64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
507
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2017 г., когато Борисов и ГЕРБ тръбят за пореден изборен триумф, през май кабинетът Борисов 3 стартира своята работа при едва 32% обществено доверие и 68% недоверие! Парламентът, доминиран от ГЕРБ започва работа при 24% доверие и 66% недоверие. Това обаче е най-доброто постижение, защото месеци по-късно доверието в НС се смъква до 12%. Такъв срив статистиката не помни.
506
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Радев я кажи заплашихте ли ги или ги купихте Слави и Тошко за да обърнат платната и да ти вървят по акъла. Щото изглеждат уплашени и двамата.
505
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
594 Ако си милцонер, трудно ще ми е да застана срещу теб,само защото мечтаех да стана и аз милцонер и изпитвам уважение, немога да кажа за Рашко или Радев същото.Но ако не си, слагай си бинтовете и кажи, къде да дойда, ще долетя от Конго и ще ти покажа изкуството на Бонго))
504
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я видим тая работа. Пилците се броят на есен!
503
6
 
23
 
! Отговори
ГАЛЪП INT. преди 2 години
ГАЛЪП НА КЪНЧО СТОЙЧЕВ ОДОБРЯВА СЛУЖ.КАБИНЕТ + пРЕЗИДЕНТА. ПРЕЗ 2005Г. КЪНЧО СТОЙЧЕВ ПОЛУЧИ КАТО ПОДАРЪК ОТ БСП 103 МИЛИОНА ? + 1000ДКА ТЕРЕН НА САМИЯТ МОРСКИ БРЯГ ДО БАЛЧИК И СИ ПОСТРОИ ГОЛФ&СПА -БЛЕК СИЙ РАМА . В ЗАМЯНА , ГАЛЪП -БГ ЗАПОЧВА ДЕНОНОЩНО ДА ПЛЮЕ ГЕРБ И ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ ББ. И ДА ХВАЛИ БКП/БСП И РЕЗИЛДЕНТА ... ВСИЧКО ОТ ГАЛЪП Е 100 % ФАЛШИВО ...
502
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да 602, ББ е виновен! Целият този цирк нямаше да го има!
501
9
 
27
 
! Отговори
Стенли преди 2 години
Ако навремето Борисов не беше играл умишлено с Цецка Цачева днес генерал Радев щеше да е просто един офицер от запаса.
500
10
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
64,3% тлъста лъжа!
499
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Галъб? Кой вярва на Райчев? Райчев е този, който обяснява на Слави за политиката в шоуто му, за да чуем и ние.
498
7
 
28
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Това е агенцията на Кънчовците, тия с голф игрището. Това е че гесарска агенция и целта на проучванията, които пуска по мадиите е да манипулира и обработва обществено мнение тоест ви вземат за балъци и ви казват какво мислите. Явно от рано почват с обработката за президентските избори и още по явно е че общественото мнение се манипулира а изборните резултати се контролират, за да се избере този, който ченгетата са решили. Никаква демокрация няма, нито честни избори, Херо коли и беси.
497
5
 
30
 
! Отговори
Митев преди 2 години
До 64,3% ИдиотиНе е тъжна. Скалъпена е.
496
31
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моят Президент!Бог да пази България и децата и!!!
495
7
 
27
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Гладна кокошка просо сънува
494
9
 
23
 
! Отговори
12345 преди 2 години
очаква го пълен провал на президентските избори, следва избутване но Нелчето от "лидерския" пост на БСП-то и дълги години партийна работа
493
7
 
23
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Радев,доган, пеевски и Божков да не са купили агенцията червена и днесбеге бре?
492
8
 
24
 
! Отговори
"разбира се&quo преди 2 години
Пълни измишльотини и ПР-нито кабинета му ,нито него харесваме!!!!
491
22
 
12
 
! Отговори
Човек преди 2 години
Колкото и да плюететовае факт, а не вашите форуми. Той е единствения свестен за момента и хората го разбират.
490
19
 
9
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
И онзи ботоксирания бивш министър на здравеопазването,да не говори за президента,че ще му свалим ботокса от зурлите
489
19
 
10
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Тиквун не може да приеме,че е победен от Слави.Той не може да приеме,че и президента има такъв рейтинг,но кой ли го бръсне тая гадна мутра вече.Да не си мисли,че народа не знае кой ликвидира мутрите по негово генералско време!!!!Да ходи да се моли по селата на клетите селяни,дето им уби животни под налога на мрънкел и да го разберат колко пари струва.
488
9
 
22
 
! Отговори
HMLF преди 2 години
Всяко неграмотно племе си заслужава съдбата, тоя зелен чорап с одобрение, 2 изречения смислени не е казал за 4 години , само бръщолевене и полулизъм. Отделно, че е съд за подстрекателство за бунт! Ми като е толкова одобрен, да си направи партия, да отива на избори и да ги печели! Да прави правителство и да носи отговорност!