Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот

В РСМ няма съдия българин, прокурор българин, войник българин
26 юли 2021 12:07, Елка Василева
131
Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София-Скопие със свои предложения, защото този език на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният ни живот, а с нашите конструктивни и диалогични предложения може да намерим лостове да решим този проблем. Това заяви пред БНТ Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония - партия, създадена от българите в РСМ.

Един ясен сигнал би бил, ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така, каза Колев.

Още по темата

"В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера", каза Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на РСМ с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви още, че Граждански демократичен съюз цели да се опита да повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в РСМ и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в НС.

"Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ", каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

"Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20- 30 години като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София", каза Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
51
 
10
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
България да спре с езика на омразата , да даде свобода и човешки права на македонският народ в Пиринска Македония , и българският съд в срок до 01.12.2021 г. да регистрира всички македонски Организации и Сдружения на етническите македонци в България , в противен случай ще последват определени санкции към България от ЕС.
74
1
 
6
 
! Отговори
до 88 преди 2 години
До 88това са свободни съчинения. Сигурно хан Тервел е имал слаба държава, когато е изклал арабите при Константинопол. Няма европейски и азиатски държави , има стари и млади държави. По правило младите са по-слаби. Справка - Китай.
73
4
 
20
 
! Отговори
бг преди 2 години
От 1912 когато сръбската армия нахлува в Македония докато българската обсажда одрин Сърбия започна методична политика на етническо прочистване , създаване на македонска нация , създаване на македонски език само за да унищожи националното самосъзнане на българите там .По време на карнегиевата анкета 1913 тя удоствореряма че Македония е населена българи ,които са часта от българската екзархия.Само след 1945 г са избити от титовите тайни служби над 50 000 българи а хиляди са в концлагери
72
4
 
18
 
! Отговори
до македоникус преди 2 години
До македоникусИ моят род е от Егейска Македония и какво дати кажа - чист българин съм. Българите са били най-многобройни векове наред, но е имало много репресии. Защо се мълчи за сатрапът Павлос Мелас, който имал паметник в Драма?Негови са думите "Българин да не остане"
71
0
 
23
 
! Отговори
Абе... преди 2 години
Случка на ГКПП..Дойрани ( Гр-Мк)..Гръкът се почеса и се развика...Българите с две имена назад. Защото си дадохме гз под наем като им давахме паспорти...пишем ги с две а не с три имена както е редно..А нали ние поставяме условията и те се молят за пасоши. Когато влязят в ЕС.. ще изгорят публично нашите пасоши. Сега им трябват да работят в Герм и да си купат возило
70
5
 
18
 
! Отговори
:-) преди 2 години
КОЙТО Е ВЗЕЛ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ Е ЕДНОТО ОТ ДВЕТЕ НЕЩА - ИЛИ Е БЪЛГАРИН ПО СЪЗНАНИЕ, ИЛИ Е лъжец, ЗАЩОТО В ДЕКЛАРАЦИЯ Е ИЗЛЪГАЛ ЧЕ Е БЪЛГАРИН.
69
3
 
16
 
! Отговори
Любен преди 2 години
Каква свобода на словото има в България само! Тук всеки сръбски агент и всяко македонско *** може да се пише за турчин и да се оплаква, че го репресират или още по-странно за българин, ама такъв дето обеснява македонски тези :) Като секнат паричките пак ще се правите на българи, ама ще сте забравили тезите вече :)
68
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 Тито не спазва обещанието и не връща покрайнините и Македония на България
67
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До македоникус Българин си, защото всичките изброени държави са били част от България.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 Това показва, че скоро няма да има мир. Може чак след 2-3 поколения и то ако сега почнат да спазват правилата.
65
5
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Признават бъл. малцинство, пишат се 3-4 хиляди българи, и какво?! Едно голямо нищо и за тях и за нас. А макетата напират да признаем тяхната нация, и език, омо илинден да се регистрира в Бг. , не подписват, че нямат териториални претенции към нас, а пък за историята да не говорим.
64
5
 
27
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До Вассилис СпартаисХахаха! Преди 6000 години гърците са живели в Северна Африка и са говорили семитски език. Преди 3500 г. след огромното изригване на вулкана на Санторини, траките напускат масово островите, а на тяхно място се заселват гърците, изгонени от Египет, заради настъпилия глад след изригването на вулкана. Смесвайки се с траките, гърците възприемат тяхната цивилизация, богове, митология и езикът им става индоевропейски под тракийско влияние. Елините са тракийското племе "сели".
63
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САТРАПЪТ ТИТО ГО ИЗПРАТИХА ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ ОТ ИЗТОК И ЗАПАД,КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ В ПОСЛЕДНИЯ МУ ПЪТ.А "ВЕЛИКИЯ"ОТРИЦАТЕЛ НА МАКЕДОНСКОТО ТОДОР ЖИВКОВ НИКОЙ НЕ РАЗБРА,ЧЕ Е УМРЯЛ...
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЧЕ КАКВО МУ Е ПРОГРЕСИВНОТО ДА ОБИЖДАШ НЯКОЙ В МАКЕДОНИЯ САМО ЗАЩОТО КАЗВА,ЧЕ Е МАКЕДОНЕЦ.
61
4
 
30
 
! Отговори
Питлест Калин преди 2 години
До ВАСИЛЛИС СПАРТАИС:Когато ние сме правили варненската цивилизация вие т.н. гърци сте се разхождали из етиопското плато като диваци.
60
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До TCUДА А ЗАЩО ЛИ ТОГАВА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ СЕ СПАСЯВАХА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА ЗАПАД ПРЕЗ ЮГОСЛАВИЯ ПРИ САТРАПА ТИТО...БЪЛГАРИТЕ ВМЕСТО ДА ПЛЮЯТ ПО ТИТО ПО-ДОБРЕ ДА МУ ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК.КОГАТО УМРЯ ТИТО ДЕСЕТКИ СТОТИЦИ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ ОТ ЗАПАД И ИЗТОК МУ СЕ ПОКЛОНИХА ЛИЧНО...КАТО УМРЯ ТОДОР ЖИВКОВ НЯМАШЕ КОЙ ДА ГО ПОГРЕБЕ!
59
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Северна Македония имаха за лидер този прогресивен човек, те щяха да бъдат недостижими. Вместо това имат за премиер един лъжец и ***, който обикаля Европа, клевети България и става за смях.
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Единнапротив възрастните са най-големите македонци в р.македония...иначе гаранция ти давам,че щяха да са българи,но не са...а и няма как.
57
5
 
41
 
! Отговори
Един преди 2 години
Преди години минавам през Макето и обърках пътя. Питам един възрастен човек как да да намеря пътя към Куманово. Казвам му, питам те на български дали ще ме разбереш? И той ми отговаря - е как не, на майчиниот език. Та масово по-възрастните хора си признават, че са българи, но управниците се правят на улави.
56
28
 
8
 
! Отговори
македоникус преди 2 години
Што да кажам jас како сум македонец егеец во Бугариjа , дали сум грк , бугарин али само македонец ? Истиот сум како Зорбас , во Бугариjа - Чорбов , во Србиjа - Чорбич , во Ромуниjа - Чорбеску , а Алексис Зорбас во душата македонец !