Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?

Изненадващото предложение за правителство има силни и слаби страни
14 юли 2021 08:58, Александър Попов
172
Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?
Николай Василев е предложен за премиер от ИТН. Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов предложи кабинет "на зелено", което предизвика истинско жужене в политическия кошер. Без консултации, без коалиции и най-важното - без да има необходимия брой депутати да управлява. И това си има своите плюсове и минуси. А ако трябва да се стигне до крайно мнение - може да доведе и до политическо самоубийство.

А иска ли всъщност властта?

Най-честите обвинения към Има такъв народ през последния месец бяха, че няма кадрови потенциал да управлява. С обявяването на министрите и приоритетите той отвърна на критиците си, а сценаристите, които съставляват ядрото на формацията доволно обясняват как "Слави като каже нещо се изпълнява".

Има една малка подробност обаче - голяма част от посочените приоритети не са ясна политическа програма. Липсата на детски градини касае основно София и е общински проблем, а ако решат в СОС, лесно могат да изпържат в собствен сос Трифонов. Детската болница е една необходимост и в повечето случаи построяването й служи за политически пиар. Ясно е, че колелото при нея се завъртя и всеки, който дойде на власт ще трябва да работи за нейното построяване. За медицинските хеликоптери колелото също потръгна, като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че те ще станат факт до 3 години. Слави обеща веднага, но доколко технически може да бъде изпълнено е спорно. Защото не става въпрос само да се купят 2-3 машини и да се реши проблема. Трябват и инфраструктурни промени, трябва и цялостна програма за въздушна помощ. Пандемията обаче показа, че имаме много по-дълбоки проблеми за решаване в здравеопазването и три хеликоптера няма да ги решат. Всъщност всички коментатори се обединиха - тези приоритети са конкретни, но не показват някаква последователна програма.

Всъщност може да се окаже, че Слави въобще не иска властта сега и всички действия водят към нови избори, най-вероятно в едно с президентските. За Трифонов е по-добре служебният кабинет да продължи да функционира, да продължи и с "изчегъртването". За няма и месец действията на кабинета доведе до загуба на 200 000 гласа за ГЕРБ, БСП и ДПС също губят позиции. Факт е обаче, че няма и сериозно преливане на гласове към ИТН и другите две протестни партии, което може да означава, че сегашният резултат е може би таванът им.

Обявявайки проектокабинет без никакви консултации е нож с две остриета. От една страна демонстрираш сила, която може да се върне като бумеранг, от друга поставяш ултиматум на другите две партии, с които се очаква да се променят закони и статукво.

Поканата към трима от служебните министри може да се струва на някои като диалогичност, но всъщност е по-скоро PR ход. На всички е ясно, че и тримата щяха да откажат, след като загатнаха още в предизборната програма, че биха участвали само в експертен кабинет.

Мая Манолова вече се изказа, че иска служебният кабинет да продължи своето управление. Христо Иванов пък призова за диалогичност и връщане на разума, осъзнавайки, че протестните партии могат да се провалят в желанието си за "дълбока промяна".

Управление от лидерски тип, срещу който хората излязоха на улицата

Изчетените приоритети и предложение за кабинет от Слави Трифонов показва наличието на сценарен екип, но не и на политически пиар. Миналата година хората излязоха на улицата основно срещу политическия модел, в който има един лидер, който казва какво ще се случва в държавата. Засега Слави не успява да убеди, че неговата партия е различна. Лидерът прочете словата си, а всички негови приближени се втурнаха да го венцехвалят. Познато, нали? И в крайна сметка няма никакво значение дали ще обикаля джипка или ще се пишат постове във Facebook.

Новите министри

Кабинетът "на зелено" е някаква симбиоза от познати лица и неизвестни за българската публика лица. Дипломите и езиците се изтъкват като предимство и със сигурност се харесва на избирателите на Слави от чужбина, които му дадоха най-голямо доверие. Няма как да не се направи аналогията с може би най-тъпото политическо определение "умни и красиви". Един вид - образовани млади хора, с експертен профил. Няма лошо да им се даде шанс, но пък появата на познати политици на ключови позиции веднага водят до въпроса дали те не са от статуквото, срещу което се бори ИТН. Изборът на премиер на Николай Василев ще бъде използван от системните партии, защото кандидатурата е най-малкото спорна на базата на политическата история на Василев.

