Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността

Очакваме над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в бюджета
22 юли 2021 12:55, Петя Славова
168
Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване.

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев, който по-късно днес ще представи проект за актуализация на бюджета, предаде БГНЕС.

Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

Има повишаване на вноската за Европейския съюз заради Брекзит. И има около 200 млн. лв. за други разходи, каза още Василев.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като чисто технически няма как да се случи преизчисляването от 1 септември, тогава са заложени 50 лева, които се изплащат. Василев обясни, че коефициентът за стаж се вдига от 1.2 на 1.35.

Още по темата

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв.

С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

Максималният осигурителен праг, и размерът на максималният размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет, стана ясно от думите на Василев.

Той увери, че в актуализацията няма нито промяна на прагове, нито на данъци.

Василев каза, че актуализацията е била представена на пет от парламентарно представените партии, като ДПС не са поискали предварително да се запознаят с проекта.

Финансовият министър каза, че увеличените пенсии няма да лишат възрастните от възможността да получат енергийни помощи и добави, че размерът на помощите дори е увеличен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 161.На тези които са си плащали данъците и не са крили доходи! Изкуственото вдигане на минималната пенсия отказва все повече хора да си плащат данъците! Защо 40 години да се осигуряваш на реалните си доходи като накрая ще взимаш колкото тия дето са ги крили и са си ги харчили за тях си? Не е нормално индивид с никакви данъци да взима пенсия колкото човек които всеки месец са му удържали по 50-100 лева! На това му се вика комунизъм! Мързеливия да взима колкото работливия.
142
3
 
4
 
! Отговори
Rеее преди 2 години
Въпросният господин да отговори кому е нужно да се вдига максималната пенсия. Това е крайно нелогична стъпка. С тези пари могат да вдигнат още малко минималната пенсия.
141
3
 
1
 
! Отговори
един някой пенсионер преди 2 години
трябваше да не работя нито един ден ,та си живея добре в новата пенсия. А тези с 40 и кусур стаж да гладувам. Подаяния и смешки с пенсионерите. Цените вижте ,ценииитеее!
140
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Разбира се!Сега с 300лв минимална пенсия пенсионерите са бедни,а с неговата минимална 340лв(или 369 до линията на бедността) няма да бъдат.Абе,Харвардски възпитаник,ние може и да не сме учили там,а в майка-България,но не сме балами.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От бедността може да се излезе, когато най-мини пенсията / социалната помощ е на самия праг на бедността. И без разни мити измислени условия и условности. Ама бил имал мално парици в банка, та вофиш ли, ксъо ги похарчи, ще юу вдигнат мизетната пенсия с 5-6 лв. Ако има милиони в банка е друго, но неможе да се остави човек до продршка тояга, и тогава да им се моли за помощ. Някайъв праг да се постави колко спестяванияса бариера пред най-ниските пенсии. Подигравка и гавра със старите хора!
138
3
 
6
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 2 години
Пенсията на един лекар е 330 лева колкото на ромите .Това е нашата красива България.- ромска държава
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Асен Василев се толкова се напъва да лъже пенсионерите! Няма да гласуваме за президент, ако няма сериозен кандидат за президент, съперник на овенния!
136
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 150Как от къде ще дойдат парите. Ще дойдат от растежа на БВП, който очакваме през следващите години. Нали уж сме развиваща се икономика, което означава, че поне на теория, би трябвало да растем с все по-високи темпове. Основният начин за растеж на една икономика, е чрез увеличение на вътрешното потребление. Увеличението на пенсиите веднага ще се отрази на потреблението... Та така.
135
3
 
5
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 141Първо, няма такива, които нищо не са внасяли, но взимат по 300 и повече лева пенсия. Тези пари се дават само на хора с пълен осигурителен стаж. За останалите се изплащат пенсии в намален размер в зависимост от осигуровките, които са успели да внесат. А тези без никакви осигуровки, взимат соц. пенсия, която е в около 150 лв...Второ, не ти ли идва на ум, че тези, които са взимали пари под масата, може да са нямали избор?
134
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев защо лъжеш хората? Защо мълча като мишка за цените? Тихо ги вдигнахте ***
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
раздавай идват още избори като свършат бате Бойко ще го пуснат да заработи още и после пак овладявай
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Немързеливите" забогатяха с ку фар чета в ръка и нечовешки далаверипо всички фронтове: строителство всякакво, храни с безогледно качество и ощ е много и дълго и т. н.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтите са безплатни.
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях,смях,смях.Подигравка.С 10 -12 процента УВЕЛИЧЕНИЕ бг.пенсионерите ще станат най богатите в Европа.Инфлацията ги е изяла тези 12 процента още преди да си получат големото увеличение.
129
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След две седмици няма да го има и сега е момента да обещава!
128
10
 
10
 
! Отговори
СИВ преди 2 години
Започна раздаването с големия черпак! Чиста проба купуване на индулгенция за президентските избори. Болшевишката държава се монтира, писледния гвоздей е президентството. Ще раздават на мързеливите, на парази'тираните бра'товчеди, за да натиснат "правилното" копче. Само, дето не казват от кого ще го вземат и от какво ще ни лишат. То се знае, че ще е за сметка на съзидателите, да им е яка гърбината. Забравете за европейски начин на живот. Щастливо завръщане в СИВ!
127
3
 
19
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Не се радвайте когато ви обещават увеличение на пенсиите, а треперете от увеличението на цените за които си мълчат. Ние направихме това за вас, е по правилно от, ние ще направиме това за вас.
126
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А работещите бедни, на МРЗ, без нищо под масата? Забранете плащането на заплати и междуфирмени плащания в брой! Нека заплатите да минават през НОИ и всичко да е прозрачно! Не може човек да живеее с 500 лв месечно, а работодателите да богатеят с коли, имоти и круизи! Това се вижда, особено в малките градове! Там заплатите не са мръднали от 3 години, само на документ са 650 лв.!
125
7
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Нали хазната беше опоскана? Освен това, защо всички пенсионери се слагат под общ знаменател? Някой работил 40 години, осигурявал се на добри пари с някой работил на черно, не внесъл и лев? Сега за да не умре от глад, ето ти едни 400 лв? Нали нашите деца ще му ги платят. Къде е стимулът за съвестните хора, които мислят по-далече от утрешния ден? Чисто комунистически, всички ще сте еднакво бедни, но от глад няма да има умрели. Какво си докарахме до главите само? Пак комунисти..
124
4
 
0
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До АнонименВнимавай с мокрите сънища. Употребата на Персил е наложителна.