Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?

Изненадващото предложение за правителство има силни и слаби страни
14 юли 2021 08:58, Александър Попов
172
Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?
Николай Василев е предложен за премиер от ИТН. Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов предложи кабинет "на зелено", което предизвика истинско жужене в политическия кошер. Без консултации, без коалиции и най-важното - без да има необходимия брой депутати да управлява. И това си има своите плюсове и минуси. А ако трябва да се стигне до крайно мнение - може да доведе и до политическо самоубийство.

А иска ли всъщност властта?

Най-честите обвинения към Има такъв народ през последния месец бяха, че няма кадрови потенциал да управлява. С обявяването на министрите и приоритетите той отвърна на критиците си, а сценаристите, които съставляват ядрото на формацията доволно обясняват как "Слави като каже нещо се изпълнява".

Има една малка подробност обаче - голяма част от посочените приоритети не са ясна политическа програма. Липсата на детски градини касае основно София и е общински проблем, а ако решат в СОС, лесно могат да изпържат в собствен сос Трифонов. Детската болница е една необходимост и в повечето случаи построяването й служи за политически пиар. Ясно е, че колелото при нея се завъртя и всеки, който дойде на власт ще трябва да работи за нейното построяване. За медицинските хеликоптери колелото също потръгна, като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че те ще станат факт до 3 години. Слави обеща веднага, но доколко технически може да бъде изпълнено е спорно. Защото не става въпрос само да се купят 2-3 машини и да се реши проблема. Трябват и инфраструктурни промени, трябва и цялостна програма за въздушна помощ. Пандемията обаче показа, че имаме много по-дълбоки проблеми за решаване в здравеопазването и три хеликоптера няма да ги решат. Всъщност всички коментатори се обединиха - тези приоритети са конкретни, но не показват някаква последователна програма.

Всъщност може да се окаже, че Слави въобще не иска властта сега и всички действия водят към нови избори, най-вероятно в едно с президентските. За Трифонов е по-добре служебният кабинет да продължи да функционира, да продължи и с "изчегъртването". За няма и месец действията на кабинета доведе до загуба на 200 000 гласа за ГЕРБ, БСП и ДПС също губят позиции. Факт е обаче, че няма и сериозно преливане на гласове към ИТН и другите две протестни партии, което може да означава, че сегашният резултат е може би таванът им.

Обявявайки проектокабинет без никакви консултации е нож с две остриета. От една страна демонстрираш сила, която може да се върне като бумеранг, от друга поставяш ултиматум на другите две партии, с които се очаква да се променят закони и статукво.

Поканата към трима от служебните министри може да се струва на някои като диалогичност, но всъщност е по-скоро PR ход. На всички е ясно, че и тримата щяха да откажат, след като загатнаха още в предизборната програма, че биха участвали само в експертен кабинет.

Мая Манолова вече се изказа, че иска служебният кабинет да продължи своето управление. Христо Иванов пък призова за диалогичност и връщане на разума, осъзнавайки, че протестните партии могат да се провалят в желанието си за "дълбока промяна".

Управление от лидерски тип, срещу който хората излязоха на улицата

Изчетените приоритети и предложение за кабинет от Слави Трифонов показва наличието на сценарен екип, но не и на политически пиар. Миналата година хората излязоха на улицата основно срещу политическия модел, в който има един лидер, който казва какво ще се случва в държавата. Засега Слави не успява да убеди, че неговата партия е различна. Лидерът прочете словата си, а всички негови приближени се втурнаха да го венцехвалят. Познато, нали? И в крайна сметка няма никакво значение дали ще обикаля джипка или ще се пишат постове във Facebook.

Новите министри

Кабинетът "на зелено" е някаква симбиоза от познати лица и неизвестни за българската публика лица. Дипломите и езиците се изтъкват като предимство и със сигурност се харесва на избирателите на Слави от чужбина, които му дадоха най-голямо доверие. Няма как да не се направи аналогията с може би най-тъпото политическо определение "умни и красиви". Един вид - образовани млади хора, с експертен профил. Няма лошо да им се даде шанс, но пък появата на познати политици на ключови позиции веднага водят до въпроса дали те не са от статуквото, срещу което се бори ИТН. Изборът на премиер на Николай Василев ще бъде използван от системните партии, защото кандидатурата е най-малкото спорна на базата на политическата история на Василев.

