64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
23
 
17
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Това е президента на България!!!!И пак ще го изберем.А онзи банкянски,колкото и да обикаля по села и паланки трябва да разбере,че вече е минало.Служебното правителство скоро ще му покаже стаята и чекмеджето при бай Ставри.
486
12
 
6
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
До"Анонимен"Не вярваш на този сайт,защото не пише хубави работи за бойко ли????
485
13
 
7
 
! Отговори
НОВИНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 2 години
20.01.27 НОВИНИ - ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА СЛЕД ДВА УСПЕШНИ МАНДАТА НА НОВОИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ! НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА ПРИ СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА СЛАВАТА И ЧЕСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРОСПЕРИТЕТА НА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ.
484
0
 
0
 
! Отговори
Най-доброто преди 2 години
След хляба на филиики. Оставете ги да управляват, ко толкова
483
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този сайт не му вярвам от 2 години!
482
15
 
0
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Аko от ГЪРБ-авата централа са спрели да плащат на троловете цъкнете + (Плюсче)Ако не е вярно и Боко продължава да плаща цъкнете на - (Минус)айде гърбави рендерасти цъкайте да видим какъв ви е тренда
481
14
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
гербавите *** са станали особено злобни, откак им намалиха дажбата :) щото кражбата секна. Сега Шехерезада минава на светло, като от всички гърбави структури си спонсорират реклама във фацебока :D смех !
480
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ги докарате до 95% тогава ще ви призная , комунисти кво да ги правиш
479
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха хахахахахахахаха ха-ха-ха 64% добреее Лукашенко дай по-малко че ставаш съмнителен другарю хахахахахахахаха64%
478
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще си говорим след няколко месеца до една година. Тогава поръчкови статии като тази дори няма да се коментира.
477
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близо 65% са зад Радев. Кой с тояги, кой с камъни, с вили, мотики и лопати..
476
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДНО запомнящо нещо кажете за пет години което направи президентът едно и ще гласувам за него!! Вето и юмруци не се броят!!
475
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ГОЛЯМА, ТЛЪСТА ЛЪЖА! НАЕСНЕ ЩЕ ТЕ ОТСВИРИМ, ЗА ДА СИ ДОЙДЕ ВСИЧКО НА МЯСТОТО!
474
19
 
7
 
! Отговори
Никога вече БайГаньо преди 2 години
Ще гласувам за Радев защото е пълен антипод на тъпоглавецанеграмотник хвалещ се, че е прочел една книга БудаДолапЧекмедже!!! Гроб беше наказание за българите, за 10 години изостанахме от всички Европейски държави и бяха окрадени (освоени) милиарди (за чекмеджето). Ако има Бог, ББ отива в затвора а паритесе връщат в България и се решава външният дълг. БудаБайГаньо да тире наровете в затвора заедно с продажната си пасмина от калинки (Биковци,Урви и продажници)
473
3
 
1
 
! Отговори
До 546 преди 2 години
Твърдиш неверни неща!
472
1
 
0
 
! Отговори
Ако преди 2 години
Кандидата идва от средното образование той трябва да има докторска степен, която той може да придобие по два начина да има Първа квалификационна степен, която е малко по евтина от докторска степен и се равнява на нея, но отнема минимум десет години .... Или да учи задочна докторантура, която е минимум 5000 лева дори да е държавна поръчка! Тоест бърза писта няма както и приемственост между поколенията!
471
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувах за Радев, но не оправда доверието - злоба и кариеризъм от първия ден! Ще ме уволнявате ли или ще ме заплашвате? Не съм от ГЕРБ, не съм и ***! Такава демагогия, омраза и реваншизъм не съм видял и преди 89 год.!
470
2
 
0
 
! Отговори
Настоящия закон: преди 2 години
За висшето образование изисква кандидата за да заеме длъжност асистент да притежава докторска степен в определена сфера, което е минимум 5000 лева и две години, дори да е държавна поръчка и да спечели конкурс ако има повече от един кандидат. На всичкото отгоре по новия закон стаж няма никво значение, достижения също, същия университет също - тоест университета може да си назначи и баба Кина от долно нанагорнище ако така прецени без значение другите кандидати ... Ако е дала съответната сума ...
469
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов поради това ли си изпусна нервите и започна да говори като каруцар вчера. Днес се извинява, ама късно. Та по темата, какви бяха оценките за правителството на Борисов? Дайте едно сравнение.
468
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нищо хубаво не свързвам този мандат. Само скандали и позорни назначения.