Друга новост - Слави Трифонов предложи да има и министър без портфейл по ромските въпроси, като номинирана е д-р Антония Валентинова. Този ход обаче е закъснял с 20 години и не е ясно защо е необходим този "ромски омбудсман". Има вероятност подобен избор да засили разделението на общностите в страната. А и не е ясно какви са "ромските въпроси". Бедност ли? Образование ли? Безработица ли? Престъпност ли? Усвояване на европейски програми ли? Ами това са си въпроси, които се отнасят до цялото общество, не само до ромите. Лесно е да се посочи крайната цел - интеграцията им. Но тя не се постига с министър без портфейл, а с работа на всички министерства и парламент. И не на последно място - тази интеграция да е желана от самите роми. Което не си личи, а и докато живеят в гета и са важни само по изборите - няма как да се случи.

ГЕРБ с исторически шанс да закопае Трифонов

Колкото и странно да звучи ГЕРБ има уникалния политически шанс да закопае Слави Трифонов. Като подкрепи проекта на правителство в парламента. Така може би ще избегнат нова загуба на гласове и ще дадат шанс на Слави Трифонов да управлява с кабинет на малцинството в парламент, който не се различава от предишния. Което гарантира нестабилност, дори хаос. Повечето политолози предричат хаост в държавата, ако се стигне до трети избори за НС през тази година, но по-скоро хаосът би дошъл, ако ИТН състави кабинет.

А тепърва ни очакват размисли и страсти на тема "Кой седи зад Слави Трифонов". Той твърди, че ще носи отговорност и няма общо с Борисов и Доган. И може би има право, защото нежеланието да управлява означава желание за още "изчегъртване". Не се знае обаче докога ще получава доверие, защото то му бе дадено на база мълчание и припознаване за новия месия, който ще промени нещо в България. Всички месии досега се сгромолясват гръмко, включително и Симеон, чиито министри виждаме в сегашният проект на правителство. Действията му ще покажат докъде ще стигне ИТН и той като лидер и дали ще го запомним само като Facebook герой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
На есен - трети опит. Предложените от Слави министри са явно назначени от американското посолство. Всички са завършили американски университети. Няма лошо, но това определено означава, че няма да могат да водят независима политика.
70
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Постигна подигравка !
69
4
 
1
 
! Отговори
Като чета преди 2 години
коментари на просветени в кухнята на конституционализма в България подозирам следната сценка - Слави си каза правителството в парламентарна зала Тошо се изцепва нещо по адрес на Боко , ДПС и изчагъртването. ГЕРБ и ДПС напускат залата обидени, а Правителството може да бъде избрано с 62 *** депутати. Славчо има 64 или повече и това му стига. В правителството неспоменатите в изявлението министерства на околната среда и водите и еврофондовете се дава на ДБ, на които Тошко каза да си мерят приказките.
68
5
 
20
 
! Отговори
тя преди 2 години
Гласувах за ИТН, но няма да повторя тая грешка ! Те изобщо не се интересуват от това как живеят българите , ще изпращат македонски астронафт- ха, ха ,ха !
67
0
 
6
 
! Отговори
О хо хо до Слави що преди 2 години
...каза!!! Ами то НЕ се казва ТАКА! ТО Е КАТО В БРАКА - ИЛИ УВАЖАВАШ ПАРТНЬОРА, ИЛИ ГО УНИЖАВАШ. АКО НЕ МОЖЕШ БЕЗ ПАРТНЬОР, ДЕ. А СЛАВИ НЕ МОЖЕ. ДОРИ И С ДПС.
66
18
 
4
 
! Отговори
Красимир Руменов преди 2 години
Не съм почитател на г-н Трифонов, но по-добре правителство на г-н Трифонов отколкото ГЕРБ.
65
4
 