Друга новост - Слави Трифонов предложи да има и министър без портфейл по ромските въпроси, като номинирана е д-р Антония Валентинова. Този ход обаче е закъснял с 20 години и не е ясно защо е необходим този "ромски омбудсман". Има вероятност подобен избор да засили разделението на общностите в страната. А и не е ясно какви са "ромските въпроси". Бедност ли? Образование ли? Безработица ли? Престъпност ли? Усвояване на европейски програми ли? Ами това са си въпроси, които се отнасят до цялото общество, не само до ромите. Лесно е да се посочи крайната цел - интеграцията им. Но тя не се постига с министър без портфейл, а с работа на всички министерства и парламент. И не на последно място - тази интеграция да е желана от самите роми. Което не си личи, а и докато живеят в гета и са важни само по изборите - няма как да се случи.

ГЕРБ с исторически шанс да закопае Трифонов

Колкото и странно да звучи ГЕРБ има уникалния политически шанс да закопае Слави Трифонов. Като подкрепи проекта на правителство в парламента. Така може би ще избегнат нова загуба на гласове и ще дадат шанс на Слави Трифонов да управлява с кабинет на малцинството в парламент, който не се различава от предишния. Което гарантира нестабилност, дори хаос. Повечето политолози предричат хаост в държавата, ако се стигне до трети избори за НС през тази година, но по-скоро хаосът би дошъл, ако ИТН състави кабинет.

А тепърва ни очакват размисли и страсти на тема "Кой седи зад Слави Трифонов". Той твърди, че ще носи отговорност и няма общо с Борисов и Доган. И може би има право, защото нежеланието да управлява означава желание за още "изчегъртване". Не се знае обаче докога ще получава доверие, защото то му бе дадено на база мълчание и припознаване за новия месия, който ще промени нещо в България. Всички месии досега се сгромолясват гръмко, включително и Симеон, чиито министри виждаме в сегашният проект на правителство. Действията му ще покажат докъде ще стигне ИТН и той като лидер и дали ще го запомним само като Facebook герой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
20
 
12
 
! Отговори
най-най--- преди 2 години
Най-голямата иалагация на Борисов е да коленичи на Ердоган ! ГЕРБ , сърдете се на Борисов , никой друг не ви е виновен НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ПОДИГРАВКИ ОТ БОЙКО !
110
20
 
10
 
! Отговори
МАЛКО ФАКТИ преди 2 години
Борисов управляваше тоталитарно , не виждам защо ГЕРБ се сърдят на другите парти , тяхната ПРЕЧКА КЪМ ВЛАСТТА , ВЕЧЕ е Борисов , както К.Нинова за БСП !Не може Борисов да се изказва ПРИМИТИВНО , С КРЯСКАНЕТО НЕ СЕ УБЕЖДАВА !Така се вижда отстрани !
109
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До изнервен И аз ти казвам съвсем добронамерено: няма как от чaлгар, правещ се на клoyн в развлекателно предаване изведнъж да преживее катарзис и да стане сериозен политик. Освен това, да виждали сме журналисти да наричат политик по малко име. И кво?
108
1
 
16
 
! Отговори
Аз да питам преди 2 години
Добре, ако ГЕРБ и ДПС подкрепят правителството на ИТН, какво става? Правителство на малцинството с подкрепата на повече от 150 депутати. Да, зависимо правителство, което може да се срине всеки един момент, ама може и да изкара 4 години. Зависи от много работи и най вече от милиардите на ЕС.
107
0
 
22
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
"Изчегъртване" ала-бала. Ситуацията е парадоксална. Веднъж да съм съгласен с А. Райчев, който каза, че СлТр ще е доволен/благодарен, ако ББ не подкрепи правителството му в парламента, понеже ИТН 65 + ГЕРБ 63(?) = 128, т.е. ИДЕАЛНО от 2 десни партии. Трябва да се РАДВА и ОТБЛАГОДАРЯВА(!!!), защото ако го подкрепи, това ще означава да пъхнеш МАКАРОВ В РЪЦЕТЕ НА САМОУБИЕЦ. И в 2-та случая решава ББ, не СлТр. Е, колкото и да не харесвам Райчев, няма как да не се съглася. Прав е.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пуркоДа, докато беше председател, след това карадая стана публичното лице и започнаха да бъзикат него,
105
6
 
