Манолова: Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е редът на гражданите

Това беше последната консултация за съставяне на кабинет при президента Радев
23 юли 2021 16:37, Нели Христова
107
Манолова: Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е редът на гражданите
Снимка: БГНЕС

Ръководството на парламентарната група на "Изправи се БГ!Ние идваме!", начело с председателя Мая Манолова, потвърди пред президента Румен Радев, че ще подкрепи кабинет на промяната, но не и ако зад него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.

Това бе и последната консултация за съставяне на редовно правителство при държавния глава за деня.

"Формиране на кабинет не като коалиция, а около съгласие с приоритети - тази формула няма аналог парламентарната ни практика. Най-важно е намиране формулата за съставяне на правителство. Това е първата най-важната задача пред парламента. Всички граждани очакват тя да бъде решена в техен интерес. Новата формула за съставяне на управление, която се предлага, няма аналог в парламентарната ни практика. Формиране на кабинет не като коалиция, с разпределение на министерски кресла, а около съгласие с цели, приоритети и ценности. Важно е да се намери верният диалог, конструктивният дух на разговорите, които предстоят", обърна се към Мая Манолова държавният глава.

По думите му, важното и положителното е, че предлаганата формула позволява на всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната, икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, с бедността и неравенствата.

"Вашата Парламентарна група, макар и най-малобройна, е важен и ценен партньор в този диалог. В Народното събрание е мястото да се търси консенсус и да се намери решението на това трудно уравнение", добави Румен Радев.

Извели сме на преден план важните теми за гражданите, свързани с техните доходи, обясни Мая Манолова. И напомни, че от коалицията искат преизчисляване на пенсиите, компенсации за бизнеса, особено за малките и средните фирми, за подкрепа на децата и семействата, за майките на деца с увреждания, подкрепа на гражданите срещу монополите, както и ревизия на управлението на ГЕРБ.

Имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната за истинска и дълбока съдебна реформа, включително за преустановяване на порочния модел на еднолична власт на главния прокурор, каза още Манолова.

Около тези политики, които са важни за гражданите, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една партия. Това очакват хората, заяви Манолова.

Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, би била неприемлива за тях, категорична бе лидерката на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Манолова посочи, че от формацията биха подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста. "При първия сигнал, че се правят тънки партийни сметки и политически инженеринг, нямаме никакво съмнение да се върнем там, откъдето дойдохме - на площадите.

Не искаме постове, не сме кандидати за такива, като гражданска формация призоваме партиите да загърбят своите партийни интереси и сметки, за да бъде сформиран кабинет, каза още Манолова. Няма да допуснем извиване на ръце и шантажиране на участниците в следващия кабинет чрез конструкцията на "златния пръст". Ще настояваме всички решения в парламента да се вземат публично и прозрачно, а всяка партия да обяснява защо подкрепя или не закони, които са в интерес на гражданите, категорична бе Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
манолова галева бошкова НАРОДА ТЕ ГЛЕДА И ТИ КАЗВА НИЕ ИДВАМЕ
42
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Важното е да изчегъртаме ГЕРБ да не крадат, кой ще управлява няма значение, другите са чесни, няма да крадата, първата задача е да сложиме каквото и да е правителство да изчегъртаме ГЕРБ.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мене ИБГНИ по ме кефи от ИТН и ДБ.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТВРАТ !!!!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият зам.-шеф на Парламентаот ДПС: Васил Левски е бандит,нарушаващ османски закониМукаддес Налбант е скандално известна с доклада си, в който пише, че Васил Левски е бил закононарушител в Османската империя, която изпълнявала задълженията си.Налбант е бивш заместник-министър на образованието от квотата на ДПС, която искаше да бъдат цензурирани уроците за Христо Ботев и Иван Вазов. Днес Налбант отново е на висок пост, като заместник-председател на Народното събрание.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горчивата истина е, че промяна няма да има, тя е невъзможна да бъде осъществена от същите лица, най-много са възможни жалки козметични корекции и изобилно лъжливо говорене...
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледах отрепките на откриването на парламента , нямам голяма надежда за оправия на ***.
Преди 3 седмици поредния приятел замина, този път за Германия.Каза, че след като 1 път се върнал преди години в ***, втори път докато е жив няма да направи тази грешка отново.
36
2
 
7
 
! Отговори
МАЙЧЕТО преди 2 години
Манолова: Ще подкрепим всеки кабинет който ми отива на костюмчето. Това райе по стените тук и възрожденската декорация приляга повече на мен отколкото на Илянчето, помислете над това, президент Радев! ))
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и на САЩ щеше, да е трудно, да ни спрат в развитието, ако бяхме единни. Но, къде търсиш у комунистите, грижа за държавата, те я имат само на думи, докато се доберат до властта, за да си вземат привилегиите, с които са свикнали. Вървим стремглаво надолу. После, САЩ щедро, ще ни подадат "приятелска" ръка. Няма по-голям обаче провал, от този, да влязат метежниците, организирани от Русия, в Капитолия,, свещеното място на демокрацията. Днешните световни лидери, никога не са били толкова слаби.
34
4
 
6
 
! Отговори
Майче червено преди 2 години
позитанско зайче, говориш много но пък знай, че...ще те оплетат.
33
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Брей тая Мая бе - уникално нахално и елементарно същество.Може да ти направи статукво може и да ти смени.Как изглежда човек който гласува за такива - виждал ли е някой.
32
4
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Дневният ред на кои граждани бре сестро Галева, на тези дето са на почивка в Дубай или на тези дето след Костинбродската афера и фалита на КТБ отпътуваха за Сърбия ... иначе Майчето вече подкрепи служебният кабинет на фигуранта, като предложи той да бъде припознат и от новото правителство ... !!!
31
5
 
15
 
! Отговори
защо бе преди 2 години
Галеви ще се връщат в правителството.
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече започвам да мисля, че всичко става с подкрепата и на САЩ. Вероятно, Щатите са приложими старата си тактика, щом видят, че някой върви нагоре, става силен, с неговата държава, слагат ръка върху главата му и го бутват обратно, надолу. Путин чака на края, като лешояд.
29
3
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Дневния ред е 60% не ви искат :)))
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иде редът на протестърите на Мая.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе хе, как се гледат Радев и мутресата от ***. Деси ако ги види, като нищо ще й метне некое кроше.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напушва ме на смех винаги като прочета името на партийката на Майчето - "Изправи се БГ!Ние идваме!" :)) Да видим кой от статуквото ще поканят, без ГЕРБ явно :)
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно греша, но как стана така че гласувайки за ИТН вкарахте в властта комунистите като манолова, дончева и подобни? Направихте нищожеството радев несменяем диктатор? Как ги правите тези неща в България? Дали има връзка после че е най бедната страна с ЕС?
24
3
 
19
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Кои граждани, Галева??? Олигарсите, приватизаторите, боядисаните в розово червени доносници и ченгета, отровните, дето от паветата превзеха НС? Петте %, които те "подкрепят" с парите на Черепа?