Ще лети ли България в Космоса?

Членският внос в Европейската космическа агенция не е малък
13 юли 2021 09:18, Ния Христова
109
Слави Трифонов вчера по време на обявяването на приоритетите на проектокабинета си обяви, че иска да види България като част от Европейската космическа агенция (ESA). 
 
Мираж ли е това за страната ни, защо до момента не сме част от Европейската космическа агенция и какви биха били ползите за страната ни? 
 
"Хубаво е хората да разберат добавената стойност от Космоса, която получаваме. Много малко хора се замислят, че ние на практика ежедневно използваме космически технологии в бита си", заяви председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Тя даде множество примери за космически технологии "с добавена стойност", включително и наблюдение в реално време на пътната обстановка у нас с цел превенция на произшествия. 
 
"За да се върнем обратно в играта с Космоса, трябва да проведем задълбочен политика и да потърсим отговор на това какво можем да получим от Космоса като добавена стойност. Не е тайна, че всяка една инвестиция в Космоса се връща по три на Земята в различни технологии", изтъкна председателят на Европейския център за транспортни политики.
 
На въпроса защо не сме страна членка на ESA, Русинова обясни, че членският внос е никак малък и че е по-важно какви ще са космическите ни политики.
 
"Ние сме буквално на крачка от това да ни приемат за член, но какви ще са политиките и проектите, които ние ще предложим на ESA? Само да плащаме една вноска без да имаме конкретен проект и конкретна възможност тя да ни донесе добавена стойност, просто ще си плащаме една вноска", обясни тя.
 
Русинвоа приветства решението да Трифонов да се обърне към Космоса и според нея България има възможност да стане първата страна с космическа система за пътна транспортна.
 
"За да управляваме пътната безопасност, трябва да имаме достатъчно данни за причините", отбеляза тя.
 
Европейският център за транспортни политики е патенто-носител на системата, която работи на базата на сателитни снимки, които в реално време да предават информация за пътната обстановка у нас.
 
"Гражданите заслужават да не загиват по пътищата", категорична е Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Част от България преди 2 години
излита всеки ден в космоса, от комините на американските ТЕЦ в Марица Изток .. за което всички българи плащат ... знае се на кого
93
0
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
До от село: аха блатолази ке да бидем.
92
1
 
2
 
! Отговори
Кера преди 2 години
То бива простотия, бива, ама тук иде реч за диагноза.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще лети "българска ракета" в космоса и нейни пътници ще бъдат Слави oт Учиндол и очилаткото Коко Василев с one way ticket.
90
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Добре де , северномакетата не идват ли от космоса?
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Космос нема бе тия луди ли са
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се! Но при условие, че аз съм единият от космонавтите!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези славчовци не са ли чували,че България е космическа държава от повече от 40 години?!
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84ЕС няма сметка, да имаме 5-6 пъти по-високо БВП на глава от населението и да им купуваме колите, техниката, дрехите и прочие? ХАХАХАХАХ! Вярвай си на глупустта, че "им трябвали роби" - света беше 5000 години на роби, едвам се отърва от простотията си. Нещата днес, са коренно различни.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребнаво гнусно племенце ...
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да си оправим положението в държавата но към Космоса гледаме, УМ да ти зайде!
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Космосът е "Новият рай" и "Новото небе", за който българите да мислят, докато гладуват на Земята под чалгарско робство. Слафчо е началник на религиозна секта, която обещава на хората нов живот и нови небеса, докато ги краде и лъже на Земята.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Космосът е "Опиум за народите"....................Космосът отдавна е банално и всекидневно нещо и отдавна е завладян от САЩ. Не сме 50-те и 60-те години......................Космосът е скучен и банален, астронавтите ще повърнат от безтегловности ще се на$ерат в Космоса и ще се върнат. Нищо важно, нищо полезно.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАСА и ЕСА не са Съветският съюз или Съвета за икономическа взаимопомощ, или проекта Шипка. Слафчо да плати на Безос, Мъск за българските и македонските туристи в неорбиталния полет на 80 км.
80
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
както е тръгнало,България ще ОТЛЕТИ "В Небитието",а не в космоса...Ама кой га "брига"?!..Важното е,че има институция,наречена "Център за транспортни политики"...И,"ЗА НАША ЧЕСТ",като една от "най-транспортните нации",председателя е..българка!.../и като стана дума:-Що стана с Габриел бе?..Къде са подвизава сега тая именита мома?../
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 ЕС няма сметка да сигнем стандарта на Германия, щото явно ти не си разбрал къде са робите на ЕС и в частност Германия. Провери колко мемски инвеститори си копат печалби на наш гръб.
78
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Изкукал кукувец !
77
0
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Примамлива идея,но да не се повтори пак вица от 80-те...След космическата разходка, на вьпроса защо му са посинели рьцете, отговора на Г.Иванов е :ами другаря Рукавишников постоянно ме биеше по рьцете,повтаряйки :,,не трогай там,не трогай туда,не трогай ничего..."Дано сегашния се сети да си сложи рькавици!
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... По всичко личи, че проектът на сша няма да..." _______________________________________________________ На руски ли пишем вече в България, "сша"? И то правителство с хора на НДСВ, БСП и ДПС?
75
0
 
8
 
! Отговори
ЧАЛГАРИЯ РОДИНО МИЛО преди 2 години
В КОСМОСА С ЧАЛГАРЯ ЩЕ ЛЕТИМ