Антоний Гълъбов: Този път няма да имаме връщане на мандат

Избори 2 в 1 ще бъдат по-скоро рискови за Радев, смята той
21 юли 2021 11:47, Анисия Иванова
39
Антоний Гълъбов: Този път няма да имаме връщане на мандат
Снимка: БГНЕС

През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война. След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат удържани, защото в противен случай те ще продължат да генерират кризи.“ Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет доц. Антоний Гълъбов.

Предсрочни избори пред есента биха били най-лошият сценарий за България. Страната е пред много сериозна криза и има риск политическата криза да прерасне в икономическа и социална, предупреди той.

Президентът ще търси в новия парламент подкрепа, смята Гълъбов.  

„Той ще търси възможност управляващото мнозинство да е добронамерено към неговите идеи.“

„Ако това Народно събрание не успее да заработи, избори 2 в 1 ще бъдат по-скоро рискови за Радев. Българските граждани просто няма да излязат на трети избори. Най-вероятно ще имаме избирателна активност около 30%, което ще намали избирателната активност и на президентските избори.“

Политологът определи като неадекватна формула за парламентарна република служебното правителство да бъде припознато да продължи като редовно такова, защото „това означава парламентът да препотвърди избор, който е направил самостоятелно президентът“.

На 11 юли българските граждани не излязоха да гласуват, а това е много важен сигнал, който политическите партии се опитват да пренебрегнат, коментира Антоний Гълъбов преди първото заседание на новия парламент.

Съгласието между политическите партии трябва да мине през актуалния, неотложен дневен ред на българското общество, който е различен от този на политическите партии, отбеляза Гълъбов. Има условия за постигане на съгласие, но различен въпрос е дали сценариите на отделните политически формации предвиждат това, подчерта Антоний Гълъбов. Отсъствието на диалог от периода преди конструирането на НС според него е обезпокоително и е по-скоро проблем.

Според политолога много бързо е било извършено „пакетиране“ на ИТН с ДБ и формацията на Мая Манолова, но по думите му целта на ИТН всъщност е друга – промяна на цялата политическа система, не просто постигане на съгласие за управление.

„Това е различен проект.“

Относно вероятността първата политическа сила да се опита да състави правителство политологът прогнозира:

„Този път няма да имаме връщане на мандат. Няма да имаме търсене на консултации извън прожекторите. Това увеличава натиска към останалите политическите формации за подкрепа на подобен кабинет.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
4
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
Герберий Гълъбов - Кой сега ще ми финансира лъжите които плещя?
25
3
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Гледна точка: Антони Гълъбов беше агитатор на Бойко докато управляваше ГЕРБ. На хора като него му е все едно дали Бойко си е върнал партийната книжка или не. Вечният слуга на управляващите.
24
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А бе връщане на мандат няма да има, ама и правителство не се знае дали ще има.
23
2
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До Краси. Хе-хе, ти си тотално скаран с реалността.Точно Гълъбов да е с някой комунист.Я се порови малко в биографията и историята му преди да се плюнчиш по сайтовете..
22
7
 
2
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Гълъбов е слуга на комуниста-крадец Боко Тиквата !
21
9
 
1
 
! Отговори
Политпропаганда преди 2 години
В Нов Български университет се е събрала дружинка за политпропаганда по подобие на дружеството "Георги Кирков" от времето на Тодор Живков.С години възхваляваха Бойко и корумпираното му управление. Антони Гълъбов беше от най-активните хвалители на Бойко и автори на спекулации за опозицията. Сега се ослушват към кого от новите управляващи да се закачат.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателната активност е по-ниска просто защото го нямаше платения вот.Затова тези които гласуват за пари не отидоха до урните.Толкова е елементарно.Но много рядко го казват видните анализатори,правят се на много сложни
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си хас при толкоз много пари раздадени отпреди изборите от държавата как за организация и заплащане на предишни парламенти за смяна,промяна на законодателството с нововъведения по ничини на изпълнения по същество определени съществено спрямо Конституцията приета,подписана от членове от ВНС и обнородвана следваща реда на процесите как задължителни за нейното съгласуване,узаконяване,възприети как основополагащо начало за действието й с принцип,ред,същност,изискване към следваща нормативна база
18
9
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Герберските с.в.и.не всъщност са жълтуристчета (бел. комбинация от жълт и журналист) от жълтите медии на Баце и Пеевски. Излишно е да ги изброявам. Просто според мен, освен за сплетните и интригите, които публикуват в собствените си клоаки, Шиши им плаща и за активно оплюване на всичко що е различно от ГЕРБ по другите новинарски сайтове. А може пък да го правят и от злоба, но едва ли само...
17
5
 
14
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Много да внимава ГЕРБ какъв кандидат ще предложи за президент. Млад, необременен с грозни афери, дипломат и културен във всяко отношение. От този избор зависи бъдещето на България, дали народът ще се активира, дали ще прояви най-сетне инициатива и ще покаже мнозинство зад някой смел, отговорен национален лидер.
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герберските *** и тука налазили,скоро ще ви дойде края финансите на тиквата намаляха драстично
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поголовни арести на гербавата шайка!
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не излязоха да гласуват, а герб са в историята. Някой нещо лъже.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокло рискови да са ? Освен ДБ да се изравни с проценти на ИТН и ГЕРБ, не че Атанасов не е от ДС :)) Нов бардак с стари к......:))))
12
9
 
5
 
! Отговори
Надали преди 2 години
Радев ще бъде преизбран. Той има много врагове и сред редиците на БСП. Радев да си спомни как стана пРезидент и кой ходатайства за него.
11
5
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Всички неприятни са в ГЕРБ, за да можеш да асимилираш как приятните ще ти изпразнат джобовете. Само гледай и пълней.
10
5
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Време е вече Пламен Узунов и синът на Тодор Живков, Румен Живков, да си ходят!;))) Не, че Румен Живков имаше някакви солидни качества, както смяташе Корнелия, навремето, но бе добра фигура в шахматната дъска за бутането на "Борисов 2". Оттам се напомпа и егото на кръговете около него, че са някаква велика значимост. Сега, тук, топката е в полето на Борисов. Той трябва да предложи качествена фигура за президент, не Кантарджиев, но такава, която да уязви тандемът Узунов-Радев;)))Монетата има 2стр
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еех Гълъбов, Гълъбов, каква тиквена изтривалка си и ти.. Думи нямам, за тия години от толкова ***, сигурно си изтърка езика. Като си такъв голям експерт, би трябвало да знаеш, че и 10 избори да има Радев пак ще го изберат, тъй че проблемът не е за него
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България парламентарна демокрация просто вече няма бъдеще ! Не съм сигурен и че президентска република е добро решение . ИТН иска тотална промяна на политическата система , но не казва каква ще бъде тя после !? Кашата е тотална и изход не се вижда ...
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чичка, грозен, кисел и смъдиш на банк.янско голямо ду.***