Кирил Петков: Надявам се да се излъчи стабилно правителство

Той обяви, че не е получил покана да участва в него
Обновена: 21 юли 2021 08:55 | 21 юли 2021 08:53, Петя Славова
16
Кирил Петков: Надявам се да се излъчи стабилно правителство
Снимка: БГНЕС

"Надавям се да видим, че НС ще излъчи стабилно правителство. Казвам го като гражданин. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство.", това заяви пред Нова тв служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Още по темата

Според него, не е добре да има трети път избори тъй като и резултатите едва ли ще са съвсем различни. "Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна - хем ревизия, хем прозрачност, хем надежда на всички, които искат да видят България да се движи в различна посока", допълни той и отчете, че има набрана скорост, проектите се движат така  и ако тази политика се продължи, за малко време ще има добри резултати.

Кирил Петков обяви, че няма покана за участие в бъдещото правителство. "За мен беше чест да работя за българското общество и не бих избягал, ако имах възможност да продължа в това си качество, ако мога да работя както досега - с пълна свобода на действие, прозрачност. Президентът Радев нито веднъж не ни се обади по телефона за да ни каже да направим нещо.", обясни той и коментира, че се е изненадал от размера на раздаваните пари и начина, по който те са давани. За пример даде 630 милион, които са отишли в проекти в язовирите, както и строежа на правителствен комплекс за над 180 милиона. По думите му, той се строи в държавна сграда с държавни пари по време на пандемия.

Според Петков е недопустимо да строим небостъргач, който да се пълни с държавни служители по време на пандемия. Според него, не е ясно дали там няма да се пълнят министерства, тъй като до този момент държавните служители са в центъра на София. По думите му проектът за строителство на правителствения комплекс в "София Тех Парк" трябва да бъде спрян, авече са дадени 180 милиона авансово.

"По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: "Ако можете проектирайте си го, построете си го и надзора да е ваш", обясни Петков.

По думите му от "Държавната консолидационна компания" са дадени към "Монтажи" 180 милиона, а от "Монтажи" към външна фирма са дадени авансово 70 милиона.

"Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен – да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията", коментира служебният министър.

Кирил Петков коментира и ББР: "Два от кредитите са с около 100 млн. всеки е с много ниски лихви за много време и една огромна главница се плаща накрая." По думите му, не е сигурно дали тази главница изобщо ще се плати." Според него търговска банка няма да се види да дава такъв кредит.

Служебният министър коментира и Планът за възстановяване. По думите му има увеличение на парите за бизнеса като има отделена част за дялови инвестиции в иновативни компании.

"Когато го заварихме, беше на 100% грантове, а сега вкарахме дялови и дългови инструменти, заедно с Европейската инвестиционна банка, част от тези пари ще се помагат на едни фирми, които като връщат ще се помогнат на други фирми.", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Marin J. Ruseborn преди 2 години
Абе, тия гербаджии не ги ли изчегъртахме?
11
0
 
0
 
! Отговори
Marin J. Ruseborn преди 2 години
До ИванИванчо, кво бе?
10
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Гледайте му на тоя интервюто при Слави преди изборите!!!! Всичко е било добре планирано още преди година ...
9
0
 
6
 
! Отговори
гордея се преди 2 години
с това момче,значи имало българи с достойнство,акъл,знаещи и можещи с толкова позитивизъм-ВСИЧКИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТАКИВА ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ.родителите му да се гордеят повече и от мен -хвала
8
0
 
6
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До АнонименЗа какво лъжи бе к.етен неграмотен ....
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този лоша дума не може да се каже. Дано остане, полезен е за България.
6
4
 
8
 
! Отговори
бе име преди 2 години
Такива светли и можещи хора не са угодни днес в тази политическа обстановка, защото сегашните политици (все още действащи) през последните години са бъркали в меда, и не искат разследване и прозрачност.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не го канят , защото Ясно заяви ,че първо почва с Крадците , че ако не се спрът Кражбите Веднага в България Няма да има Никаква промяна ! Явно 80% от дупутатите се канят да крадът или да си пазят накраденото и Киро им е неизгоден !
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този със спорната диплома от Харвард пак лъже. Как може да се надява на стабилен кабинет, след като Парламента е раздробен и всяка коалиция ще бъде направена на принципа "министър за мен, един за теб" - без принципи и дългасрочна визия за бъдещето на България.
3
12
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
До 1 и др. Името и кой е човекът е без значение ако ще и 20 дипломи да има!!!!!! Важното е кой му дърпа конците!!! А служебния кабинет знаем от къде се управлява!!!
2
13
 
19
 
! Отговори
М.Б. преди 2 години
Пожелавам си повече такива министри и хора с достойнство, интегритет и способности да управляват България.След 50-100г, този 30г период и особено последните 12г ще бъдат записани като срамната страница на България. От хора, които по комунистически превзеха държавата, окрадоха от всяка обществена поръчка де що може и опростачиха държавата арогантно и безславно...
1
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е подходящ за Премиер. Гордея се с такива българи. Жалко, че беше кратко време министър.