13
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Славчо е скъсал джоба и отчаяно иска да си го зашие с парите от Европа.
64
10
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ВСИЧКОТО ЧЕРВЕНО РАБОТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!!! А ЧЕРВЕНО ДС ВОДИ ВСИЧКИ ПАРТИИ В БГ!!! БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!!
63
2
 
8
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Все по-често ще има коментари как е създадена партията 7/8. Колко време ще просъществува проект, направен против правилата. Жалко за разочарованите, дето са си мислели, че има такава партия. Против правилата може да се върти само Черния принц.
62
4
 
10
 
! Отговори
НАРОДЕ, преди 2 години
СПАСЯВАЙ СЕ ОТ ТОЗИ ДИЛЕТАНТ СЛАВИ, ЩЕ НИ ВКАРА В РАЗНОБОЙ С ВСИЧКИ ЕТНОСИ В ДЪРЖАВАТА!!! ПОМОООООЩ! АКО ВИ Е ОСТАНАЛ И 1 МИЛИГРАМ НОРМАЛНОСТ!!
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте коментирали този луд слави. Не виждате ли,че никой не го иска,не го подкрепя,и той самият не е наред с главата? Има 7% за каква власт,победа и управление може да се говори? Да си пише във фейса,за това са му достатъчни тези 7% от всички имащи право на глас.
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за Славчо, ама тия от кръга "Капитал" на Прокопиев - ДаЙ България пищят на умряло, защото явно не са се разбрали със СлавитУ да им продължава далаверките, които въртяха с Плевнелиев, Трайчо Трайков, Христо Иванов и Дянков - така наречените министри на Прокопиев. Ся какво, щото не са нашите олигарси, значи ония са лоши,А?А Прокопиев го създаде Цветелина Бориславова? Айде Дай България да обясни каква промяна са те?
59
8
 
21
 
! Отговори
Служебното преди 2 години
Служебното правителство подари 34 милиона на фалирала косовско-албанска фирма уж да произвежда електрически автомобили в България които никой няма да купува, а и те самите не смятат да произвеждат.
58
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в едно студио се обсъждаха резултатите от изборите.Направи впечатление мнението на Слави Василев,политолог към президентския съвет и син на известния Васил Василев, който пък е хазяин на БСП Тв. Та, младежа няколко пъти се опита да наложи тезата,че след неуспешните опити за формиране на правителство,било време за промяна на държавното управление. Ясно е, че Радев и хората му работят за президентска република, а Трифонов е техния инструмент за провал на парламентаризма.
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швейцария и Люксембург също нямат икономика, дори ние имаме по-силна икономика от тях, но живеят богато. Ако започнем да перем пари като Швейцария ще живеем по богато, вместо да се напъваме да развиваме икономика и високи заплати. И няма да има значение кой е на власт.
56
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство продължава работа
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имена? Факти? Рйй редакцията! Идва и вашето време! 6 години помия!
54
23
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По-добре Слави да но оправя отколкото Бойко.
53
4
 
33
 
! Отговори
wtf преди 2 години
Никиту Василев - мин. председател .... ебасси . Най-заспалия министър от правителството на дедо Смеончо . Малките чалга фенчета не го помнят това правителство. Още са били на бащите си в кожените торбички ама ние по-възрастните добре познаваме Оправията за 800 дни на НДСВ . ....... п.с. Че то по-добре беше Учиндолския да сложи Ванката за мин.председател на Чалгария ... Гацо Бацов министър на спорта и Нафарфории за министър на вероизповеданията а Гъмзата - министър на вътрешните и външните работи
52
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво постигна ли, ами затвори устите на всички, щото до оня ден всички говореха как ИТН требвало да поеме отговорност и да предложи кабинет, а сега видиш ли защо предложил кабинет :) Извинявайте ама поведението и на Корнелия и на Христо, за Баце е излишно да говорим, но поведението им е меко казано шиззофренно, до оня ден "Слави кажи", сега "Слави що каза"