МВнР предлага гласуване по пощата за българите в чужбина

Външно препоръчва и сформиране на район "Чужбина"
Обновена: 23 юли 2021 13:38 | 23 юли 2021 13:37, Елка Василева
24
МВнР предлага гласуване по пощата за българите в чужбина
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи ще предложи промени в изборното законодателство с цел възприемане на гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация на тези, които искат да гласуват, както и сформиране на Районна избирателна комисия "Чужбина". Това каза министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.

За първи път външно министерство не беше упреквано, че не е изпълнило ангажиментите с изборния процес в чужбина, каза министърът и допълни, че не са се сбъднали опасенията, че гласуването в чужбина няма да е прозрачно.

Промените в изборното законодателство облекчиха начина на гласуване на българите зад граница, нямаше опашки, но създаде трудности при организацията, посочи Иван Кондов, председател на Работна група "Избори" и постоянен секретар на МВнР.

На последните избори в чужбина са открити 782 секции, което е рекорд в сравнение с предишни избори. За сравнение през април са били 484.

Секции е имало в 68 държави, гласували са 173 843 български граждани, което е с 4 процента по-малко от изборите през април, каза Калин Анастасов от работната група. По думите му в чужбина българите са избрали да гласуват с машини. 129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии, каза Иван Кондов. По думите му решението на този проблем може да е активната регистрация.

25 000 български граждани са се регистрирали предварително за изборите, но не са отишли да гласуват, посочи Анастасов и допълни, че предстои да се анализират причините за това.

Транспортирането на над 40 тона материали и машини е организирало МВнР в последния месец и половина до различни краища на света. До 25 юли предстои да се върнат в страната всички машини за гласуване, към момента 125 вече са в България.

От МВнР прогнозираха, че за предстоящите президентски избори ще се открият повече секции в чужбина.

МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, а институция, която е призвана да защитава националните интереси на страната и българските граждани в чужбина, отбеляза министър Стоев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
БТВ преди 2 години
- Драги, зрители, току що (два дни след изборите) дойдоха два тира с писма на гласували наши сънародници от Африка и - О,о, чудо, всички там са гласували за една партия! И така, имаме обрат в изборните резултати! Всичко е легитимно, потвърди Председателят на ЦИК. Забавянето на тировете с бюлетини е било по обективни причини.
20
0
 
1
 
! Отговори
Манипулиране на вота преди 2 години
*** после и доказвай, че не си гласувал с писмо от чужбина! Всички от списъците ще са гласували по пощата за нужната партия, а дали живите и починалите хора от изборните списъци в чужбина ще го знаят, това е съвсем друг въпрос. Нищо не ще може да се докаже.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях! Нема нужда да ми пращате Джънк Мейли, ясно е, че можете и сами да ми попълните формуляра за гласуване и да маркирате "правилното" квадратче!
18
0
 
8
 
! Отговори
Лукаво си е! преди 2 години
Нали се досещате, че необходимия брой писма от чужбина (от далече) ще идват след края на изборния ден и ще обръщат вота.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гацо не си от Пещера ,а от пещерата.
16
0
 
4
 
! Отговори
И още решили ... преди 2 години
Доставянето на писмата на гласувалите по пощата ще се доставя с червени тирове до ден-два след края на изборния ден.
15
4
 
3
 
! Отговори
Всевиждащ преди 2 години
До халтавия Щерю:Ще ви секнат благите "50-тачки" които ви ги пращат от Банкяи ще ви се наложи да отидете в Бюрото по труда, драги !
14
8
 
3
 
! Отговори
Гацо от Пещера преди 2 години
Всички методи са позволени, докато не се смачкат гербераститеи тяхната парламентарна група се изравни с тази на ДПС, не повече от 10-15 човека !
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не може да се гласува извън държавата, в която се правят избори. Проверете и ме поправете. Може и да има някъде такова животно.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАПРАВО ЗАКРИВАЙТЕ ДЪРЖАВАТА АКО ПОЗВОЛИТЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ!!! ЩЕ СЕ КУПУВА ВОТА И ЩЕ ПУСКАТ ПИСМАТА ОТ ИМЕТО НА ХОРАТА. ДРУГИ ЩЕ ОПРОЩАВАТ ДЪЛГОВЕ КАТО ПОПЪЛНЯТ ПРЕД ТЯХ ПИСМАТА. МИСЛЕХ, ЧЕ НА НЯКОИ ИМ ЛО ПА ДЪС КА ТА... АМА ТО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ИМ ЛО ПА ЦЯ ЛОТО ДЮШЕМЕ. НЯМА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ АКО ПОЗВОЛИТЕ ТОВА. БЕЗСРАМНИЦИИИ!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ВСИЧКО.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха,чубурашку копрофилчето е доносник
9
3
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
- Как пък Резил Радев или един от БСП лидерите не се сети да се извини на ГЕРБ, че предишните избори без машинно гласуване били манипулирани. Машинният вот показа същите изборни резултати и показа на яве, че предишните избори НЕ са били манипулирани! Но нито една дума за това! Сега ще трябва да пробват и с пощите - най- съмнителният и компрометиран в историята начин на гласуване.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече секции се отвориха , а гласувалите по малко. Сега и район чужбина. Гласуване само по месторождение , който иска ще се върне и гласува на място . Не само реване .
7
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Като не стана и с машини - ще пробват, като лукавия Джо Байдън, с изборна манипулация по пощите. Ако и това не сработи - очаквайте военен преврат в България и завой към Русия...
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз искам да знам защо българските граждани гласуват по различни правила в зависимост от това дали са в Бг или са извън??? Не трябва ли да има еднакви закони и регламент за всички?
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След калиткото очакваме по-късно включване и от чибурашкинъ.
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калиткото пак е на амбразурата. Повтаря де.б.илщините на Еднокнижния си началник.
3
3
 
17
 
! Отговори
Стига бе преди 2 години
Такова гласуване по пощата ще е абсурдно, защото е широко отворена врата за безконтролно купуване на гласове. Същото е и с електронно гласуване. И в двата случая виждам как едни раздават пари на 4 очи, след "правилното" гласуване. Почти същото беше гласуването за БКП преди 32 и повече години. Дано има пълен провал тази глупава идея.
2
4
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
"МВнР" май се готви да приложи в България негативния опит на всички отречени практики за гласуване както в Европа, така и по света ... след машините на Мадуро идва ред и на гласуване по пощата, където в ЦИК ще пристигат колетните пратки на купения и изфабрикуван вот ... почвам да си мисля че зад подобни абревиатури вече не стоят български министерства и институции, а някакви туморни образувания на радевата хунта, заченати по кремълски образец с благословията на Черепа ... !!!