Чуждите медии за вота: Ще стане ли факт първото изборно поражение на ГЕРБ?

Подчертава се, че гражданите са подкрепили партии срещу статуквото
12 юли 2021 16:30, Петя Славова
68
Чуждите медии за вота: Ще стане ли факт първото изборно поражение на ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

За втори път в рамките на три месеца българите гласуваха за нов парламент. Според прогнозите популистката партия на шоумена Слави Трифонов е получила 23,4 до 24 % от гласовете, съобщава германският "Тагесшау". Очаква се преднината на партия "Има такъв народ" да продължи да нараства след преброяването на гласовете на българите в 68 държави, включително Германия и Австрия.

Резултатът подчертава дълбокото разделение в най-бедната държава в Европейския съюз. Въпреки твърденията за корупция, партията на Борисов спечели последния вот през април, но не успя да сформира правителство, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.

Ако прогнозите се потвърдят и "ИТН" излезе начело, това би било първото изборно поражение за ГЕРБ на Борисов от 2009 г. насам. Предишното правителство на Борисов – трето поред, беше подложено на масивна критика по обвинения в корупция. Настоящото временно правителство, назначено от държавния глава Румен Радев, разкри множество злоупотреби, корупционни практики и провали на старото правителство на ГЕРБ.

Бившият премиер Борисов със слаба преднина на изборите в България, гласи заглавие на "France 24".

Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели 23,9 % от гласовете на парламентарните избори в България, показват данни на ЦИК при 95 % от преброените бюлетини.

Още по темата

Подчертава се, че много от гражданите са подкрепили партии, които са се обявили срещу статуквото с надежда за по-решителни действия срещу всеобхватната корупция, обвинявайки 62-годишния Борисов, че си затваря очите или дори подкрепя мощни олигарси.

Но ГЕРБ продължава да се възползва от обществената подкрепа за усилията си да модернизира разпадащата се инфраструктура и пътната мрежа и да стимулира заплащането в публичния сектор.

Дори официалните резултати да потвърдят, че ГЕРБ печели изборите, шансовете й за създаване на управляваща коалиция са малки, твърдят политически наблюдатели. ГЕРБ се класира първа на изборите през април, печелейки 26,2 %, но получи отказ от останалите партии за сформиране на правителство.

"Има такъв народ” може да е в по-добра позиция с подкрепата на своите вероятни партньори - Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!".

Възможни са седмици на коалиционни преговори или дори нови избори, което означава, че България може да се сблъска с трудности при одобряването на пакета от мерки за възстановяване от коронавирус от страна на ЕС или при приемането на бюджета за 2022 г.

ГЕРБ бързо призна, че шансовете си да се върне в правителството са малки, посочва изданието.

"Ще продължим да работим за това, в което вярваме, без значение каква роля са избрали избирателите за нас. Всъщност да бъдеш опозиция е справедлив и почтен начин да защитаваш принципите си", каза заместник-лидерът на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според политическия анализатор Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии, на коалицията, ръководена от „ИТН” може да не ѝ достигнат 5-10 депутатски мандата, за да може да управлява без подкрепата на отдавна установени партии като БСП и етническото ДПС.

"Сформирането на правителство ще бъде много трудно", смята той.

Протестните партии, които искат да насърчат тесните връзки със съюзниците на България в НАТО и Европейския съюз, обещаха обновяване на съдебната система, за да утвърдят върховенството на закона и да гарантират правилното използване на средствата, които трябва да се влеят като част от пакета на ЕС за възстановяване от коронавируса.

България има дълга история на корупцията, но в кампанията доминираха редица скорошни скандали и налагането на американски санкции миналия месец срещу няколко българи за подкуп.

Настоящото временно правителство обвини кабинета на Борисов, че похарчило милиарди левове пари на данъкоплатците без прозрачни процедури за обществени поръчки.

ГЕРБ отрича неправомерни действия и заяви, че подобни обвинения са политически мотивирани.

Край на една ера или начало на по-голямо безпокойство? – така разглежда „Политико” резултатите от проведените парламентарни избори в България.

