Рашков подготвял сигнала срещу Гешев преди да стане министър

С решение на прокуратурата стотици българи са контролирани със СРС
146
Рашков подготвял сигнала срещу Гешев преди да стане министър
Снимка: БГНЕС

„Целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани по време на протестите. Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани... Надявам се, че Бойко Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи", каза пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков.

Още по темата

"По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, затова не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет. В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем", посочи той.

Рашков отбеляза, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура - главният
прокурор да командва обикновения прокурор.

"Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста. Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени", каза министърът.

Рашков коментира разпита на Бойко Борисов през седмицата.

"По повод едно действие, което се основава на закона - гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар от това. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен? Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона", посочи той.

Вътрешният министър съобщи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи.

"Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани... Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони.Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, някой пита ли го за плика на пламен узунов, или ги е страх.
52
1
 
10
 
! Отговори
456 преди 2 години
А за плика на пламен узунов кво каза ???
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РашкоФ може само да лапне на Гешев другата... глава... Под колана му...
50
1
 
17
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Много вярвам на комунистически следователи! Както и за историята с имотния просперитет на жените им. А вие си вярвайте, че адвокатите на ДБ и "Мутрите" ще направят съдебна реформа срещу хора, които сигурно имат поне два пъти повече от тази велика труженичка Рашкова! ВЕРВАЙТЕ ИМ
49
1
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Когато видя министър, заместник, областен,общински, заместник кмет и по надолу осъдени тогава ще повярвам на истината.всеки си лае кучето си върви.
48
1
 
21
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Разбира се, че ще стигне до там и МВР и прокуратурата. В онези дни имаше метежи по улиците, богати изгнаници с по 18 обвинения признаваха, че финансират метежа. Български полицаи бяха подложени на многочасов терор с какво ли не - бомбички, палене на слама в краката им, бутилки и т.н. Имаше наговаряне в соц. мрежи за бунтове и размирици. Какво очаква другаря Рашков? Че полицията и прокуратурата ще гледа настрани и ще се прави, че нищо не се случва ли?
47
1
 
17
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
А някакви доказателства, че това е истина?Или като всичките му действия,си е гола вода!Празни са тези приказки виртуални, не е като да имаш 19 имота реални ..
46
3
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Този само като го погледнеш и разбираш какво е съдържанието му ... корицата му е на евтин порнографски роман, в който цинизмът и покварата прозират от всяка страница ... такива са кадрите от които има нужда фигуранта, като стратегическите му съветници от президентството повечето от тях бивши кадри на ДС ... този служебен кабинет на радевата хунта ще ви управлява до следващите избори, а може и след това на фона на безумието на славунчо и ежбите на сестрите галеви, бойкикевците и тези от БСП и ДПС
45
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е зло.
44
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Трето-разрядни милиционерчета по районните го играеха хакери и бяха горди, че са хакнали профилите на свои колеги, които по някаква причина не харесват и бяха докопали по някоя по- пикантна снимка. И се гордееха с това, по времето на Баце. Пускат си едни писма до съда, или прокуратурата по ЗЕС, вкарват някой чужд номер и събират компромати, мислят се за хакери. Гнус, простотия, наглост и усещане за безнаказаност. После *** като тия му изядоха главата на Баце.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 - Ми държавата па га бара по койт не тряба, ще си носи последствията, па ся разбираш ли па.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42- Ехее 10 лайка за 3секунди, спри са уе.
41
19
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Гешеф е измислена...креатура на Симеоновската...школа.С някакви...приравнителни изпити се е...докопал до правото.След това...специализира в следствието,докато не се е отворил шанс да...скочи в прокуратурата и да започне...поръчковите акции на Тиквата и така докато стане глав.пр,без...реална конкуренция.От където и да го подхванеш е куха лейка и кариерист на квадрат,както всички Бокови калинки.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 - Слуша се по политически интереси.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 - Всеки нормален, който има в живота и стремеж по-различен от това, да се напие и наяде, би следвало да се притеснява. ..
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен обаче ми се струва, че в този спор едната страна излага тезите си ясно и юридически аргументирано, докато другата меко казано "олеква" с някакви блъщолевения за намеса в независимостта и, за политически пи ар и т.н. И още нещо. Прави впечателние, че едната страна макар и да ползва остър и хаплив език, не крещи, говори последователно и смислено, а приказките на другата с общи, като на моменти тонът е блидък до истеричния! Иначе нека бъде приложен законът, така че на хората да им е ясно!
37
5
 
14
 
! Отговори
тия не се променят преди 2 години
рашкОФ само като го погледнеш и виждаш съвременен комунист , а като го чуеш , чуваш комунист от 09.09.44г.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откъде е знаел, че ще стане министър?
35
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Мвр и съда не подслушват лица, които не са интересни. Освен това съда разрешава подслушване, а не прокуратурата. Кажете си истината за Гешев, другари
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той запецва ,като се претесни тоя плешивия !?:)