Кой бил и кой бил бит на протестите? ГЕРБ срещу всички останали

Комисия в НС ще проверява полицейското насилие
Обновена: 22 юли 2021 14:38 | 22 юли 2021 14:07, Камелия Цветанова
212

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Това решиха депутати по искане на ИБГНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

"Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание", скочи бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от ИТН му отговори, че за пръв път чуваме бивш министър да каже, че полицията е използвана за политически цели.

Маринов призова изказването му да не се вади от контекста, защото "знаем как в едно шоу нещо извадено от контекста се налага като истина".

Маноил Манов от ГЕРБ обвини вносителите на предложението за създаването на комисията, че раздават присъди.

"Малко странно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на факти и обстоятелства и раздаване на присъди от парламентарната трибуна", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Аз не видях бити протестиращи, а бити полицаи, а в тъмните векове ни връща служебното правителство", каза още Маринов.

Манов настоя комисията да провери и посегателствата срещу служители на МВР.

"Ако някой е извършил престъпление срещу протестиращите граждани, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство, имаше опит да бъдат запалени, същите тези служители, които са охранявали колеги, те също са български граждани и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски граждани", мотивира се той.

Още по темата
"Не бива да забравяме, че по време на тези протести лица с криминални прояви, се опитаха да влязат в политиката", добави Христо Терзийски, последният МВР шеф в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от ДБ призна, че също е бил арестуван по време на протестите.

"За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме само такива, свидетели сме на унизително отношение и това бяха действия продиктувани от заповеди на политическите ръководители по това време", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП хората са омерзени, както българските граждани, така и служителите, които се използват по един или друг начин от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий извратен мозък един протест може да бъде преведен като метеж, като държавен преврат един протест.

"Има десетки примери за полицейско насилие, които бяха заметени. Като пример ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, докато си вършеше работата и прокуратурата не намери доказателства, за да започне разследване. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско управление", настоя тя.

"Ако у вас имаше малко срам, щяхте да мълчите, истината за случилото се трябва да бъде осветена, а и виновните трябва да си получат заслуженото", обърна се към ГЕРБ председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Комисията, която сформираха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: герб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе майор ли си или от полицията. Кой пък е този Тошко, на когото му пишеш. така станаха нещата в България, че се сменятимената на хората. Станислав станал Слави, Тодор станал Тошко, само Ахмед Доган все още не знае дали е Ахмед или Меди. Честито на комисиите в парламента, както и на тези, които ще ги консултира президента Радев. Ами Радев е президент, не е Първанов. Толкова за сегашните български политици.
164
2
 
12
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе Тошко какъв елит на нацията е бил в ареста? Та това са дрогираните от вашата чалга хора , унищожили цяло едно поколение!И виж как действа полицията във другите държави с води оръдия и сълзотворен газ!А вие искате да стои безучастна срещу камъните и бутилки Молoтов! Жалко трябваше и вие да пострадате да видим дали пал така ще говорите!Срамота никаква промяна не виждам от вас!
163
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До *** НашиХ бьют!(малка поправка:))
162
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Само как посърна Майчето Манолова на трибуната след като герберите напуснаха залата.Някак си изведнъж цялото й циркаджийство загуби смисъл,нямаше пред кого да прави маймунджилъци.Много правилен ход на ГЕРБ,а като няма и да участват в тази комисия,тея там няма да имат кого да дъвчат и затова ще подремват от скука.
161
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте как бият в европа,Та тогава ми говорете за протестери които са били бити!!!! Смешници!!!
160
3
 
13
 
! Отговори
Бой. преди 2 години
Абе хора на това ако викате бой!!!вие слепи ли сте как бия в двмократична Европа мале мале било бой хахахах
159
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мануил е рядко противен а Младен Маринов е толкова куха лейка,че два дена се смея като се напъне да изглежда интелигентен.
158
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На протестите Славчо и и сиета се криеха като мишки
157
1
 
2
 
! Отговори
Минетков преди 2 години
Наши бьют !!!
156
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В партия ГЕРБ е пълно с милиционери а и си беше 12 г пълна милиционерщина цялото управление
155
15
 
2
 
! Отговори
У-т по Българскиезик преди 2 години
ГЕРБ съкратено означава "Да Ви Три Букви Майката"
154
4
 
20
 
! Отговори
гледна точка преди 2 години
До 172. И колко бяха тия протестиращи, та да дава оставка веднага? Ами то всяка средна дори по големина партия може да изкара 20-30 000 души на протест. И какво, правителствата да подават оставка на три месеца. Смешен си.
153
5
 
29
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Тоя пък орангутан африкански за какъв срам говори? Ако е имало виновни за "евентуално" насилие, те са конкретни лица от полицията, а не депутатите. А протестърите нямат ли срам за паленето на полицаите и хвърлените срещу тях камъни, железа и бомбички?
152
0
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До 117 анонимник. Не се ли усещаш, че и ти си за разследване с тези разсъждения? А Хитлер харесва ли ти?
151
3
 
24
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Ами точно в извратения мозък на Манолова протестът имаше за цел да извърши метеж и да свали законно и легитимно избраното правителство.
150
3
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз не знам, ама както служебното фигурантско, така и сегашното 46-то НС не се занимава с нищо друго, освен с ГЕРБ и разни измислени случки от миналото. А ще разследват ли кой купи новите палатки с еднакъв цвят, кой купуваше свински уши, риба и домати за хвърляне? Това е не по-малко интересен въпрос
149
2
 
19
 
! Отговори
понеже преди 2 години
боко им се *** цело лято и есен да си развяват коня и да блокират кръстовища, сега същите мутри искат да се изкарат герои че са бити и репресирани от полицията. Затой требеше както правет в развитите демокрации - нарушаваш реда и не из пълняваш полицейско разпореждане - водни орудия и гумени куршуми. Иначе нема оправия с тая протестърска .***
148
20
 
4
 
! Отговори
Кой бил виновен ? преди 2 години
Виновен е тоя който събра полицията от цяла България да го пазят от разгневените хора , ами ако някой от тълпата беше хвърлил запалителни смеси или беше стрелял и после се беше намесила полицията-- като ти се иска оставката се дигаш и си тръгваш ,без да изправяш полиция срещу народа.
147
1
 
9
 
! Отговори
Атакист-чобанин преди 2 години
А нашият лидер Волен не ходи на протестите.Щяха да го бият у протестърите и куките.Мдаа.
146
17
 
6
 
! Отговори
ПОлицаите-- преди 2 години
-- опазиха власта на Бойко ! Излезнаха към 30 хиляди човека на протест -- Бойко закара полицаите от цяла България да го пазят ...Ние не сме Афганци нямаме оръжие- застава въоръжената полиция и човека остава на власт щото никой не трябвало да го сваля докато не дойдат изборите .Не съм съгласен че когато народа се вдига и иска оставка ти трябва да вдигаш полицията и да те пази . Подаваш оставка и не трябва да изправяш полицаи срещу протестиращи и да обясняваш,че протестиращите са отпадъка на общ