Протест пред ВСС, гледат искането за отстраняване на Гешев

Главният прокурор бил накърнил престижа на съдебната власт
Обновена: 22 юли 2021 10:02 | 22 юли 2021 10:00, Елка Василева
50

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

На свое заседание ВСС ще обсъди предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Пред сградата на ВСС се провежда протест.

Още по темата

От гражданско сдружение "Боец" влязоха в сградата на Висшия съдебен съвет, за да внесат своята подписка с искане за оставката на Гешев.

Обявиха, че подписката е събирана пред сградата на Съдебната палата в София по време на техните протестни действия.

Очаква се първа точка от дневния ред днес да бъде разглеждането на искането на правосъдния министър предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста, предаде БНТ.

За приемането на искането са необходими минимум 17 гласа.

Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

В него се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшит

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пияниците да си пият и да не се обаждат - те разбират от алкохол не от сьдебна система
43
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
5 платени тулупа ще ми определят съдбините на съдебната система. Ама слаб беше Боко, мнооого слаб. Абе прати полицията да ги смаже от бой, както Лукашенко и джуджето убиец правят с протестиращите в държавите си, пък кажи, че са платени от Черепа, което си е истина и приключвай въпроса
42
0
 
8
 
! Отговори
Уууууу преди 2 години
Хора, не виждате ли и не разбирате ли, че отново по старите изпитани начини ни премятат с комунистически каламбури. Божков, Гешев, Мая, Радев, "Пирогов", а всички си мълчат и траят за разтящите си ЦЕНИ и ИНФЛАЦИЯТА. Ще го усетите и разберете, но малко по късно и по трудния начин. Примери искате ли? Спомнете си Виденов и "великия" му финансов министър Румен Гечев, който още управлява и дава съвети.
41
1
 
8
 
! Отговори
Майора преди 2 години
С какво морално право Гошо от "Боец" протестира срещу Гешев , след като е изключен за кражби и корупция?И защп не скача срещи спонсора си Божков и други олигарси , кито са подсъдими?
40
7
 
3
 
! Отговори
до ГЕРБ преди 2 години
До кога вожда ви ще излага България пред света ?
39
4
 
3
 
! Отговори
''победите преди 2 години
И какво станЪ , първите ГЕРБ , станаха последни , ама пак са победили !?Тошко Африкански в Парламента , а Бойко стана за ПАРЛАМА извън Парламента -мента - мента !
38
7
 
3
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 2 години
Къде ви е Бойко , нали е ''победител '' , или сътворява ноФ КОЛАЖ !
37
7
 
4
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Да , ама не , Гешев няма необходимият ЦЕНЗ за тоя пост !А вие драскайте колко си искате !ПолитичеСко назначение от ГЕРБ !Защо политиката се настани и в СЪД. СИСТЕМА , КАКВО СА ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ КВОТИ ???
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един да почне да работи и веднага искат да го разкарат. Ей това е червената олигархия. От 30 г все едно и също. А после питате, защо никой и нищо не работи? Защо можещи напускат държавата? Ей за това! Защото започнат ли да работят както се изисква от тях, веднага ги уволняват. Нека всеки работещ с ума си човек да го осъзнае и да си помисли сериозно дали тук му е мястото и ако е навън, дали иска да се върни наистина.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо от "Боец" не се интересуват кога ще влязат в съда делата против Банев, Стайков и др., а действат като шпиц команда от 30-те години на 20-ти век. Не желаят да бъде закачан сенчестия бизнес на бившите комунистически дейци.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стъки, къде си?
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останаха още малко от парите на Божков. При Мая. А тя разпределя порциите на протестиращите.
32
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Почнат ли червени нещастници да говорят от името на "народа", значи си търсят саморазправа ,че са им потърсили сметка за извършените престъпления! Друго си е ,като бившия главен с прякора "Китката", който така и не разбрахме кога му изтече мандат!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъмни субекти с десетки висящи дела се разхождат на свобода без изобщо да им дреме. пак ли Гешев в виновен за тези безобразия?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тотален провал на знакови дела" Но нали присъдите се постановяват от българския съд? Защо никой не търси отговорност от съда затова, че пуска на свобода доказани престъпници?
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Падне ли Гешев излизам с плакат пред американското посолство с въпроса: Срещу какво ни продадохте на Путин, г-н Байдън? Кажете колко струва България?
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След задържани олигарси които малко или много са виновни примерно за състоянието на черноморието и много неща за които сте слепи, имиджа на прокуратурата беше издигнат до невиждани висоти, до сега това не се беше случвало, за жалост първото нещо ако те свалят ще е да се спрат тези проверки и ще си останем тъмен балкански субект.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна подкрепа за Гешев. Мачкай олигарсите и техните слуги. Мачкай руските агенти.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един единствен Иван Гешев стои все още на пътя на мафията, разбеснялата се хунта и престъпната олигархия. Махнат ли го пътят им към европарите е разчистен и ще могат да крадат безнаказано. Доста поизгладняха завалиите. Да се надяваме, че ВСС няма да се поддаде.
25
4
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Активните мероприятия на фигуранта и хунтата му продължават с пълна пара, тези от "Боец" дето ходят с един поп, са типичен пример за създадена с таен указ на преЦедента диверсионна група, предназначена да руши устоите на държавата и в частност правосъдната система в полза на олигархични зависимости и кремълски интереси..Преди за това служеха русофилите на Копейкин, дето горяха знамето на ЕС на яз.Копринка в присъствието на Румбата, а имаше и един негов съветник дето извършваше саботажи в Метрото