ХВАНАТ НА КАЛЪП С ТРИФОНОВ? СИГУРНО ЯНЕВ.... ХАХАХА
171
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Как добре е изписана мъката на мисленето върху тази муцуна!
170
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и какво, като нито Борисов, нито Слави ще са премиери. Ще дърпат конците на премиера. Премиерът, надали ще има лична позиция, ще прави това, което му кажат. Волята пак ще е тяхна.