Схватлив политик, бившият пожарникар и бодигард успя да се утвърди като близък съюзник на западните лидери в Брюксел и да се позиционира като надежден партньор в Европейската народна партия - същото широко политическо семейство, към което принадлежат германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС продължава до голяма степен да си затваря очите за корупционните скандали в България, които често са обвързани с европейски фондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси, както и въпроси, свързани с върховенството на закона, засягащи медийните свободи, подчертава изданието.

Докато Борисов успя да преодолее политическата буря, подхранвана от антиправителствени протести миналата година, популярността на ГЕРБ понесе сериозен удар в навечерието на вота в неделя на фона на разкрития от служебното правителство за наследството на партията. ГЕРБ отхвърли обвиненията, които включват твърдения за злоупотреба с държавни средства и подслушване на опозиционни политици.

"Първоначалните резултати показват, че това ще бъдат първите парламентарни избори, които Борисов официално ще загуби“, смята Ружа Смилова - преподавател по политически науки в Софийския университет.

Според нея „никой няма да иска да управлява с ГЕРБ, защото това би било равносилно на политическо самоубийство". Трифонов вероятно ще се опита да сформира правителство на малцинството, но това може да се окаже сериозно предизвикателство.

Дори ако политическите партии успеят да сформират ново правителство и да избегнат поредните предсрочни избори, анализаторът предупреди, че парламентът ще бъде нестабилен с влизащите в него шест партии и изразиха предпазливо отношения относно обещанията на Трифонов да освободи страната от корумпирани политически елити и политици.

"Дори Трифонов да успее да сформира правителство, неговият живот може да е доста кратък“, смята Смилова. Има опасност крайна сметка просто да заменим един популист с друг, каза политологът.

Весела Чернева от Европейския съвет за външни отношения прогнозира край на управлението на Борисов в българската политика.

"Няма значение коя партия технически ще спечели изборите. - Очаквам да видя анти-ГЕРБ коалиция - резултат, който ще отбележи началото на края на Борисов", каза тя.

Изборите в България бяха сред основните теми в новините на медиите в РС Македония.

„Каквото и да се случи след изборите, това няма да промени политиката на България към Македония”, твърди в свой коментар телевизия „Алфа”. Това бе повторено няколко пъти и от основния фаворит на тези избори Слави Трифонов, се казва в репортажа.

„Докато българинът не е спокоен по отношение на своята история, която представя и Република Северна Македония, нашето мнение ще остане същото, както и на останалите българи”, цитира телевизията изказване на Трифонов.

Големи са шансовете на тези избори в парламента да не влезе Красимир Каракачанов и неговата партия ВМРО-БНД, която според реториката, е политическата сила с най-радикално отношение спрямо РС Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Остаряла е статията. Изборното поражение на Бойко и гербаджиите е вече факт. Да видим какво следва.
52
0
 
3
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Анонимен #27Защо аз си мисля, че издигането на Боку от Мадридския дедо бе всъщност неговото (на дедото от Мадрид) отмъщение на България и българския народ?
51
1
 
4
 
! Отговори
159 преди 2 години
До #41Кога "форумните активисти" ще престанат с думата "сeляндур", когато се говори за лъжи и кражби? Аз съм родена и израснала на село и не мога да кажа, че това са черти на хората от селата.
50
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
децата ми са роби в ЕС в 21 век,в Родината ми мафията ни държи ,през медии,прокуратура,съд,данъчни,администрация...като северно-кореец съм в 21 век в ЕС...Бог ми е дал живота...нямам господари...Свобода или Смърт!!!
49
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До izhхаха и си вярвате,полицай,горски,администрация,олигарси и техните роби...и загубихте...вървите против Народ бре...от дълго време...цялата политическа се самозабрави,преяждаща и ограбваща ни...и ЕС не ни е последна опция...имаме опция Изход...и бедни малки...не ни е страх...Свят голям...Народа на България няма да става съучастник на мафийоти и престъпници...това ви заявяваме!!!С нами Бог!!!Слави се *** с вас...през нас...ние му го позволихме...през севда и джипа ни управлявахте бре...
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bg voinik ubiva bg narod i bg republika. bg voinik e vrajeski ubiistven spyon na chujdi darjavi.
47
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
чакаите малко кога герб е печелил избори винаги с наи много гласове но недостатъчно за мнозинство и винаги в коалиция с някои сега получават мандата ина секундата го връщат да не се мотаят както направиха на 4 април никои няма даги подкрепи една партия за 12 години във властта се амортизира и започва да сеизлага същото е и за хората умората си казва думата
46
10
 
