Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите

Имаме исторически нов парламент, смята проф. Анна Кръстева
21 юли 2021 13:49, Анисия Иванова
223
Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, сподели проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъченна от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта.“

Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице.

Още по темата

"Исторически нов парламент. 112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната.“

Но от предизборни обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки, смята политологът. Първата е да се конституира парламента, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност. Кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група.

Очаква се да се влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена подкрепа. Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори.“, смята проф. Кръстева.

Няма да е лесно, ще има неизбежни търкания, но има две посоки, които са очертани. Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона и по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия.

Пред съдебната реформа също има сериозни предизвикателства. Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно от преди, това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през отминалото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор.

Най-важните задачи за 46-ото Народно събрание са да разгледа, да одобри и да се прати в Брюксел Планът за възстановяване и развитие. В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили този план, работен от ГЕРБ, след това допълван от служебното правителство. Няколкото нови акцента – върху иновациите, образованието и стимулирането на бизнеса, са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус. Друго важно действие за този парламент ще е насрочването на дата за президентски избори и това трбява да се случи преди 24.август. Все по-горещата здравна ситуация с повишението на заразените случаи и ковид кризата трябва също да бъдат приоритет, обясни още гостът.

Работа в интерес на хората, а не работа в интерес на политиците.

Работа в интерес на политиците би било веднага да забият нос в изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори. Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати. Самата работа върху изборния кодекс не от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че кодексът не трябва да се оставя накрая, смята още проф. Кръстева.

"Българите категорично гласуваха за промяна – единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната. Пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред."

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли ви е промяната, с Мика, Татяна, Мая, Тошко африкански и Пинокио, айде ДПС са си винаги там... България може да бъде от Африка вече.
174
4
 
4
 
! Отговори
До не е така преди 2 години
186Защото в коалициите няма такива субсидии.Така КостяКопейкин сам,еднолично гушва над 2,5 милиона .И Волен Сайдера Бялата Златка го играе соло,ама _тц! -0,46 процента.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крачка назад за да се засили ...
172
12
 
10
 
! Отговори
Habemus Papam! преди 2 години
Този път това Народно Събрание ще избере кабинет! Ще се провалят мечтите на Бойко Борисов! България няма да стане "Задунайская Губерния" на всерусийския цар и самодържец Владимир Путин! България е, и ще бъде неделима част от Европейския Съюз!
171
18
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Гласувах за Демократична България защото нейното име е единственото нормално име на партия (освен чyмaвите комунисти от БСП) сред всички останали български партии!!! ИМВ, ИТН, ***, един дол дpeнки! Партия ГЕРБ е политически тpyп, тъй че трябва ли да я коментирам? Е, хайде: Гастро Езофагеална Рефлуксна Болест!Има такава! Питайте ген. Мутафчийски!!!
170
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В РСМакедония вече потриват ръце .
169
3
 
11
 
! Отговори
не е така преди 2 години
Всеки с патриотични чувства или нагласи, всеки, за който България му е скъпа със сигурност не е гласувал за предателите от Дай България! ИТН обра вота на националистите в последните два изборни опита. Не знам защо ВМРО и Възраждане не се разбраха, заедно взимаха над 6%
168
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мисля си 184...Единственият националист беше и е Волен Сидеров. Той пръв доказа, че най-големият крадец в Българско са западните БАНКИ и КОРПОРАЦИИ. Е, сега още по-лесно ще ни грабят....Айде пак текнаха българизмите!:)))) ...Основният крадец в България е било винаги БКП-то! Още от едно време - Техноимпекс, Кинтекс, Кореком и прочие и прочие! Волен почна добре но завърши ..........финансово доволен! :)))))))))
167
10
 
7
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Единственият националист беше и е Волен Сидеров. Той пръв доказа, че най-големият крадец в Българско са западните БАНКИ и КОРПОРАЦИИ. Е, сега още по-лесно ще ни грабят.
166
7
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Какви националисти бяха тези. Ако беше ДПС и БСП, щяха да са в коалиция с тях.
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде айде националистически партии не влези, а къде мислите отиде вота.....те са си там хората националистически настроети, ама при Славитууу....той ги обра всичките и не остана за патрЕотите. До кога, не е ясно, ама историята показва, че няма да е за дълго!
164
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ерата ГЕРБ завърши, сега ще последва ерата на оправдаване безсилието на новите управляващи с ГЕРБ. С една дума нищо ново освен празни обещания за промяна.
163
7
 
11
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Що си изгорихме къщата и се поведохме по приказките за лошия ББ? Кога да чакаме да ни стане евтино в Дания???
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СпокойниятВалери С. е човек на Домусчиев и ДПС, а патриотите винаги ще са актуални.
161
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно е завърши коалицията на герб и националистите.Сега се връща старата коалициа на ИТН/БСП/Мутри със ДПС
160
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнявам се, че ерата Борисов е завършила , ББ може и да се е оттеглил , но когато гледам какъв хаос се създава и какви лозунги за грабеж , ГЕРБ може и да се върнат на бял кон в управлението!
159
2
 
5
 
! Отговори
Знаещият преди 2 години
До Анонимен 171- Драги анонимко , живей си със фейса да не кажа /феса/ който ще ти сложат до две недели! Явно си от поколението X или Y , неможеш без фейсбук , защото каквото прочетеш от там вярваш като *** *** на написаното , защото неможеш да мислиш!До такава степен си затъпял че неможеш да разсъждаваш! Радвай се на победата , за която мислиш че си помогнал!
158
6
 
10
 
! Отговори
Спокойният преди 2 години
Драги патриоти и вие от воля ,излязохте неподготвени на тези избори. Очаква ви забвение от хората които са гласували за вас.Егото на вашите лидери и особенно Каракачанов ви довършиха!Валката симеонов да си гледа тв-то и да се тюхка къде направихте грешката. Когато се отрекохте от ГЕРБ си забихте ножа в сърцето !
157
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство едва ли ще избута 1 година
156
13
 
22
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Картите паднаха на масата. Да ви е честито връщането на ДПС във властта. Слави се доказа като мега продажник. Успех им желая. Като слушах как е направен плана за възстановяване и развитие, ми се стори, че е направен в кръжок по трудово обучение, като домашно забравено и писано неделя вечерта. Ще има ходене по мъките. Тъкмо България взе глътка въздух, финансово аз не познавам човек, който не е добре, няма 2 коли и собствено жилище, айде сега, в зората на 90. Честит ви рестарт, честито ви ДПС!