Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите

Имаме исторически нов парламент, смята проф. Анна Кръстева
21 юли 2021 13:49, Анисия Иванова
223
Завърши ерата на коалицията на ГЕРБ с националистите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, сподели проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъченна от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта.“

Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице.

Още по темата

"Исторически нов парламент. 112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната.“

Но от предизборни обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки, смята политологът. Първата е да се конституира парламента, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност. Кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група.

Очаква се да се влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена подкрепа. Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори.“, смята проф. Кръстева.

Няма да е лесно, ще има неизбежни търкания, но има две посоки, които са очертани. Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет – възстановяване на върховенството на закона и по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия.

Пред съдебната реформа също има сериозни предизвикателства. Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно от преди, това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през отминалото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор.

Най-важните задачи за 46-ото Народно събрание са да разгледа, да одобри и да се прати в Брюксел Планът за възстановяване и развитие. В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили този план, работен от ГЕРБ, след това допълван от служебното правителство. Няколкото нови акцента – върху иновациите, образованието и стимулирането на бизнеса, са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус. Друго важно действие за този парламент ще е насрочването на дата за президентски избори и това трбява да се случи преди 24.август. Все по-горещата здравна ситуация с повишението на заразените случаи и ковид кризата трябва също да бъдат приоритет, обясни още гостът.

Работа в интерес на хората, а не работа в интерес на политиците.

Работа в интерес на политиците би било веднага да забият нос в изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори. Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати. Самата работа върху изборния кодекс не от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че кодексът не трябва да се оставя накрая, смята още проф. Кръстева.

"Българите категорично гласуваха за промяна – единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната. Пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред."

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
9
 
7
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Не ни трябват и не желаеме партии и коалиции - искаме безпартийна система в БГ....Стига кариеристи, мошеници и продажници на гърба на бедния народ!
134
10
 
14
 
! Отговори
ГЕПИТАЛИСТ.. преди 2 години
РАДЕВ И РАШКОВ МИ ВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ........ СЕГА ВЕЧЕ ПАК ЩЕ СИ ГЕПИМ СПОКОЙНО ОТ ПАРИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ.......
133
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ли е. Унгария ли е просперираща държава?!? Честно ви питам, вие нормални ли сте, откАчени ли сте, лекувате ли се, на надница ли сте.
132
4
 
12
 
! Отговори
Малиййй преди 2 години
РР ще закопае БСП ОКОНЧАТЕЛНО!
131
9
 
11
 
! Отговори
999 преди 2 години
Така се пада на ГЕРБ, ЗАЩОТО НЕ ВЪВЕДОХА УНГАРСКАТА СИСТЕМА: 199 ДЕПУТАТИ НА 10МЛН. НАСЕЛЕНИЕ. 93 - ЗА ПАРТИИТЕ- ИЗБРАНИ ПРОПОРЦИОНАЛНО, ОСТАНАЛИТЕ 106 - МАЖОРИТАРНИ. ТУК ВЛИЗАТ ПОЗНАТИ И ХАРЕСВАНИ ХОРА ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ И НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ ПАРТИЙНА ПАРТИЗАНЩИНА КАТО У НАС!!! ТАКА ДЪРЖАВАТА ПРОСПЕРИРА!!! Поклон за Орбан!!!
130
10
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Ха-ха Патриотите въведоха семейно подоходно облагане - по 400 лв. отстъпка на дете от 2021. Повишиха минималната пенсия до 300 лв. Ускориха модернизацията на армията. Я обяснете какво постигна ГРОБ, че нещо ми се загуби ?!
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука в коментарите им хора които възхваляват Ссср. За какво говорим? То няма нищо по заслужено от сегашното дередже. Ше видим след 4 години каква промяна са донесли космонавтите. Слави и Мая корупцията ще изкореняват. Научна фантастика. По лесен народ за приспиване НЯМА
128
5
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ЧЕСТИТО НА ДПС+ ДБ+ИТН+ ***= ПРАВИТЕЛСТВО НА ОЛИГАРСКИ 2.
127
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е Тулупа с крадливите ръчички да го няма.
126
7
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Споменатите "националисти" и "патриоти" са точно толкова патриоти и националисти, колкото кърджалийската е уважавана дама.
125
4
 
2
 
! Отговори
три пъти преди 2 години
УРА по тоз повод, попа да каже АМИН и да ги благосови
124
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега почва ерата на безвремието. Разкол, грабеж и споделена отговорност. С други думи без отговорност. После ше трябва да минат години да се навксат последствията от тоя кабинет. И Ганко пак се мина.Мая Манолова щяла комисия за полицейско насилие. Аз по-голямо полицейско насилие откакто тя се криеше по белите рейсове не помня. Ама народа е изключително гл**упав и ако са минали 3 дена нищо не се помни. Пародия и срамота. Но заслужено!
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацо и Каракочан ще гледат как другите крадат и лоясалите им сърца им няма да издържат дълго!
122
2
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А нюрнбергски съд ще има ли :)))
121
1
 
4
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
И ние пуснахме подарък 100 танка на северномакедонците...а за сън спокоен - няма, щото от Шмъркало бийч има думба лумба.
120
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
128 Децата ти спят спокойно, защото дойдоха комунистите на руския човек Радев и започна голямото лапане за вас.
119
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите са в канала и трябва да бъдат щастливи, ако на вождовете им се размине пандиза.
118
5
 
13
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Отдавна не бяхме виждали министрите да си заемат дружно местата в парламента. Браво. Това е добре.
117
5
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чак пък ера ... 4 годинки крадоха :)))
116
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. 89 г. китайците пуснаха танкове на площад Тянананмън срещу няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада и се прегръща със САЩ. Резултата се виждаме днес - къде е Китай, първата икономика в Света и къде е руската икономика.