Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни

Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, заяви той
25 юли 2021 12:10, Александър Попов
212
Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет.

"От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

"Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.", допълни Василев.

Ако има тежка ковид обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

Още по темата
"В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора", категоричен бе Василев.

Той допълни, че в държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

"Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим", допълни министърът.

Според него с парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща - да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло.

"Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. "Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Никоя голяма компания не плаща преки данъци. Навсякъде по света. Те за това са големи. Най много да ги накарат да покажат някой оборот в повече и да почне да идва скритото ДДС. Ама то е от джоба ни
152
4
 
15
 
! Отговори
Карлуково преди 2 години
Ей тези дори си вярват на лжите
151
2
 
10
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Аладин Василев е взел под наем от Снежанка екип джуджета и за Коледа подаръци ще има за всички от сърце. Пенсионерите ще имат безплатни новогодишни баници с мнооого късметчета, но Аладинчо не гарантира кога и кой ще сбъдне техните мечти. За ваксинираните от ковид ще бъдат осигурени най-добри грижи и многостепенни ваксини, а антиавксърите ще пият по-една студена вода, но от сърце. И най-важното, ще осигури финансово на Радев това което му се полага - нов президентски мандат. Заслужи си го.
150
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 години
До God - Нали затова говоря. Не плащат корп.данък.
149
4
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
До до izhПазил е мутрите...че е червен - червен е (завършил симеоново, милиционер но *** и станал пожарникар) а че е бил момче за всичко на маджо всеки знае! Та какво те учудва, че е пазил червените мутри? То други мутри няма всичко е рожба на БКП най-вече гепберастите - БУДА, Цачева и сие. Всички са рожби и синчета на кадри на Партията майка а буда е треторазраден пальчо *** пожарникар с една книга в джоба!
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не се пазиме едни други, а искаме държавата и другите да го правят ...
147
5
 
2
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 години
До izhс пъти повече от абонираните гербераски фирми на мутроджипкобибибков...знаем как ставаше 10 години огромни държавни поръчки на 5-6 фирми, ресто в долапите и чекмеджетата на Буда Винету в резелтат никой не ги проверява, строят некачествено хората измирата но Тиквата доволен - чекмеджето е пълно! Данъци Йок...няма как да платиш данък на кюлчетата в долапа!
146
3
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Понеже големите мутрофирми са и големи работодатели и са длъжни да плащат ДОО , заплати и осигуровки, като скриват корпоративните данъци. Не напразно когато Бат ви Бойко ги срита и щат, на щат да почнат да плащат поне някакви данъци / все пак имаме закон за счетоводство от 100 000 позиции/ всички вкупом изкараха лумпенчетата на площада, като избутаха Фуражката да им изглежда като главатар. Е, сега да видим слеващата година комуномутрите какви данъци ще платят? Няма да ви казвам , сами се сетете
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев фалирал собствената си фирма и сега се връща да фалира България. Оперативното дъщерно дружество в Обединеното кралство Everbread LImited е обявено в несъстоятелност на 22 август 2013 г. с отчетени дългове от 8,7 британски лири, а Everbread Singapore Pte е фалирано в Сингапур приблизително по същото време с неотчетени допълнителни дългове.
144
3
 
6
 
! Отговори
Язък преди 2 години
До GodЕ, що така бе джанам! Другарката Нинова дето ще управлява със Славчо ще разреши ли да се вземат данъци от Лукойл, нали ще изритат веднага нейната половинка, която си вади хляба оттам. Уж ИТН стягат кабинет, а служебните ни внушават как щели това и онова, а Андрейчо Райчев им помпа рейтинга, колко ги харесвал народа и то в тандем с Радев. Е, как не, нали ще го монтират за втори мандат. Благодарение на др. Байдън у нас успешно се реставрира Живковия режим. Язък за наивните ни мечти! Сбогом
143
2
 
15
 
! Отговори
до 130 преди 2 години
Как да не разбираш бе приятел? Много е просто. Няма абсолютно никакъв смисъл да проверяват фризьорски салони и кафенета дали укриват 10 или 100 лв.Защото големите фирми укриват десетки милиони.На практика големите фирми пълнят хазната-всички усилия на НАП трябва да са концентирани там!
142
1
 
10
 
! Отговори
God преди 2 години
До ПетърДДС плащат крайните клиенти на ЧЕЗ и ЛукОйл - това не е корпоративен данък като данък печалба. ЛукОйл не е платил 1 стотинка данък печалба откакто е в България.
141
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рухна мита, че Бойко бил оставил държавата разорена.
140
2
 
2
 
! Отговори
От гимназията. преди 2 години
До до144 ----- Със сигурност нямаше да ти стигне акълът, за да завършиш "свищовската гимназия" по онова време.
139
6
 
12
 
! Отговори
Баце преди 2 години
ще се научи да обича звука на белезниците, че бая дълго ще дрънка с тях
138
6
 
5
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Фтасахме я!Пинокио ще пълни хазната с фризьорките!Добре,че тези от Европата раздават пари на ляво и на дясно!Ще ги изпапаме бързо,бързо!
137
14
 
17
 
! Отговори
Тодоров преди 2 години
Винаги съм ценял чувството за хумор на Асен и съм се надявал някой като него да стане министър на финансите. Нещо ми подсказва, че той заедно с Кирил Петков май, май ще останат за по-дълго в управлението. Дано и Баце да не изгуби чувството си за хумор като му слагат белезниците. А и в крайна сметка в затвора има и хубави килии с цветен телевизор, интернет...
136
3
 
7
 
! Отговори
до izh преди 2 години
искаш да кажеш че Боко е пазил 12 години червените мутри ли, нещо се оплете миличък
135
9
 
7
 
! Отговори
до144 преди 2 години
за вас гробарите всеки койо не мисли за гробарската касичка е с аборигенско образование. Вашето от свищовската гимназия е къде къде видиш ли.
134
16
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Голям майтап. Щял да проверява големите компании. Ами от тях 99.99% са на червените мутри и са финансистите на това управление. Верно, за замазване на ситуацията ще развържат кесията СЕГА, но утре ще си искат дълговете и то с лихва която те са определили. Та, да ви по издържливи задните части , българи. Процеса няма да свърши за няколко месеца ! ! !