Радев: Скопие ще покаже зрялост, когато преустанови дискриминацията на българите

Трябва открит диалог на всички нива, поиска президентът
22 юли 2021 19:55, Красимир Ангелов
42
Радев: Скопие ще покаже зрялост, когато преустанови дискриминацията на българите
Снимка: Президентство

Преустановяването на дискриминацията на българите в Република Северна Македония ще бъде знак за европейската зрялост на страната, заяви президентът Румен Радев, който се срещна с ръководството на партия Граждански демократичен съюз от югозападната ни съседка.
 
Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС от страна на РСМ и аз съм убеден, че само с общи усилия можем да го постигнем, заяви още държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

Президентът определи срещата като позитивна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. По думите му, прекият диалог на всички нива за разрешаване на откритите въпроси между България и РСМ няма алтернатива в стремежа на югозападната ни съседка за постигане на пълноправно членство в ЕС.
 
Държавният глава оцени високо приноса на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на двустранния диалог на най-високо равнище.

"Време е тези първи стъпки да стимулират и институциите, и политическите партии в РСМ, да се ангажират с реализирането на огромния потенциал в двустранните отношения, а не с трупането на нови проблеми" призова президентът.
 
Румен Радев подчерта, че именно България е най-заинтересована от ускоряване на европейска интеграция на Република Северна Македония и очаква възможно най-скоро реални резултати в изграждането на добросъседски отношения.

“Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни“, заяви президентът.

Държавният глава отново изрази очакването на България за устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите и в обществените медии в югозападната ни съседка.
 
Председателят на партията Петър Колев отбеляза, че хиляди граждани на РСМ, които са българи по произход, с нетърпение очакват деня, в който страната ще започне преговори с ЕС, но това няма как да се случи ако продължава процесът на дискриминация. Петър Колев изрази и очакването си обществото да работи срещу силно изразения говор на омраза не само към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.
 
От партията ще работят и търсят решения за по-бързото преминаване през този "бурен период" в двустранните отношения и РСМ да може да започне преговори с Европейския съюз. Петър Колев обяви, че освен с институциите в България, от партията ще поискат официални срещи и с президента и премиера на Република Северна Македония, на които да аргументират своите виждания как може да се разрешат спорните въпроси.
 
"Ние сме убедени, че гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото възможности и мостове за надминаване на тези проблеми и възможност за по-скорошно и по-динамично европейско интегриране на Република Северна Македония", подчерта Петър Колев.

Той изрази и признателността си към българския държавен глава за последователната му позиция „най-добронамерено и искрено да чуе мнението и на българите, които живеят в Република Северна Македония“, за състоянието и перспективите пред двустранните отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
истината е, че преди 2 години
До Анонимен НИКОГА не съм срещал македонец в България, който да твърди, че е македонец по "националност"! НИКОГА! Ще го потретя - НИКОГА! А познавам толкова много от македонските и шопските българи (говоря за географско понятие, като Родопи и Добруджа например). На никой не му е минавало през ум да каже подобна глупост. Ето днес пак си говорех с един от Банско, казва ми, като дойдат тук - на български, братя сме, знаят много добре откъде произлизат. Тези проблеми политичарите от РСМ ги създадоха
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА 14 ПЪТИ В СТРАСБУРГ ЗА НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СЕ РЕШИ,ЧЕ НЯМА ДА БЪДАТ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ...ДРУГИ СИЛИ ТАМ СЕ НАСТАНИХА И ИЗМЕСТВАТ ЕС...ЗАТОВА И САМАТА ФРАНЦИЯ(ВТОРАТА ПО ЗНАЧИМОСТ ЕВРОПЕЙСКА ЧЛЕНКА) ЗАЯВИ,ЧЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЩЕ БЪДАТ ИЗВЪН ЕС.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12В БГ македонци нема, какъв обект на омраза са ? :)))
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за македонците в българия,които са обект на говор на омраза?за тях не се отнасят копенхагските критерии...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9Като не ни харесват, това си е техен проблем :)) Аз писах преди време, че могат спокойно да си отидат при Белград, на никой българин нема да му запука от това :)
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ? ХАХАХАХАХАХАХАХАХААХААААААААААААААААААААААААОТКРАДНАЛИ СМЕ БИЛИ "MAKEDONSKATA ISTORIJA"...ТИ НАИСТИНА СИ ПЛАТЕН, ЗАЩОТО ДОРИ И ЛУД НЕ МОЖЕ ДА ИЗРЕЧЕ ТАКАВА ФАНТАСТИКА!
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са хора ще си признаят че са българи, само дето гледат какво става в БГ и изпадат в ужас.... хахахаха :)) Ако некой се е съмнявал че българите са много криви, сега вече се е убедил :)
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали най-голямият проблем беше, че е открадната Историята !? Фигуранта прави кръгом, защото Европа му каза, че е смешно да обявява македонците за българи, а пък да ги обвинява, че са му откраднали Историята !
3
3
 
9
 
! Отговори
избори преди 2 години
фигурант , не се опитвай да трупаш актив , на есен напускаш .
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пускайте макетата в ес, нека страдат и те, и те са хора, ковид им е малко, трябва им и ес, ептен да се видят в истории
1
18
 
3
 
! Отговори
? преди 2 години
Каква дискриминация? А защо се крие, че ние сме откраднали Македонската история, а не те нашата?