Рашков дава Гешев на прокурор, иска наказателно производство

Целта на публикуването на данни от СРС - притискане на държавния глава
Обновена: 23 юли 2021 10:15 | 23 юли 2021 10:08, Камелия Цветанова
115
Рашков дава Гешев на прокурор, иска наказателно производство
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков настоява да бъде образувано наказателно производство срещу главния прокурор Иван Гешев за разпространение на данни, събирани със СРС.

"Ще сезирам на определено ниво прокурор и ще видим дали ще има образувано наказателно производство. За изнасяне на данни от СРС-та има осъдени и сега въпросът е трябва ли да има образуването наказателно производство спрямо Гешев. Нито един прокурор не се престраши да го направи", коментира Рашков.

Той обясни, че данни, събрани със СРС, не могат да се изнасят в публичното пространство, те могат да се ползват само за нуждите на наказателното производство.

"Изнасянето на разговорите на президента във връзка с отправеното до КС искане за тълкуване има или няма имунитет държавния глава на сайта на прокуратурата няма за задача и цел да съдейства за делата, а целта на Гешев е конфронтация и притискане на държавния глава", скочи Рашков.

Още по темата

Според него Гешев избирателно публикува данни, с цел да прави внушения.

Става въпрос за публикуваните данни от СРС-та, които прокуратурата разпространи в края на януари 2020 г. На разговор на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков относно проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

"Целта е политическо компрометиране на държавния глава", отсече Рашков.

"Президентът е с най-висш имунитет и след като е станало ясно, че той е едната страна в разговора, трябва да се спре подслушването и събраните данни да се унищожат", настоя той.

Рашков отсече, че докладът, който е изготвил и е предоставил на правосъдния министър Янаки Стоилов, на базата на който беше поискано предсрочното освобождаване на Гешев, не е политически документ.

"Миналата годна не съм бил член на политически кабинет, а съм бил преподавател в университет, можех да внеса този доклад само чрез правосъдния министър, но знаех, че няма смисъл да го дам на предишния министър", обясни Рашков.

"Материалът е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, които са изпратени от професионални организации. Съюзът на съдиите три пъти е сигнализирал ВСС, адвокатски съюзи също са изплащали сигнали, но ВСС не е обърнал никакво внимание на тези сигнали, а сега когато същите тези сигнали са част от този материал, който е внесен от правосъдния министър, те казват, че сигналите са с изтекли срокове", посочи Рашков.

Той добави, че още от встъпването на Гешев в длъжност са постъпил ли много сигнали към ВСС и към президента, но на тях също никой не им е обърнал внимание.

„Досегаем е главният прокурор юридически и както видяхме вчера недосегаем е нашият главен прокурор фактически и това, защото ВСС не се състои от хора с високи нравствени качества“, обобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Бойко РашковИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете му охраната от НСО, той сам ще подаде оставка, ако НСО започне отново да го следи всеки ден. Ще бяга от работа и заедно с Вожда си ще избягат в Турция.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, ако чуете РадеФ официално по ТВ или в парка да казва, че е шоуонин-предател, да си изключите ТВ и да се самоубие те, за да не изтече такава информация, щот той има имунитет! Ама срещу моя шут, няма, и ще го разбере с гласът ми на изборите!
89
8
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Един голям поклон на Бойко Рашко. Истински българин и мъж с чест и достойнство.
88
2
 
3
 
! Отговори
адв.Гена Стоилова преди 2 години
Българинът по правило е продажник и неблагодарник !Надявам се, министъра да е намерил някой по-страхлив прокурорвиждащ че "палачинката" се обръща, за да подгони корумпирания Каскет !
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както прокурори могат да обвинят политици, а съдии да ги осъждат - така и политиците трябва и могат да реформират, променят и изискват от съд и прокуратура. Няма недосегаеми в демокрацията. Прокуратурата ни не трябва да е като в диктаторите режими. А за съжаление - май е
86
1
 
