Кой бил и кой бил бит на протестите? ГЕРБ срещу всички останали

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие
Обновена: 22 юли 2021 14:38 | 22 юли 2021 14:07, Камелия Цветанова
212

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБГНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

Още по темата
"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от ДБ призна, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат един протест.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЧЕРТАВА СЕ ФАКТА, ЧЕ ИМА ТЯСНА ВРЪЗКА МЕЖДУ СДВР, ОБЩИНАТА СОФИЯ В ЛИЦЕТО НА КМЕТА ФАНДЪКОВА И ФИРМАТА ДЕЛТА ГАРД, КОЯТО ДЕЙСТВА, КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО С ПОЛУПОЛИЦЕЙСКИ ФУНКЦИИ, ПОЛУЧАВА ЛЮБЕЗНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА И ДОРИ ОТНЕМА ЧАСТ ОТ ФУНКЦИИТЕ НА НСО. Е АКО ТОВА НЕ СЕ НАРИЧА ЧАСТНАТА АРМИЯ НА БУДА, ЗДРАВЕ МУ КАЖЕТЕ. ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА ПО ПОДОБИЕ НА КОМИСИЯТА ЗА АНТИАМЕРИКАНСКА ДЕЙНОСТ ОТ 50-ТЕ ГОДИНИ В САЩ И С ОГЪН И МЕЧ ДА ИЗКОРЕНИ ТОВА ЯВЛЕНИЕ !!!
144
3
 
9
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Демократите, срещу Импексовата БСПдирастия, и вибраторите от Дай България...
143
3
 
22
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Съгласен. Обаче искам да видя разследвани и всички провокатори, които къртеха и хвърляха павета. Искам да видя кой финансираше тези, които стояха на консерви сума ти време там. Кой нормално работещ човек може да си позволи това. Освен това съжалявам полицаите, които за една заплата бяха там, а говедата ги замеряха с камъни с риск за тежки травми. Търпението и безсилието на полицията. Ако това беше в Америка, която повечето ми давате за пример, много от отрепките щяха да са изпозастреляни.
142
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направили ви впечатление че имаше полицаи които на униформите си имаха череп и кости. Тези от коя мутренска групировка бяха така и не се разбра. А и няма кой да разследва.
141
15
 
10
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Всички полицейски шефове дали нареждане да бъдат обгазявани хората трябва да бъдат установени и съдени.Всички участници в кървавата сряда трябва да си получат заслуженото.Това не беше българска полиция.Това беше еничарски корпус на гербаджийската шайка.Съд и затвор за тази *** и ***.
140
13
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
Има депозирано предложение в НС от ИТН и ДБ за 20%съкращение в полицията и пре атестация на оставащите служители, така че скоро куртизанките на Борисов, полицай те щеси платят за всичко.
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е интересно , ако на едно ново правителство му се наложи да въведе някаква форма на принудителна ваксинация. И започнат протести по този повод , после и по други . И вземе , че настане патаклама по някое време . Дали полицията няма да бие протестиращите ....
138
4
 
12
 
! Отговори
огняновец преди 2 години
Нещо не ме се връзва идеята за разбиване и на прокуратурата. Досега не е имало такива преследвания на престъпността от най-високо. Просто тези хора бяха недосегаеми. И сега, когато започнаха реални действия срещу безконтролното им мародерстване върху цялата държава, се яви една "защитничка на правата" мая-общака, и се зае да ни освободи от човека, който единствен се зае с най-големите. А сега ми кажете, кой ще е най-облагодетелстван. Е, със сигурност няма да сме ние - българския народ.
137
11
 
4
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Аха, щом е така където видите тези отр..ки от герб им покажете народната "любов" зада им се намеси мозъка...
136
11
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 години
До 19 Апартмента Много сте ... семпли, гербавите ***. Нали гешефта е ваш човек, защо не го разследва? Мислите, че някой може да се върже на тази партенка? Нали му е публикувана декларацията, официално я е подал. Действайте, баретки и каскети!
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До служителя на МВРВие се провалихте в опазването на обществените и държавните сгради и имущество. Не опазихте и метрото от блокиране. Няма задържани, няма виновни.
134
6
 
15
 
! Отговори
До 159 преди 2 години
Предполагам си чувал за хора за които законите не важат и могат да вкарат всеки на топло? Ето ти го един такъв, господин Рашков.
133
9
 
29
 
! Отговори
19 Апартмента преди 2 години
И аз мисля, че трябва да има разследване за имотите *** Бойко Рашков. Няма как е бяла държава човек с честен труд да има 19 апартамента!
132
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служител на мвр съм и мисля, че и трябва да има разследване срещу полицаите - да се види има ли прекомерна употреба на сила.Ако има виновни да бъдат наказани или съдени - 21век сме - трябва да се стремим да бъдем бяла държава.Провокаторите също трябва да бъдат разследване и така.Няма как са започнем да сме бяла държава, ако няма ред.
131
5
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен То и с вас, троловете е така - всеки знае, че сте платени. Въпросът е докога?
130
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19 АВГУСТ 2013Г БТВ ПОКАЗВА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС- 14.40 Ч/ВИЖ С ГУГЪЛ/ МАЯ МАНОЛОВА- ЕДВА ЛИ ИМА ЧОВЕК В БГ КОЙТО ДА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ СА ПЛАТЕНИ И ИМА ТВЪРДИ ТАРИФИ, ТЕ СА ЕДНА НОВА ФОРМА НА ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ- КОСТИНБРОДСКА КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ДА СЕ ГАВРИШ С МАЙКИТЕ НА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЛЯТОТО НА 2020Г И КЪДЕ СА СЕГА ПАЛАТКИТЕ ИМ. ТАЯ Е ГОТОВА ДА КАЖЕ ВСИЧКО СРЕЩУ ПАРИ- ТОВА СЕ НАРИЧА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ.
129
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Анонимен Че какво общо има Европейската прокуратура? Или просто си тролите :)
128
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
146- МИНЧУ СПАСУФ ДА НЕ ХОДИ ПО РАЗНИ КАБЕЛАРКИ ДА РАЗКАЗВА ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ, А СЛЕД КАТО ИМА ФАКТИ ДА ГИ ИЗПРАТИ ДО ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА- НОМЕРЪТ СТАВА САМО С ЕДНО НАТИСКАНЕ НА КОПЧИТУ- КОЙ МУ ВЕРВА НА МИНЧУ...АА И ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА БИЛА КОФТАК ТЪЙ ЛИ МИНЧО...
127
5
 
6
 
! Отговори
минало бешело преди 2 години
Бил съм се бил напил, и съм се бил бил.
126
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И СЛЕД ТОЛКОВА ЦИРКОВЕ СЕ ПИТАМ КАК ЩЕ НИ СКЪСАТ @ЪЗА....ДОСЕЩАМ СЕ ЗА ББР, А ДАЛИ- КОЙ ДА ТИ КАЖИ БАТКУ НЕ СЕ ПОЯВЯВА- ЦИРКЪТ Е ПЪЛЕН...ЧЕРЕП РАДЕВ Е ДОВОЛЕН, КРАСИВОТО ВИЦЕ И ТО СИЯЕ...ТА ЧАКАМЕ, АМА НЯМА ДА Е ДЪЛГО ЗАЩОТО УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ УВЕЛИЧАТ ОТ 1 ОКТОМВРИ- ЗНАЧИ ДО ТОГАВА ЩЕ НИ СКЪСА @ЪЗА И ЩЕ БЕГАТ....