Посланията на депутатите: ИТН кара политически пубертет

ГЕРБ се очертава да е агресивна опозиция, смятат специалисти
22 юли 2021 09:35, Петя Славова
27

Новите депутати се заклеха в парламента, а доайенът Мика Зайкова ги призова този път да съставят правителство. Липсваше обаче официално обръщение от страна на президента Румен Радев. Какви бяха скритите послания в първия парламентарен ден на 46-ото Народно събрание?

"Целият Министерски съвет беше там, което е сигнал за приемственост. Това е важно точно в този момент, защото накъсването на последователността от едни политики в други беше факт", заяви доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че на "Има такъв народ" им е трудно да започнат нормална комуникация с публиката и медиите.

"Като че ли карат форма на политически пубертет. Правят неочаквани действия, сърдят се, на другия ден са по-конструктивни. Може би е нормално за новосформирана политическа сила, която влезе в парламента през парадния вход. Необиграността на хората вътре по отношение на общуването с медии и публики... Пуснаха фишек с проектокабинет, той много бързо беше оплют. Нещо напълно очаквано. Сега го дават доста по-кротко", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации отбеляза, че вчера видяхме малко по-спокоен и умерен тон. Според него я няма онази конфронтация от 45-ия парламент.

"Президентът нямаше реч, но беше доста активен по време на изборите и преди полагането на клетвата. Имаше знакови послания, които не беше нужно да бъдат преповтаряни. Един от най-симпатичните моменти беше, когато президент и министър-председател вървяха пеша до парламента. Това показва някакъв вид нормалност и близост, отношение към държавността", коментира Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи с доц. Христов, че от ИТН минават през фаза на политически пубертет, но отбеляза, че имат по-зрял публичен натиск.

"Очакван ли е кабинетът? Да. Заявката за следващите 14-15 дни, че ще го направят с консултации, важен елемент беше създаването на мостове", изтъкна той.

"ГЕРБ е в изолация, нормално е да сочат с пръст останали. Въпросът е дали може да доведе до кабинет зрелостта, която вчера беше демонстрирана от така наречената четворна коалиция", каза още Киряков.

"ГЕРБ могат да бъдат доста активни и агресивни в опозиция. Могат да провокират дискусии, на които управляващите трудно биха могли да издържат. Това ще е техният тон. Това ще е начинът, по който ще опитат да се върнат на бял кон", коментира на свой ред доц. Христов.

Той подчерта, че математиката принуждава партиите да влязат в диалог. Отхвърлянето му е самоубийствен ход, убеден е събеседникът.

"Ако искаме този парламент да продължи, а виждаме все повече политически сили да изявяват такова желание, трябва да се влезе в договорки, които могат да произведат що-годе стабилно управление", поясни доц. Христов.


27
Още от Политика
Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ИТН дано да отстоява бълг интереси и не се подхлъзне под натиска на парите и ЕС затова гласувах за тях
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ГЕРБ също бяха съвсем боси в политиката през 2009 година, но бързо промениха държавната политика към това, което може най-добре - корупция и кражби
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен - Все някой се учи на гърба на народа - ________ - У нас е така от както се помня. Началниците, все свои хора, учеха се да управляват в движение. Затова през соца имаше следния лаф: У нас всеки работи това, което не му е работа и ни управлява този, дато от нищо на разбира! Традицията е здрава!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Добре казано - " политически пубертет". Ще ги чакаме да порастнат ли ? Че той животът ми ще свърши. Все някой се учи на гърба на народа. Колко поколения трябва да минат?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Политически пуберитет! Ха-ха-ха! С други думи: във възрастта на животното! !5-20 години и може някои от тях да възмъжеят!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слави както се прави на велик така се оставя да си правят с ИТН каквото си искат разни Маи и Ниновци. Нали искат д чегъртат ГЕРБ сега смятат, че всичко им е позволено. Няма такъв закон друга партия да ти се бърка в решенията. Ама Славиту го убедиха, че в името на изчегъртването всичко се решава от протестните партии. Които са пълни б......клуци.
21
0
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 4 дни
В проекта за правителство,итн предложи бивш служител на ДС за вицепремиер и министър на вътрешните работи,а сега може би ще бъдат включени само свързаните със задкулисието и перачите на пари,какъвто е и чалгаря с голата кратуна.(Гола,гола, ала пълна с идеи за непредсказуеми злини,които може де причини на България!)Това ли поиска за себе си полуобразован и опростачен, народе български?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И тея ще изчегъртват....
19
1
 
7
 
! Отговори
9ти Септември преди 4 дни
ГЛАДНИ СМЕ! МНОГО СМЕ! ДАЙТЕ СВОБОДА НА НАШИТЕ ОЛИГАРСИ! ДОЛУ ГЕШЕВ! ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС! КАТАСТРОФАТА Е ЗА ВАС, ПИНГВИНЧЕТА, НЕ ЗА НАС!
18
0
 
17
 
! Отговори
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ преди 4 дни
СЛАВИ И ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ СА ПАТЕРИЦА НА ДПС !!!
17
0
 
7
 
! Отговори
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ преди 4 дни
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ И СЛАВИ СА ПАТЕРИЦА НА ДПС !!!
16
1
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 4 дни
ИТН събира белите мечки с пингвините! Горките излъгани пингвинчета СМЕ!
15
0
 
11
 
! Отговори
ИЗЛЪГАХА НАРОДА преди 4 дни
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ ИЗЛЪГАХА НАРОДА !!!
14
7
 
3
 
! Отговори
Асан преди 4 дни
Сама Тиквата го нема у парламенто сигурно копа картофи у банкя :))
13
1
 
10
 
! Отговори
ИЗЛЪГАХА НАРОДА преди 4 дни
ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ ИЗЛЪГАХА НАРОДА !!!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едно е да искаш, друго е да можеш , а трето е да го направиш. Шейната на политическия цирк е пусната нанадолу и сега набира скорост. За достоен живот на хората няма да говорим той отлетя безвъзвратно. Съжалявам , ама след няколко месеца ще си спомняме за Борисов с тъга и надежда пак да се върне, но не вярвам след обидите , които понесе.
11
3
 
13
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 дни
"Един от най-симпатичните моменти беше, когато президент и министър-председател вървяха пеша до парламента" Служебен министър-председател, СЛУЖЕБЕН, назначена *** на президента! Ег*ти симпатичния момент. Абсурдно, не народно събрание, абсурдна "водеща" партийка, съставена от сценаристчета и палячовци с болни мозъци, вълчи апетит, нездрави амбиции, продажни принципи и пълна политическа неграмотност
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слави Трифонаки - пере милионите на Таки? Коя мафия дойде на власт?
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
герберскити cвини отрано са започнали да грухтят
8
1
 
10
 
! Отговори
dmx преди 4 дни
Хайде сега пак на избори до установяване коя мафия ще управлява. Мафиите трябва да удържат автономиите си и да се бият до смърт. Най-лошият вариант за хората е обединяване и преливане от мафия в мафия, каквото означават преговорите с БСП и ДПС