2
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Предлагам да направим серия от 90 съботника,с което да почетем нашето минало начело с дрогаря ленин.Носете си кирки и лопати и се разпределете на по 10 метра на човек по всички магистрали и улици построени от ГЕРБ!Да влязат и хора в метрото и да почнем да копаем и чегъртаме!!Подпалете мотриците,които са от Германия и запада,оставете само рузките !!Разровете софийските булеварди,хвърлете бомби в пречиствателните станции!!Мутрата направи всичко това с нашите пароци!Доле ЕС и НАТО,Венсеремос!!
85
1
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Гешев бил милиционер,а Ражков милиционер и милионер?!Коя от двете комбинации е по взривоопасна и подлежаща на свиреп контрол от страна на независим прокурор?!Укоримо е ,че Гешев е завършил школа на МВР,а не е окуримо да ти купят диплома по право и да бъдеш 20 години несменяем шеф на следствената служба и при комунизма и при демокрацията и от 3000 дела да придвижиш 3 към съда,а за останалите да кешираш и да си построиш имотна империя със салтанати,бани тоалетни и да го играеш борец с корупцията?
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Какво следва ..... Гешев си го премества в другия крачол и веднага възлага на някой прокурор да разследва имотното благосъстояние на един комунист ,който цял живот е бил чиновник , а се оказва милионер !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ------/////------- Е, хайде да видим дали така ще стане?
83
11
 
8
 
! Отговори
Псиахиатър преди 2 години
Жесток страх тресе Фигуранта ! Впрегнал е цялата държавна машина и институции да махат Гешев , защото Гешев го държи на мушка и след 3 месеца Фигуранта ще е с белезници. Страх,страааах ,голем страх ,Фигуранте! Бихме казали ужас , защото си национален предател !
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога този разплут чиновник ще си получи заслуженото? От къде са 19-те имота и 12-те WC-та , с които се е нагълтал. Няма ли най-после да му приседнат?
81
3
 
5
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Гешев си го премества в другия крачол и веднага възлага на някой прокурор да разследва имотното благосъстояние на един комунист ,който цял живот е бил чиновник , а се оказва милионер !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
80
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата да се самосезира и да разследва произхода, на имотите на Рашков, жена му и членове на семейството му, ако има такива. 19 имота?!
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луд за връзване.
78
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е възможно държавен чиновник да притежава 19 (ДЕВЕТНАДЕСТ) недвижими имота? Как ги е придобил? От къде са парите? Само кенефите му са 12? С него стават 13! рашкоф трябва да отговаря пред народа! Как е забогатял този мастит чиновник?
77
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега дават на живо Консултации на Президента на РЕпублика България г- н Румен Радев
76
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунтата успя да премахне Борисов, но с Гешев, ще видят бая зор. Докато накрая се удавят в собствения си бълвоч от злоба и омраза!
75
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАШКОВ, МАЧКАЙ ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ ГНИИДИ, ТИЯ НЕКА ПАДАТ В НЕСВЯСТ, ТОВА Е ЗА ПО- ДОБРО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ!
74
12
 
17
 
! Отговори
Слагайте минуси !!! преди 2 години
Нищо няма да остане от партията....на Буци при още едни избори....твърдо съм ЗА !!!! Премахване от властта на ГЕРБ... изкореняването им е задължително за една светла България !!!
73
13
 
14
 
! Отговори
Трябва преди 2 години
Служебното правителство свърши повече работа от колкото ГерП за последните... години...да не кажа за всичките им години на власт !!! Така че е напълно разумно да остане служебното правителство.....за постоянно....толкова ги е страх Герберчетата от него...че сами ще си подадат оставките няма да остане и следа от тази измамна мутренска организация/партия !!!
72
2
 
10
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
До ХехеПроблемът е в показването на едните арести по телевизията, от въоръжени служители, а в другия случай, от невъоръжени и тайно от очите на обществото. Освен това в президентството са използвани служители на Бюрото за защита на свидетели ни в клин ни в ръкав, както обяви Рашков. Иначе главния прокурор трябва да си остане за да има вече реално разделение на властите и новото правителство в което са например прокопиевите да не може да краде. БЪЛГАРИЙ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕШЕВ ЩЕ ДРЪПНЕ ТАКА!!!