Пеканов: 20 млрд. лв. ще се влеят от Плана за възстановяване

Вицепремиерът призова за диалог с политическите партии
22 юли 2021 13:33, Елка Василева
34
Пеканов: 20 млрд. лв. ще се влеят от Плана за възстановяване
Снимка: архив, БГНЕС

20 милиарда лева ще се влеят в икономиката от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Още по темата

"С влизането в длъжност на служебния кабинет започнахме интензивна работа по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Атанас Пеканов.

Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време. "Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", добави вицепремиерът.

По думите му проектът за метрото се запазва. Атанас Пеканов призова за приемственост и диалог с политическите партии.

"Две теми остават горещи - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Необходими са амбициозни реформи. Трябва да има приемственост със следващото управляващо правителство", каза още Атанас Пеканов, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
бай грую преди 2 години
До Митев. Хе-хе, много бързо го оцени, за два месеца. Сега като му разклечат партиите в парламента целия план и като го върнат от Брюксел, ще видиш колко е компетентен.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както управлява служебния кабинет към българия потекоха милярди евро и инвестиции. Браво на правителството. Жалко че не е завинаги.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам правите разлика между - ще се влеят, бяха вляни в икономиката, бяха вляни в наши фирми от икономиката, бяха вляни в моя джоб.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панът за възстановяване беше изготвен от екип на Томислав Дончев след ДЕВЕТ месеца работа. Радьовите комунисти го гримираха малко в "зеленко" и така закъсняха, че не е ясно дали и догодина ще получим някакви субсидии - затова се разбързаха да правят кривителство, че да задържат Говорилнята и да искат заеми - при Боко имахме висок кредитен рейтинг, а при комунизма не е ясно Да не са луди тези от ЕС да дават пари на превратаджии? Май сте забравили как ни спряха субсидиите при Станишев и Орешарски
8
9
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Момче не споменавай цифрата защото боко тиквата ще получи инфаркт че не може да ги открадне
7
0
 
10
 
! Отговори
EMIGRANT преди 2 години
20 милиарда ще ви се излеят по офшорните сметки,ако обаче в ЕС балъците са също толкова колкото и в БГ,което обаче е малко вероятно!Но ти си мечтай и точи ли ги,нито е забранено,нито се плаща!Виж наивниците те глеткат и фиткат колко си умен,макар и с купена дипломка от Харвард!!
6
7
 
5
 
! Отговори
Митев преди 2 години
Ето това е компетентен, конкретен, можещ министър. Не като марионетките на Борисов и Пеевски, които целокупният български народ се увери, че в главите им е единствено как милиардите от Брюксел да се влеят в техния стан, чрез обръча от фирми.
5
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Аз не помня до сега да сме имали..не по-добро,поне на това ниво правителство...Ще бъде жалко,ако то бъде разтурено и на негово място дойдат новите ЛАКОМИ за КРАЖБИ креатури..Обаче тия 20 милиарда ще побъркат и без това побърканите мераци на "новите народни избраници".....Та не знам...Впрочем,ние отдавна сме доказали,че сме "Евтини на брашното и скъпи на триците"...
4
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ. НА ЗАГУБЕЛИТЕ НЕ ГУБЕТЕ КУРАЖ ИДВА СЛЕДВАЩИЯ ТИТАЖ
3
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
И ще се излеят в джобовете на олигарсите
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не е поредната комунистическа лапачка на народни пари.
1
0
 
13
 
! Отговори
Цирк дьо солей преди 2 години
Петорната коалиция няма да ги усети. За 12 години са така изгладнели, че ще ги изпапкат и ще питат за още.