Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот

В РСМ няма съдия българин, прокурор българин, войник българин
26 юли 2021 12:07, Елка Василева
131
Българин в РС Македония: Езикът на омраза е ежедневният ни живот
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София-Скопие със свои предложения, защото този език на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният ни живот, а с нашите конструктивни и диалогични предложения може да намерим лостове да решим този проблем. Това заяви пред БНТ Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония - партия, създадена от българите в РСМ.

Един ясен сигнал би бил, ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така, каза Колев.

Още по темата

"В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера", каза Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на РСМ с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви още, че Граждански демократичен съюз цели да се опита да повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в РСМ и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в НС.

"Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ", каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

"Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20- 30 години като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София", каза Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
24
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
При този език на омразата към българите и към всичко българско,при тази кражба от многовековната ни история е някак противоестествено да изпитваме някакви по-дружелюбни чувства към РСМ и македонците.При такава показна истина те няма как да ни интересуват и оставането им извън ЕС за мнооого дълго време е напълно нормално.РСМ е член на НАТО, но при тази омраза ние съюзници ли сме или врагове,защото съюзът между мразещи се етноси е невъзможен и обречен на взаимно унищожение.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами..... Македония в ЕС да ...... ама друг път!
13
27
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
До Анонимен14; Че по същата логика и България е част от Турция тогава. Много глупаво, след като Македония съществува като държава много преди римската и византийската империя и тя самата е империя с Александър Македонски.Има държавни инстанций,парламент,войска и военни победи на два континента.Българите идват на балканите през 681 когато македонците са си тука и как става така,че Македония е част от България не мога да разбера.По същата логика значи и България е част от Турция,Русия,Гърция...
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не ги цериш, макетата ти се качват на главата като мамуни. Само цяр му е макята. Да си знаят мястото.
11
3
 
17
 
! Отговори
гласоподавател преди 2 години
В Северна Република Македония има 100.000 българи с български паспорти. А като погледна на изборите на 11.07.2021 за български парламент са гласували едва 275 защо така скъпи санародници? Това ли е или толкова ли е българското у вас? Я вижте вражеските елементи в Турция гласуваха 27.000 души. Не бива така братя българи за да не кажем после пак и както винаги става :"Кой с"ра в гащите ми".
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Турчин в Бг Турчин в Турция може , но турчин в бг не може. Македония е част от България и друго. Турция е 4 пъти по-голяма от България и може да заминеш.
9
24
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
До Анонимен3;То и сега не е по-различно братко. Сега не действат с калашници, танкове и БТР-и а с моркова и тоягата.Гониш моркова,хванеш не хванеш тоягата все виси на главата ти.Като спрат асвалтирането, социалните услуги, здравните и образователните права и услуги,снабдяването с ток и други средства си длъжен да избягаш я в някой голям град я извън страната и все е тая.Както през 1985-89.Само,че по-мекичко"Со кротце,со благце".Целта е същата-притопяването и асимилирането на турското малцинство
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На опашката 30 години и после пак да пробват с македонските чалъми.
7
35
 
8
 
! Отговори
Турчин в Бг преди 2 години
И моят жиот в България преминава под всекидневните обиди и излияния на подобните ти.Дори ме обевяват за враг на собственната ми държава без да съм сторил нищо.Гонят ме от службата,не ми дават работа,не назначават хора с турски имена в държавните учреждения и правителството,не ми дават ад говоря,уча и пиша на родния език да се развивам духовно свободно в страната.Забраняват на децата ни да говорят майчиния език в училищата по време на междучасията-казват,че говорят развален френски.Същото е и тук
6
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е че ако заевци разрешат на хората да се определят за българи, няма да останат македонци:)
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се провери дали наистина тези 100 000, които имат БГ паспорти са българи или са взели паспорт само за далавера или работа в ЕС. Ако има такива, които са излъгали, трябва да се хванат ( т.к. са по западна европа ) чрез Интерпол и да лежат в затвора за измама
4
4
 
21
 
! Отговори
Ал. преди 2 години
Тия да вземем да ги анексираме а :) ?
3
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ", каза Колев. РОШКО ХИКСА НА ПОСОЛСТВАТА ЛИ ЩЕ ЧУЕ ГЛАСА НА БЪЛГАРИТЕ В В МАКЕДОНИЯ, ТОЙ ЗА МАКЕДОНИЯ МИСЛИ ПО ШОРОШ И КОМИНТЕРНА
2
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си българин в Македония е като да си турчин през 80те години в България. Демек ужаст.
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен лично ежедневието ми не включва мисли по македонските въпроси и незнам дали има тоолкова много хора, които ги интересува тия за какво се борят!