Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни

Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, заяви той
25 юли 2021 12:10, Александър Попов
212
Асен Василев: Спряхме проверките на фризьори и хазната започна да се пълни
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет.

"От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат. Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година.

"Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3,4,5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

"Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.", допълни Василев.

Ако има тежка ковид обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

Още по темата
"В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора", категоричен бе Василев.

Той допълни, че в държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

"Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим", допълни министърът.

Според него с парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща - да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло.

"Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. "Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
2
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Къде бяхте през всичките тези години г-н Василев?
172
12
 
3
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 2 години
Хе-хе , не съм чул режима на тиквата да проверява фризьорски салони и въобще да проверява някой. Обаче тоя шебек подценява укриването на данъците в по-малките фирми - например масова практика е да се предпочита плащането в брой и да не се издава касова бележка - сервици бензиностанации и т.н. Казват ти - при плащане в брой ти правим отстъпка 10% и така се делка ддс-то, а пенсионери, доктори, пътища и т.н. които разчитат на бюджета да духат супата.
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един достоен министър. Нещо, което при управлението на Тиквата го нямаше! Да, необходимо е да се дават пари за модернизация на производството, за да могат нашите фирми да са конкурентоспособни на Европейските... Впрочем България няма нужда от некадърни строители на инфраструктурнни обекти, а има нужда от истински! Некадърниците нека да фалират, защото всички ние им плащаме сметката за допълнителните ремонти след изтичане на гаранционният срок. Боко и протежетата му колкото искат да ревът!
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процедурите бавят много. От половин до една година вървят и така развитие не се прави. Друг е въпросът дали се харчат правилно и неразточително. То е ясно, че всички фирми по цял свят се отчитат за благословиите. Колкото и да са прозрачни процедурите, потичат едни пари към едни лица в банкови сметки, и т.н. и т.н. .......
169
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както каза Боко, напълнили сте хазната със забавените плащания на фирмите поради КОВИД отложени срокове за плащане.Не, че Боко е цвете, но и вие сте същите ЛЪЖЦИ.
168
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз идвам със своя екип от 20 човека"- те избирани ли са с държавен конкурс?!Тези 20 човека "наши хора" ли са или по новому му казвате ЕКИП? Има хубава славянска сума " бригада" за екип, използват я в Русия.
167
7
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тая жалка издънка на природата, се оказа долна лъжлива твар. А защо иска увеличение на външния дълг с 4.5 млрд лв. и защо това не е написано в статията, явно е манипулативна. 2.5 млрд не обезпечени кредити са гарантирани от ББР, това е схема за източване, а фитнес инструктор е там за да издава документация на кухи фирми, чрез които ше се източва, а после на топло при бате Череп в Дубай. Всяка дума от устата на Смрадев е гнусна лъжа,.
166
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Народа ни...децата ни...имаме нужда от Вас г-н Василев,г-н Рашков...водим жестока и отчаяна битка да си върнем...България...ще оцелеем разбира се...имате исторически шанс да останете като...Национални Герой!...Народа ни е почтен и заслужава...за Бога от кога децата ни...в какво ви превърнахме за Бога...
165
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-н Рашков...задължително!!!
164
7
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Василев...Народа ни очаква да сте Министъра на финансите на Държавата ни в новият редовен кабинет...а и г-н министъра на Икономиката...България има нужда от Вас...минусите са служебни...явно гьобелс е възкръснал...да се самозалъгва и пак да умре
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Професионалист 115 Уж си професионалист,ама голям наивитет,който вярва на празните приказки.Къде видя сред тези новите честните,които мислят за народа?
162
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с кво точно я пълните хазната? Продавате чалга в iTunes ли ?
161
1
 
5
 
! Отговори
Ако преди 2 години
Оставите и баничарниците хептен ше се опрайм
160
1
 
7
 
! Отговори
God преди 2 години
Да им имам заглавието на дирниците. какво казва човекът, какво пишат те. Спокойно можеха да напишат и "фризцорите напълниха бюджета". ***. Това не е журналистика. Това са влогърски простотии
159
8
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Глу.пак, Борисов обясни ясно откъде се пълни - от отложеното заради Ковид плащане на данъците до 30 юли. Така че, не си приписвай чужди заслуги, лъжец.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излишъка да го раздадем и изядем тоя месец, че после - нови избори и знае ли се не се ли знае.
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те тия може да ги разправя на старата ми шапка е така как са дошли 2 милиярда излишък .. какво излезе на карая че бате Бойко си е скъсвал *** от бачкане за държавата след като е оставил толкова след голямата ковид криза .. айде честито разграбване
156
0
 
1
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Антон Чигур, отново е във вихъра си.
155
9
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
И като започна едно яко крадене,та 12 години.Но свърши вече,дай Боже завинаги.
154
0
 
3
 
! Отговори
Шефовете преди 2 години
На гол.фирми щели да си правят прическите без пари -от благодарните фризьорки!