Кой бил и кой бил бит на протестите? ГЕРБ срещу всички останали

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие
Обновена: 22 юли 2021 14:38 | 22 юли 2021 14:07, Камелия Цветанова
212

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБГНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

Още по темата
"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от ДБ призна, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат един протест.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Победата на ИТН е закономерен резултат от 12 години европейско развитие. Факт!
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бития бит, евания еван - сега е време освен постовете във Фейсбоклука и да се работи, което очевидно не ви се отдава осбенно.
123
9
 
14
 
! Отговори
НЕАМ ДУМИ преди 2 години
137- НАПРАУ НЕАМ ДУМИ КО НАПРАЙ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО- ВИДОХМЕ МИСТЪР МУСКУЛ С 1 500 000ЛВ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НАП СТАНА ШЕФ НА НАП- НЕАМ ДУМИ КВА ГАВРА....
122
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С репресии и уволнения нищо не се постига. Къде са реалните резултати и добавената стойност от действията на служебното правителство?
121
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство няма нищо направено, а само приказки и слухове. Това, че Янев стои и козирува от телевизора, нищо не означава.
120
13
 
16
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Цялата дандания е да махнат прокуратурата и Радев да отърве затвора.
119
1
 
4
 
! Отговори
Хюсеин преди 2 години
Обичам естественно ароматни дами
118
5
 
8
 
! Отговори
НАЙ ГОЛЯМ ХАЙДУТ преди 2 години
УРАААААА- ДА ЖИВЕЙ НАЦИОНАЛНИЯТ ГЕРОЙ ДАМАДЖАН ТАРАШКОВ- Е КО ИМАМ БАСЕЙНИ ТОВА НЕ Е ТАКЪВ ЛУКС- ИСКАМЕ ДА РАЗБЕРЕМ КАК СТАНА МИЛИОНЕР ЗА ДА СТАНЕМ И НИЕ ТАКА...НОВИТЕ ГЕРОЙ СА ХАЙДУТИТЕ ОТ НАРОДА- НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ- НАЙ ГОЛЯМ ХАЙДУТ...ТЕ СА ПРОТИВ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ОТ НЕГО- ЗА СЕГА РАЗКАЗВАТ ЛЕГЕНДИ, А ПЕВЕЦЪТ НА ХАЙДУТИТЕ БЕЛОСЛАФ СЕГА УПРАВЛЯВА- УРАААААААА
117
7
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Лицемери са не само тези, които плащат за протестите, но лицемери са и онези, които мълчат и не говорят истината. Дишат лъжи и сами си вярват. Забравихте ли на какви маймуни ги правехте полицаите?Списъкът с ценоразписа на Божков?Ок взели сте пари. По силни са онези, които мечтаят БГ в светло бъдеще, а то е В ЕС и НАТО. Към Русия има мъгла и Радев ще бъде съден за всички поразии. Ще отнесе дори и вместо Божков.
116
10
 
8
 
! Отговори
Проблемът е преди 2 години
че не ги биха.
115
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УРАААААААААААА- ДОЙДЕ СВОБОДАТА- ЧАКАМЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ОТ ЗАТВОРИТЕ, НАЛИ ЗА ТОВА СА ЦИРКОВЕТЕ С ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР....
114
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб - граждани за европеиско развитие на турция
113
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале кой луд вярв на тия фалшиви кичозни снимки с чекмеджетата! Пълен фалшимент! Как издържат герб не знам! Тва комунистите няма такова болно зверско общество, ама тва си искме явно няма оправия
112
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мутри, ша биете а? айде сега на баламатума... през а н у са ще ви излезе.
111
15
 
8
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Съд и затвор за Гербавия башибузук пребивал и осакатявал мирно протестиращи граждани!! Много хора останаха инвалиди за цял живот след изтезанията от Бойковите заптиета!!
110
7
 
19
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ура-а-а, дойде свободата! Митьо Очите вече не е в ареста. Браво, целувки, рози! Скоро и Божков ще долети от Дубай, както Г.Димитров от СССР, навремето. Гответе му червения килим за самолета, а Доган ще е премиер, гответе си вазелин... Сами си ги избрахте.
109
6
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако ги бяха набили качествено щеха да ни спестят мъките да се правят на политици. Техните мъки също.
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ 2013Г СЛЕД МНОГО МЕСЕЧНИ МАНИФЕСТАЦИИ ПО УЛИЦИ И ПЛОЩАДИ НА ОЛИГАРСИТЕ ИМ ПИСНА ДА ДАВАТ МИЛИОНИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И НАМЕРИХА ПЛАМЕН КАТО МУ ОБЕЩАХА ДА ГО ИЗГАСЯТ Е ДА ДЕ АМА ТАКА ИЗГОРЯЛ ИМ БЕШЕ ПО ПОЛЕЗЕН ТА ТОГАВА ББ НЕ ИЗДЪРЖА И ПОДАДЕ ОСТАВКА, А ПОСЛЕ ДОЙДЕ И 2014Г И КТБ СИ ТРЪГНА А СЛЕД НЕЯ МНОГО БЪЛГАРИ ЗАМИНАХА В ЕВРОПА, ОЛИГАРСИТЕ СИ ПРИБРАХА МИЛИОНИТЕ ЗА ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИ ТА 2013Г СЕ ПОВТОРИ И СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ВРЪЩАНЕ НА МИЛИОНИ НА ОЛИГАРХИЯТА
107
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите простотията ще ги умори.
106
11
 
11
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Мачкайте герберунгелите , нека реват , нека пищят , прошка няма да има за никой от тях