Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни

Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, заяви той
25 юли 2021 12:10, Александър Попов
212
Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет.

"От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

"Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.", допълни Василев.

Ако има тежка ковид обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

Още по темата
"В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора", категоричен бе Василев.

Той допълни, че в държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

"Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим", допълни министърът.

Според него с парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща - да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло.

"Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. "Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари