Рашков дава Гешев на прокурор, иска наказателно производство

Целта на публикуването на данни от СРС - притискане на държавния глава
Обновена: 23 юли 2021 10:15 | 23 юли 2021 10:08, Камелия Цветанова
115
Рашков дава Гешев на прокурор, иска наказателно производство
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков настоява да бъде образувано наказателно производство срещу главния прокурор Иван Гешев за разпространение на данни, събирани със СРС.

"Ще сезирам на определено ниво прокурор и ще видим дали ще има образувано наказателно производство. За изнасяне на данни от СРС-та има осъдени и сега въпросът е трябва ли да има образуването наказателно производство спрямо Гешев. Нито един прокурор не се престраши да го направи", коментира Рашков.

Той обясни, че данни, събрани със СРС, не могат да се изнасят в публичното пространство, те могат да се ползват само за нуждите на наказателното производство.

"Изнасянето на разговорите на президента във връзка с отправеното до КС искане за тълкуване има или няма имунитет държавния глава на сайта на прокуратурата няма за задача и цел да съдейства за делата, а целта на Гешев е конфронтация и притискане на държавния глава", скочи Рашков.

Още по темата

Според него Гешев избирателно публикува данни, с цел да прави внушения.

Става въпрос за публикуваните данни от СРС-та, които прокуратурата разпространи в края на януари 2020 г. На разговор на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков относно проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

"Целта е политическо компрометиране на държавния глава", отсече Рашков.

"Президентът е с най-висш имунитет и след като е станало ясно, че той е едната страна в разговора, трябва да се спре подслушването и събраните данни да се унищожат", настоя той.

Рашков отсече, че докладът, който е изготвил и е предоставил на правосъдния министър Янаки Стоилов, на базата на който беше поискано предсрочното освобождаване на Гешев, не е политически документ.

"Миналата годна не съм бил член на политически кабинет, а съм бил преподавател в университет, можех да внеса този доклад само чрез правосъдния министър, но знаех, че няма смисъл да го дам на предишния министър", обясни Рашков.

"Материалът е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, които са изпратени от професионални организации. Съюзът на съдиите три пъти е сигнализирал ВСС, адвокатски съюзи също са изплащали сигнали, но ВСС не е обърнал никакво внимание на тези сигнали, а сега когато същите тези сигнали са част от този материал, който е внесен от правосъдния министър, те казват, че сигналите са с изтекли срокове", посочи Рашков.

Той добави, че още от встъпването на Гешев в длъжност са постъпил ли много сигнали към ВСС и към президента, но на тях също никой не им е обърнал внимание.

„Досегаем е главният прокурор юридически и както видяхме вчера недосегаем е нашият главен прокурор фактически и това, защото ВСС не се състои от хора с високи нравствени качества“, обобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Бойко РашковИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари