Единство в Тристранката: Актуализация на бюджета при допускане на тежка COVID криза

Пенсиите се вдигат с 12,5% през октомври, решиха социалните партньори
26 юли 2021 13:50, Красимир Ангелов
69

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващи, работодатели и синдикати постигнаха относително съгласие по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори са подкрепили проектите за актуализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на бюджета на НЗОК, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на НСТС.

Още по темата
Предстои обаче бюджетът на НЗОК да бъде уточнен, тъй като там ще трябват промени, а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0.5%", отбеляза Гълъб Донев.

Социалният министър отбеляза, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи, социални и здравноосигурителни вноски.

"В политиката за здравеопазване е заложено такова повишение, че да се поемат плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж, заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите с доходи под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне и да останат вкъщи децата, така че родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ", посочи социалният министър.

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че актуализацията на бюджетите  направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от миналата година.

Предложението на служебното правителство пенсиите да се актуализират от 1 октомври срещна подкрепа по време на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложението на служебното правителство ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. По този начин минималната ще стане 340 лв., а социалната за старост пък ще е 170 лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова промените да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

Ние адмирираме подхода за вдигане на пенсиите през тежестта на стажа, каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, за да има справедливост те трябва да се движат заедно, заяви още Димитров.

Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.

По време на заседанието обаче стана ясно, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид. Новината съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му актуализацията на бюджета на НЗОК ще трябва да се промени , а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи актуализацията на бюджета на касата. Той посочи, че в промените на бюджета се предвиждат постъпления в размер на 134,5 млн. лева от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв. и трансфери за здравно осигуряване - 29,5 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ще си изяде мъддете от яд. Изгуби и пенсионерите. Малииии искам да го видя как беснее
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Бойко постигна олимпийски рекорд за 12 години успя да върне селата, пътищата, болниците, образованието, спорта, здравеопазването и за каквото се сети човек в миналото.Обаче най-големият му страх е да не бъде сменен Гешев. Каквото и да го усукват Гешев е избран за Борисов.Тогава и този от форума дето пита колко е откраднал Бойко, ще чуе и няма да му се вярва, че това го има извън филмите за мафията. Ситуацията в момента е като свалянето на Живков или Саддам Хюсеин.
33
2
 
9
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Нямаше пари при Бойко, сега се добиха благодарение на вещото управление на новия министър на финансите.Хвала,веднага да ги похарчите и раздадете на гласоподавателите.Идва избор на нов президент.РАДЕВИ ДОБАВКИ!
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С чужда пита помен правят...
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая новина казва, че който не е целувал гз на Борисов сега трябва да целува гз на Радев. Че нали това щедро и кадърно правителство е негово?
30
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Асан === Питай Чалгата и Фигуранта :))) Всичко което ЕС е дала се знае, следи как се харчи, така че тези пари са вече в други ръчички и трябва от там да си ги търсиш
29
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула даде 15 милиарда на Тиквата за ковид - по 3000 евро на калпак ! Кога ще ги получим?
28
7
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Бойко подслушвал...а само негови записи пускат!?Бойко окрал и раздал от джипа хазната... а сега милиарди бол...!?Бойко източил сребърния фонд... а се вдигат пенсиите...!?Що питам аз... и отговор не чакам!
27
7
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До българин === За коя мутра става дума? Ако е за мутрата Славуца, дето беше приятел с всички от ВИС2 и СИК той според мен краде повече от 12 години и всички пари са му в офшорки, за да не плаща данъци в България, която много обича. Ако е за мутрата на Маджо - Бойкикев, който също краде много, когато беше министър в правителството на ГЕРБ не знам. Ама ако визираш Борисов искам много точно и конкретно да ми напишеш какво точно е крал, колко е на брой и т.н. Защото и Сидера говореше много, ама нъц
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб е мафиотска структура на чиито връх стои ББ. По-надолу са малките"capi"и огромните комисионни се отчитат пред тях.После се чудим откъде в чекмеджето се появяват милиони евра и кюлчета злато.Комисионната е редовна практика в целия демократичен свят.Въпросът е в размера.При Герб е било около 60%.И после се чудим за срутища, свлачища, магистрали.Ами как, ако строителна фирма трябва да отбие 50% ще построи качествен път? Това е абсурд. ББ е обзет от страх за затвор, заради всички безобразия.
25
6
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
А бре Герберчета? Що ревете бре? Когато мутрата краде 12 г,що Не ревяхте бре?-:)))) Не смеехте да му се обадите а?!-:) Миежатурки!
24
6
 
5
 
! Отговори
пенционер комунис преди 2 години
слава на другаря радеф! слава на чалга певеца слафчу! слава и на новата стара мая манолова както и на барбикян хаджигв, бойкикев и сие от новите законодатели. Сега с тези нови увеличени пенсии ще си отям на луканки и пържоли че преди не можеш. само олио няма да си купувам че бойко борисов нарочно му вдигна цената двоино за да клепа по новите супер държавници които мислят за народа. и ето резултата вече се вижда осезаемо
23
10
 
7
 
! Отговори
Аритметика преди 2 години
Уж на всички с 12.5%, а на максималната пенсия 4%.Кражбата става все по-голяма -популисти.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си гласуват едни пари за яко крадене.
21
7
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Сценариста === Славуца, ти ли си бе? :))) Кога ще пращаме чалгарите и макетата в космоса? :))) С новия ти кораб ли ще ги пращаме или с флатуленции :)))
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ново правителство ще има, само, ако алчността се окаже по-голяма от страха да се провалят, заради ковид кризата, която предстои.
19
7
 
7
 
! Отговори
Сценариста преди 2 години
До пияница мистик - И аз така, натрупах милиарди от междугалактическите полети. Е, трудно ми беше понякога. Веднъж Анунаките и Сивите ме нападнаха на два парсека от Марс и едвам се прибрах до Сатурн с накуцващ кораб. Новия ми кораб е от ново поколение, с камина която използва Хелий 3, затова не ми се надувай.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Маргарет Тачър Рекорден външен дълг на Горанов и Борисов.
17
13
 
11
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
При комунистите всичко е наред, ... докато свършат парите ! (изкарани и спестени от предходните правителства)
16
3
 
9
 
! Отговори
Учител на 1-ви клас преди 2 години
До Крачмар ////// Я бързо се записвай на начално училище, че да те научим как се пише "крЪчма" или "крАчма", че като коментираш, да не се излагаш колко си неграмотен