Янаки Стоилов: ВСС да покаже самостоятелност

Служебният министър коментира предложението за освобождаване на главния прокурор
17 юли 2021 10:36, Петя Славова
144
Янаки Стоилов: ВСС да покаже самостоятелност
Снимка: БГНЕС

Янаки Стоилов: ВСС има шанс да покаже самостоятелност

"Не са големи шансовете този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе положително по сигнала. Но това пък ги поставя в състояние да покажат дали са самостоятелни", коментира пред БНТ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

В петък той внесе предложение до Пленума на ВСС да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Предложението на министъра е в дневния ред на предстоящото заседание на магистратите на 22 юли.

В сигнала, изпратен от вътрешния министър до Стоилов става дума за нарушения от страна на Гешев като главен прокурор.

Недопустимо разгласяване на информация, придобита със специални разузнавателни средства. Става дума за тенденциозно и избирателно използване на информация, придобита със СРС. За злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетелите, съобщи Стоилов.

В отговор на въпросите защо внася този сигнал в края на мандата на служебното правителство, Янаки Стоилов посочи, че едната причина е, че е получил сигнала сега – на 14 юли.

Аз съм пред алтернатива – или той да седи при мен, или да го представя във ВСС, добави той по повод решението си. Според правосъдния министър сега е времето, в което Висшият съдебен съвет може да покаже самостоятелност, а не зависимост.

Запитан за бъдещето на спецсъда, Стоилов посочи: Ние сме в състояние да направим специализирано наказателно правосъдие без да има Специализиран наказателен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
над терасата ми виси кабел високо...незаконен,,захранващ незаконно построена къща,съседа ми доносник...децата му полицай,гроб активист навлиза в имота ми и сече дървете...безнаказано,техническият...в населеното където живея...ми отказа издаване на скица на имот..на който плащаме данъците 2 поколения...наказват ме...бедна ви е фантазията на какво сме подложени...хората ги е страх...Апостола ми е пътеводната...Чиста и Свята ...няма да умирам...ще се Боря!!!и Гешев го няма да наложи спазването
112
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Смела и достойна позиция г-н Стоилов...въпрос на време са...офшорните им зависимости и посочените като престъпници и преследвани от САЩ...няма начин...САЩ...ВСС...ще са следващите в...Магнитски...минаха се прекалено много граници...хората са отчаяни и бесни...принуждавани са от несправедливостите да се превърнат в...революционери...революциите не са носили нищо добро...опасна игра се играе...и какво ще се яде...с какво ще ни лекуват...как ще протече живота ни...на децата ни...ВСС ли ще ни храни
111
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 2 години
yanaki i toy na durti godini si zavurtya guza
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми се вярва тези *** от ВСС да проявят доблест. Те не знаят що е това. Нали ще ги отвее вятърът на промяната! За Сийчето не се тревожа - бързо ще си намери работа. Отдето и да я погледнеш, все става за работене! Гешев, ако сега устискаш, все някой ден ще паднеш! И ще ти е много болно, чак болезнено!
109
0
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тези във ВСС са със сметките зад граница.Вадите списъка и ще клекнат
108
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен за кви кажби бе?..Да не е краднал от асфалта на Тиквата?
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е следствен за кражби, но може да има дело само след като му падне имунитета. Със зъби и нокти си брани столчето и се е кооперирал с мафията
106
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До анонимен...Я,така ли?..Такава ли била работата?..Тогава ЗАЩО "прокуратурата" НЕ обявява имената на прословутите 28 магистрати и политици,НЕ подали ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ декларации?!..Защо НЕ сезира съда по тоя случай "работливата прокуратура",защо "не передявява обвинения"?..Защо?..Сподели,доценте,не свенувай ся!..
105
1
 
3
 
! Отговори
ТОЯ преди 2 години
И ТОЯ Е ОБЛАЖИ ОТ МИЛИОНИТЕ НА БОЖКОВ--РЕЗИЛ,ОРЕЗЕЛИ СЕ
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е късно да станеш за резил. Е браво др. Стоилов ти успя. Продаде се за едно конституционно съдийско място. Личи си комуниста-социалист-капиталист най вече продажник.
103
1
 
15
 
! Отговори
До анонимен преди 2 години
Мухаха..Какви зависимости, бе хашлак? Прокуратурата предявява обвинения, не издава окончателни решения, защото те са право на съда! Да ви *ба и умниците,каква майка ви ражда все т.ъпи и слепи???
102
2
 
17
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Разбира се,че ще покаже! Мислиш,че съда ще се уплаши от зависимости,с каквито Ти и Рашков ги притискате?Вашето поведение и тази реплика са прикрит рекет и принуда върху ВСС.
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е нужно да влиза ..нали Радев го е назначил )
100
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има снимки на Янаки Стоилов как влиза в президенството вчера. Явни там се обсъждат всички атаки срещу публични личности в България.
99
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Муаха ха ха. Каква самостоятелност. Самостоятелност има само в съдийската колегия. В прокурорската всичко е слугинаж, хора без чест. Направете си труда да им видите решенията. Там дебат няма, каквото каже главния се гласува. Всичките подписки и протести в защита на главния, бяха организирани от ръководителите на окръжните прокуратури, а служителите изкарвани насилствено по площадите да "протестират'.
98
0
 
19
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
от както се помня не е свършил работа за 1 ст.цял живот сме ги хранили такива като него
97
2
 
22
 
! Отговори
Логика преди 2 години
По закон,който помага,защитава и лобира за престъпник,самият ТОЙ е ТАКЪВ,Геше вкара в ареста доста знакови ПРЕСТЪПНИЦИ,кой му иска оставката тези които защитават ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,Румен Радев,БСП,Христо Иванов,Мая,Рашков,тия които изброих защитават ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,вие определете какви СА.
96
1
 
23
 
! Отговори
Преводач преди 2 години
Самостоятелност за Янаки Стоилов означава лоялност към БСП и президента!
95
2
 
10
 
! Отговори
бкп лозунги преди 2 години
09.09.44г. цялата власт в ръцете на народа ! 06.21г. цялата власт в нашите ръце ! открийте разликата :)
94
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Капина Не подценявай толкова хората!...В едно населено място всички знаят за всички-кой е честен,кой-мошеник..Освен това:-Правото НЕ е "Ядрена енергетика"!...Отдавна обръщам внимание на това,че Правото НЕ е само сбор от параграфи и алинеи,то също така е НРАВСТВЕНА И МОРАЛНА категория..А хората ИМАТ чувството за ред и дисциплина,за СПРАВЕДЛИВОСТ и ДАЛАВЕРЩИНА...Така че няма опасност в "Избора на първо ниво" да попаднат мошеници и играчи...Освен това тая практика ще бъде СТИМУЛ гражданите да