Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите

Имаме исторически нов парламент, смята проф. Анна Кръстева
21 юли 2021 13:49, Анисия Иванова
223
Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, сподели проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъченна от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта.“

Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице.

Още по темата

"Исторически нов парламент. 112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната.“

Но от предизборни обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки, смята политологът. Първата е да се конституира парламента, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност. Кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група.

Очаква се да се влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена подкрепа. Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори.“, смята проф. Кръстева.

Няма да е лесно, ще има неизбежни търкания, но има две посоки, които са очертани. Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона и по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия.

Пред съдебната реформа също има сериозни предизвикателства. Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно от преди, това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през отминалото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор.

Най-важните задачи за 46-ото Народно събрание са да разгледа, да одобри и да се прати в Брюксел Планът за възстановяване и развитие. В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили този план, работен от ГЕРБ, след това допълван от служебното правителство. Няколкото нови акцента – върху иновациите, образованието и стимулирането на бизнеса, са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус. Друго важно действие за този парламент ще е насрочването на дата за президентски избори и това трбява да се случи преди 24.август. Все по-горещата здравна ситуация с повишението на заразените случаи и ковид кризата трябва също да бъдат приоритет, обясни още гостът.

Работа в интерес на хората, а не работа в интерес на политиците.

Работа в интерес на политиците би било веднага да забият нос в изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори. Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати. Самата работа върху изборния кодекс не от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че кодексът не трябва да се оставя накрая, смята още проф. Кръстева.

"Българите категорично гласуваха за промяна – единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната. Пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред."

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


223
Още от Политика
Митева предлага депутатите да нямат лятната ваканция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ свърши преди 4 дни
е точното заглавие
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Фробарите прелъстина "националистите" и ги изоставиха. По-точно - захвърлиха! Както се постъпва с обикновенна магистралка!Същото ги чака и ония, от файтона СДС....Колкото до сега избраните - чалгари с бифши патерици на Боко!
210
6
 
3
 
! Отговори
Електра преди 4 дни
Да ви е Честита новата, комуфашистка ислямска власт, водени от Импекса, Малечко Палечко, Галевица, Пинокио, тримата Ян Минеткянци, Момата, Гнома и Купона.
209
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нищо нее завършило. На есен ще има нови избори и този път лъжепророците като белия нос, няма да могат да подарят власта на комунистите.
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А може ли да изпратите всички македонци в Космоса?
207
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С тези стари изтупани от нафталина лица, може да очаквате промяна на кукуво лято.
206
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да бяхте избрали поне Жан Виденов....
205
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Уж партии на промяната, а пълнежа им от имена познати от 20 или 30 години. Или с други думи казано - облякъл се Илия пак в тия.
204
1
 
7
 
! Отговори
куция чалгарски бек преди 4 дни
ви хвана с трици маймуни такива.
203
0
 
1
 
! Отговори
Папарака преди 4 дни
Дайте някакво определение за ,,националист'',защото нещо ми е много мъгливо това определение.А ако дадете и за ,,интернационалист'' още по-добре ще е за читателите.
202
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 дни
Къде ги видяхте тези "националисти"?Може би в ресторантите,седнали да пълнят шкембетата си?
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До не е такаКостадинов е бивш симпатизант на ВМРО. Най-общо казано, за него те са лъжепатриоти.
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До българин И нищо за прокажените комунисти от ГЕРБ ? За наколенките пред Турция ,Ердоган .За харизаните Турски поток ,АЕЦ АК Кую ,за допълнителните печалби от затриването на Нефтопровода ?
199
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Habemus Papam! То добре че не стана Турски вилает ,че както я бяха подкарали от БКП-ГЕРБ ? И гей паради ли искаш ,европеецо ?
198
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До 196 А ГЕРБ на поклонение пред Ердоган ,какви мекерета са ?
197
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Да изселим Ами тогава засели Ердоганови в България и на килимчето ,като Буци о и ГЕРБ !
196
2
 
2
 
! Отговори
До 196 преди 5 дни
А Атака ,чии мекерета са?.Те са вече на бунището де...
195
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До не е такаЗащото "Възраждане" са руски мекерета. Би трябвало да са извън закона.
194
4
 
7
 
! Отговори
Да изселим преди 5 дни
Сидерови от България!!!
193
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нямам търпение да изпратим македонец в Космоса.