13
 
! Отговори
izh преди 2 години
При толкова медийна помия в синхрон с правителството на Фуражката , то резултата на ГЕРБ си е направо победа
45
6
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Слави направи една грешка - трябваше да остави Бойко Рашков за Министър на МВР - този е дърт има топки и няма какво да губи - имаше мерак да арестува и Главния Прокурор Гешев за връзки с Мафията
44
2
 
3
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А ся тез хубаиииичко ша ва опраят!!!
43
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички чужди медии започват с '' най-бедната държава в Европейския съюз '' ........................... моите уважения към Бойко, но хайде стига толкова, да си отива на село да си гледа внучетата
42
4
 
6
 
! Отговори
Аз разбирам полити-- преди 2 години
--ката повече от тези наблюдатели , Първо ,от Борисов по-- голям популист и майстор на ,,късия разказ ,, не е имало . Излъга леля Меркел ,а тя влияе на Урсула и др , от ЕНП и те го закрилят ,но са жестоко подведени от тратрото. В момента Славито си прави харакири ,природно е с благородни чувства роден идеалист .В момента е редно да не прави правителство ,иска се чакане и на народа да му светне лампата и да излезе да гласува. Слави е подтикнат ,че не трябва да изчаква и ще сгреши .
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никое от "чуждите"-нашенско-прокопчовски авторчета не каза и думица за супер-популизЪма на славчовизЪма? Та слафчу по празнословие и скудоумие удря в земята дори родния Грипльо Кремълски и аватарчето му служебно "прьомиерче"! Снимка на таблото с "отличниците" и значка "най-добро чавдарче"!
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то си е факт - с 0,33 % фотофиниш, даже и един процент няма. И не е само от мадурковските машинки на ПауърПойнтов, а от проста...щината на "умно-красивите" прима...ти с комуно-чалга програмирани клетчици. Чака-рака, да живее коМУНЬОизма!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави не може сам да прави правителство,реално едва 7-8% са гласували за него. Сега вече като се знае,че неговото правителство е чуждо,сороско,и бил гейтс е здравен министър и 7-8 % няма да събере повече. Или нови избори,или партиите в НС правят правителство без този ***. Всички виждаме,че човека е болен,и не става. Бил Гейтс здравен министър, жена министър на отбраната,министър за ромите, астронавт космоса,маке качено от българи на Марс не е нормален този човек просто.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 43Крадлив ама управлява 11 години, другите "некрадливи" не успяваха да се задържат повече от 4, какво ти говори това ? :))) Затова вота е толкова нисък и няма интерес от страна на хората, щото всички са "честни и некрадливи", направо чисти като момина сълза :))
37
5
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"медийно народен челяк" = "про ст, лъжлив, крадлив селян дур"
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35Не се отказва Бокича, ще се бие до последно, нали си е нарцис :)) Поне гледа да е медийно народен челяк, докато Славчо и Ники Тъ пото само негативни реакции пораждат когато ги погледнеш :))
35
9
 
4
 
! Отговори
До Калекото преди 2 години
След президентските избори си по кофите мойто момче - оставаш без работа, барабар с Вожда ти. Може да се засечете на някой контейнер и да си поговорите малко за зеления чорап и да препрочетете двата тома на Винету.
34
4
 
3
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Видяхме в последните 30 год, борбата на различни партии, коя ще захапе кокала. Наслушахме се на лъжливи обещания и напразни надежди. Не съм сигурен, че и ИТН ще са по-добри, защото и да вземат властта повечето от икономическите и финансови институции принадлежат на бившите ***, деца или внуци- няма значение, и това е все пак важен фактор при една реформа.За оценка по десетобална система , ако ГЕРБ е 0, то тези са 1.