8
 
! Отговори
Славчо преди 2 години
много печели с позицията си, че НЯМА ПОРЦИИ, че ще намали субсидията, че ще свали депутатите от лимузините, че ще намали броя на депутатите, че ще ги накара да се отчитат пред избирателите си ... Затова повечето политически партии и номенклатури *** на умряло. Да вземе на Майчето лимузината! Че той Боко и я вземА и виде ли кво стана - ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
104
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наложете чалгата и след това се чудете защо хората не гласуват. Винаги за гъби, ако ще и гражданството да отнемат. Явно е, нищо не става.
103
9
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
До 106. Пич, казвам го съвсем добронамерено и отговорно. И се отнася най-вече за журналистите, анализаторите и политиците. След като е станал сериозен политик, спечелил е избори, редно е да се обръщат към него с цялата сериозност на имената му. Не си видял за другите да пишат и казват Корни, Ицо, Наско, Румбата, Стефчо и т. н., нали?
102
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо чалгаджиите се наричат протестъри. Някой видя ли ги на протеста. По-скоро там бяха позитанковците, които имаха и протест и телевизията им, която излъчваше всичко денонощно. Стига манипулации с тия чалгари.
101
1
 
31
 
! Отговори
пурко преди 2 години
Някой може ли да си спомни Трифонов някога да се е подигравал с Доган,както се подиграваше с редица достойни българи.
100
13
 
5
 
! Отговори
Фактите говорят ! преди 2 години
Бъдещето е на ИТН , младите да си решават съдбата , НИЕ СЕ ПРОВАЛИХМЕ !Все някой ни бил виновен , нали и в другите държави нови членки в ЕС като нас е имало КОМУНИЗЪМ , а ние в България постоянно казваме че ЕДИНСТВЕНО комунизмът ни пречел , защова сме на ВСИЧКИ ПОСЛЕДНИ МЕСТА В ЕС , ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ ! КОРУПЦИЯТА Е ДО НЕБЕТО , А КРАДЦИТЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИТЕ ,... ТАМ Е КЛЮЧЪТ ОТ БАРАКАТА !МЕРСИ !
99
28
 
5
 
! Отговори
ИТН избирател преди 2 години
Не мисл че с този ход Слави губи избиратели. Не съм гласувал за него за да се коалира на всяка цена с ДБ и да направи правителство. Лично аз одобрявам предложения състав за кабинет и на следващи предсрочни избори пак съм за ИТН.
98
0
 
10
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До 86. И какво от това? Какво толкова се е случило, това става по цял свят. Никой не е вечен и винаги възход и падение. И с твоя живот е така нали, какво ни се правиш на интересен.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявявам начало на политически проект на обикновените хора - Заедно Можем Повече! Само обикновени хора, без значение на възраст и пол, образование у красота са допускани! Всеки, който по един или друг начин е свързан с управлявали досега, моментално ще бъде обречен на публично бичуване, преди да бъде изхвърлен!
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До изнервен Добре де, споко, ще му викаме Станиславчу, щом толкова се изнервяш.
95
7
 
23
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 2 години
За ГЕРБ съм гласувал веднъж в 2009 г.На следващите избори, както аз така и цялото ми семейство ще гласуваме за ГЕРБ.Не защото ще се върнат във властта, това няма как да стане, а защото тези които днес искат да управляват са безнадеждно некадърни.Но бясната им жажда за власт започва да става опасна за държавата.Нужна им е една силна и действена опозиция, която да е спирачка на протестърските *** отии.А тази спирачка може да е само ГЕРБ
94
10
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Стига с това детинско Слави бе! Казва се Станислав.
93
12
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Борисов се ЗАИГРА с Ердоган и кремъл , така че , ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО ЗАПОЧНА ОТ САЩ , и Борисов получи червен картон от щатите .ГЕРБ да се сърди ,или на вожда си , или на САЩ !Това се доказа и от срещите на посланика на щатите Мустафа с всички лидери на политическите партии , БЕЗ БОРИСОВ и ГЕРБ !
92
4
 
15
 
! Отговори
Бай Йордан преди 2 години
Като цяло Слави няма много на кой да разчита, така наречените протестни партии ДБ и ИМВън им личи как ламтят за власт на всяка цена, а това не е добър знак. За остамалите 3 партии е ясно, те ще му извиват ръцете за угодят на обръчите си.