Нарушена ли е независимостта на съдебната?

Коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Малева
17 юли 2021 11:38, Петя Славова
97
Нарушена ли е независимостта на съдебната?
Снимка: БГНЕС

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БНТ внесеното предложение във ВСС от Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

 "Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт. Както и вчера вече коментирах, свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели", заяви тя.

Що се отнася до самото предложение Милева заяви: "Разбира се, нито за момент не ни изненадва неговото внасяне във ВСС. Странно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо!

Още по темата

 "Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане", коментира още Милева.

Тя обърна внимание, че "новината“ за внесеното искане във ВСС е дошла само ден след като в сайт се появила поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена, допълни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаш превод Дасе премахне едната зависимост и да стане главният прокурор зависим от Румен Радев ли?
20
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си припомним на кого Гешев викаше ШЕФЕ. Независимост ли?
19
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера слушах няколко минути Тошко.Съжалявам имам органическа непоносимост и не можах да го изтрая по-дълго време..Но ясно чух как каза,че Главен Прокурор трябвало да се избира от народа.Пълен пр оо фааан е Тодор.Как ще избира народа Главен прокурор?Това да не е като да си избираш кола или жена?Народа няма компетенциите да каже кой има качествата за гл.прокурор.Помня Петър Стоянов като върна кандидатурата на Рашков за гл.прокурор каза, че трябва да е надпартиен и да внесе спокойствие в харата.
18
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнат ли го тоя, цялата гербава кула от карти ще се разпадне! Цялото котило се държи от милиционера от Пазарджик!
17
18
 
17
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 години
СЛЕД ТАЗИ ПОМИЯ ОТ ЛЪЖИ ИНТЕРЕСНО КОЛКО ПОСТА Е ОБЕЩАЛ ТОЗ "ПРАВЕДНИК" РАДЕФ И ДАЛИ ЩЕ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЯТА ЗАЩОТО МАЛКО МУ ОСТАВА !! КЪДЕ СА НИ ПЕНСИИТЕ ЛЪЖЕЦ!!ААААА
16
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се наистина ли има толкова наивни и граждански неграмотни хора да вярват, че всичко става ей така, с щракване на пръсти и изпълняване на прищевки? Тоз не ме кефи, махнете го, а?! Слава богу, все още има стабилни институции и закони, иначе ни е спукана работата!
15
15
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Че има ли някой, който да се съмнява че исканията на Зеленият чорап и неговите превратаджии са "политически"! Гешев си го каза в прав текст, че Радев ще бъде разследван, и надали е заради двете ведомости на любовница му! Отпред го чака Гешев, отзад кукловодите му, които го държат на къса каишка, та кои са по-опасните ? Не е лесно да взривил цялата държава ,заради собственото си оцеляване!
14
13
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Не ефективността на гешефта е доказана.Смачкването на важни дела срещу политици е редовна практика.Липсата за осъдени за корупция и злоупотреби и варденето на герберските политически назначения е стандарт и ежедневие за гешефта.отказите за задълбочени разследвания с цел осъдителни присъди са на трупчета...и т.н...прокуратурата смъ.р.ди от всякъде и импровизираните защитни обяснения на сиййка са смехотворни
13
15
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Гешев се крие на края на Боровец в една вила преди финландско,срещи си прави с шиши и биби там видях ги.
12
14
 
19
 
! Отговори
CЛУЖЕБНИТЕ MУТРИ.... преди 2 години
ИСКАТ ДА СИ НА ЗНАЧАТ И СУЖЕБЕН ПРОКУРОР, КОЙТО ДА НЕ ПРЕСЛЕДВА ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ........ СЛУЖЕБНА ДЪРЖАВА НА СЛУЖЕБНАТА MУТРА PYMEH PAДЕВ.......
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя трябва да го махнат за да мирне народа!
10
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха чегъртали, кой чегърта бе Тошко неадекватния ли, дългия вампир ли? Кой ще гради? Много плюхте по форумите и видяхме колко струвате като го няма Бойко. НУЛА
9
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е позор. Оставка и затвор
8
8
 
7
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Да напуска по най бързия начин това мутренско нищожество,то не бяха шпиц команди,договорки с ддс измамниците,записи с това нищожество ,Иванчева как наредиха мутрите ,да се маха по бързо тозиии боклукккк ,и да бъде съден с хунтата изчадието .да не се крие по Боровец на вилата.
7
16
 
16
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
К'ва независима власт, *** 0вчa rлаво??? Не за изчегъртване, ами за събаряне до основи сте, ваш'та мaмka дoлнa! После ще изградим всичко наново, и то с камъни от Бeлeне, които вие, б0kлyцu д0лни, ще изкопаете!Уууууууууууу!
6
4
 
10
 
! Отговори
х преди 2 години
Съдебната...Тока ли спря
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство са абсолютни ръбове на повикване. Иначе са пазарили бая форумци да го хвалят.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Масква искат да ни направят като там. Путин звъни в съда и казва кой да осъдят. За това в Русия минималната заплата е 280лв след 20 години Путин.
3
13
 
17
 
! Отговори
noname преди 2 години
тази калинка откога започна да разбира от право. Каскета сигурно я е уредил с купена диплома от ЮЗУ Благовград.
2
8
 
15
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Казвай ги ,че аргументите били само политически,искам да попитам дамата,колко от делата водени от Гешев(преди да стане главен прокурор,а и след това) са завършили с осъдителни присъди?! Питам за един приятел.